Roste jako z vody

(Diskuze k tématu Nadměrný růst)

Roste jako z vody

Dobrý den,
nevím jestli jsem si vybrala ten správný oddíl pro můj dotaz.
Mám dceru, které je 9,5 roku, měří 148 cm, velikost nohy je 39. V poslední době vyrostla přímo před očima, co jí bylo před dvěma měsíci,z toho jí už koukají ruce i nohy. Tento růst je patrný v posledních dvou letech. Během této doby si také stěžuje na bolesti břicha, které po určité době zmizí. Podstoupila vyšetření na parazity, byla na ultrazvuku břicha a nic se neprokázalo. Další rada dětského lékaře byla, že jí mám dát na týden na pozorování do nemocnice.

Dcera již několik let závodně tančí disco, což jsem zpočátku brala jako důvod bolestí, že může být namožená. Ale tyto se dříve neprojevovaly.
Můj dotaz je, zda bolest břicha může mít také nějakou souvislost s jejím růstem. A jestli byste mi poradily nějaké vitamíny nebo přípravky, které by jí mohly chybět během růstu .

Děkuji za odpověď

14.5.2009 12:44

Probíhá odesílání formuláře

RE: Roste jako z vody

Dobrý den, vaše dcera se nachází na 90. percentilu v růstovém grafu, což je nadprůměrná výška, ale je stále v normě. Důležité je, jak se pohybovaly její váhové přírůstky předtím, zda skutečně dochází k významnému zrychlení růstu..na pubertální spurt je to trochu brzy. V případě , že jste si růstový graf dcery nevyplňovala a máte pocti, že dříve byla spíše průměrné či podpůrměrné výšky, zajděte k pediatrovi. Porucha růstu může být příznakem některých nemocí žlaz s vnitřní sekrecí. Také bolesti břicha, pokud trvají takto dlouho, bych nepodceňovala, nechal dceru řádně vyšetřit. Pokud se nic nenajde, může příčina ležet také v psychice. Ohledně vitaminů nedoporučuji chemické vitaminy, stačí běžná strava s dostatkem zeleniny a celozrnných produktů, případně doporučuji přírodní zdroje vitaminů a stop. prvků např. výborné zelené potraviny Chlorella, Spirulina, Mladý ječmen apod.

8.8.2010 17:13

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: RE: Roste jako z vody

děkuji za odpověď. možná, že už se problémy vyřešily. Z dcery se před půl rokem stala žena, ale už má výšku 160 cm. Dětská gynekoložka mi sdělila, že už by se nyní měl její růst zpomalit, či pozastavit.
Růstový graf jsem nikdy nevyplňovala, ale dcera byla vždy vyšší než ostatní. Bohužel, nynější rozdíl od ostatních je skoro o hlavu.
ještě jednou děkuji a přeji hezký den

30.8.2010 20:34

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)