Alergie na lepek (gluten), celiakie  

Alergie na lepek je klasická alergická reakce s pozitivní IgE protilátkami proti lepku, která vzniká několik hodin po požíti lepku ve stravě. Lepek je součástí pšenice, ječmene, žita a ovsa. Mezi příznaky této potravinové alergie patří vyrážka na kůži, průjem, nadýmání, zvracení, křeče. Léčbou je bezlepková dieta. Celiakie není alergii na lepek, ale onemocnění, kdy po požití lepku s odstupem 3 - 6 měsíců dochází ke vzniku autoimunitní reakce proti vlastnímu organizmu, konkrétně proti sliznici tenkého střeva. Takto poškozená sliznice nedokáže dostatečně trávit složité cukry a také vstřebávat bílkoviny, vitamíny a ostatní pro tělo důležité látky. Celiakie nazývaná také glutensenzitivní enteropathie se projevuje hubnutím, průjmy, bolestí břicha, neprospíváním, chudokrevností, osteoporózou atd. Diagnózu je nutné potvrdit střevní biopsii a léčbou je bezlepková dieta.

Jste odborníkem pro tento výkon? Staňte se autorem popisu tohoto zákroku! Návštěvníci portálu hledající tento výkon Vás uvidí jako autora textu, odborníka pro tuto oblast. Pacienti se s důvěrou obracejí pro konzultaci spíše na lékaře, které vnímají jako experty právě na problém, který je trápí. Chcete se stát autorem? Kontaktujte nás ještě dnes! Ukázka a podmínky účasti na autorských textech.
Aktualizováno