Onemocní mé dítě lupusem?

(Diskuze k tématu Lupus erythematodes)

Onemocní mé dítě lupusem?

Dobrý večer,
5 let se léčím s Lupus erythematodes nyní jsem 5 týdnů po porodu(mám krásnou zdravou holčičku).Chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost,že bude mít stejné onemocnění jako já?Ráda bych věděla,zad můžemem podstopit běžná dětská očkování(jako u jiných zdravích dětí a matek bez tohoto onemocnění).Dále bych ráda věděla zda musíme s malou podstoupit nějaká speciální vyšetření vzhledem k mému onemocnění.Náš dětský pediatr nemá s touto nemocí žádné zkušenosti. Děkuji

13.1.2011 20:07

Probíhá odesílání formuláře

RE: Onemocní mé dítě lupusem?

Dobrý den, příčina lupusu dosud není známa. Byla prokázána souvislost s určitými genovými uskupeními, které se vyskytují asi u 60% nemocných, jednoznačná dědičnost zde není. Na vzniku nemoci se zřejmě podílí mnoho faktorů, včetně psychických příčin, které jsou často přehlíženy. Neznamená to tedy, že vaše dcera onemocní. Vaše nemoc také není důvodem k vynechání očkování.

19.1.2011 21:42

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Onemocní mé dítě lupusem?

Dobrý den. Sama jsem pacientka s lupusem. Mám dvě zdravé děti. Abychom si s ostatními pacienty mohli vyměňovat svoje zkušenosti, založila jsem před třemi let webové stránky www.lupus-sle.cz a později pacientskou skupinu Lupus ČR na Facebooku. Dovolím si vás touto cestou pozvat k nahlédnutí. S pozdravem Rozárka

27.1.2011 14:16

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)
Lupusu Erythematodes

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na onemocnění Lupusu Erythematodes,jestli odcházejí klouby,hlavně kolena že jsem byl uz na ctvrte operaci a tedka me cka dalsi operace a porad citim bolesti a tuto zavaznou nemoc lupus erythematodes jsme meli v rodine je mozne ze to je dedicne.

24.1.2012 11:06

RE: Lupusu Erythematodes

Systemový Lupus Erythematodes,
Před 12 leti mi emřela sestra na Lupus Erythematodes v Praze,
Kde jsme byli pozvaný na vyšetření.Pán Přimář z nemocnice Motol nám vzdělil že musím chodit každých pů roku na kontroly a už jsem nebyl pozván 4 roky na žádnou kontrolu.
Tím to se chci zeptat na koho bych se měl obrátit.
Tak se chci zeptat jak se tento Lups Erythematodes da poznat?
tmuto Lupusu se jinak říká Cervená Rakovina Děkuji za odpověd Jiří Mareš

24.1.2012 11:15

Dobrý den. Vaší sestry je mi líto. Pan primář pravděpodobně myslel, že se máte jednou za půl roku objednat. A to buď do Motola nebo spádově k nějakému revmatologovi. Možná byste mohl do Motola zavolat, vysvětlit jim situaci a oni vám doporučí další potup. Jak jsem psala výše (v jiném přípěvku), lupus sice dědičný není, ale určitá genetická predipozice je. Co vím od ostatních pacientů, rodinní příslušníci (pokud jsou bez jakýchkoli obtíží) sledovaní pravidelně nejsou. Pokud ale máte nějaké podezření, s lékařem se raději poraďte. Pro stanovení diagnózy musí člověk splňovat alespoň 4 z 11 kritérií stanovených pro lupus (4 jsou považována za hraniční a občas to lékaři neuznávají). http://www.lupus-sle.cz/clanky/kriteria Na odkazu najdete zmiňovaná kritéria. Jsou to vlastně projevy na kůži, kloubech, v krvi atd. s pozdravem Rozárka

24.1.2012 12:23

Dobrý den. Lupus dědičný není, ale pro vznik onemocnění je určitá dědičná predipozice. Znamená to, že v rodinách, kde se vykytuje lupus (nebo jiná autoimunita), je vyšší pravděpodobnost onemocnění. Jelikož lupus patří do skupiny revmatických nemocí, postihuje i klouby. Hlavně kyčle a kolena. Pro diagnózu lupusu je třeba splňovat alespoň 4 z 11 stanovených kritérií. http://www.lupus-sle.cz/clanky/kriteria Takže pokud máte opakovaně takovéhle potíže, zkuste vyšetření u revmatologa. S pozdravem Rozárka

24.1.2012 12:12