Prosím o radu, je mi 51 let, 2 roky trpím nadměrným krvácením, myomatózní děloha, 2 kyretáže - nález benigní. Začala jsem užívat Angelig, zatím jsem v polovině 2. balení. Opět jsem začala krvácet. Byla mi doporučena hysterektomie. Nechci se s tím smířit, myslíte, že mám ještě vyčkat na účinek HRT nebo by pomohla např. ablace endometria? Tím by se vyřešilo krvácení a po přechodu by se myomy zmenšily? Moc děkuji za odpověď.
hysterektomie
(Diskuze k tématu Hysteroskopická ablace a resekce endometria (odstranění zvýšené děložní sliznice))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý večer. Z Vašeho dotazu není zcela jasné o jaký typ krvácení se jedná. Zdali pouze silné pravidelné měsíčky nebo o nepravidelné silné krvácení, jenž vyžadovalo kyretáž. Předpokládám, že jste neměla nikdy delší pauzu od posledního krvácení než jeden rok a tudíž, že popisované silné krvácení nebylo hodnoceno jako postmenopauzální(po přechodu). Důležitý je i nález myomatózních uzlů, především jejich lokalizace, vztah k dutině děložní a samozřejmě velikost.Osobně bych pokračoval v užívání HRT alespoň 3 měsíce pokud léčbu neprovází jiné nežádoucí projevy. Ke zvážení je i nitroděložní tělísko s hormonem levonorgestrelem (Mirena)i uvedená ablace endometria s ohledem na lokalizaci myomů. dr.Feranec
návštěvník
Počet příspěvků: 1
dobry den je mi 53 let stale pravidelne menstruuji.Loni v cervnu jsem byla na hysteroktomii nalez benigni myom 32mm v zadni stene delohy sliznice 0,7mm.Od te doby mam problemy s delkou menses 14-18 dni.Neni nijak silne nikdy nebylo,ale obtezujici.Ped 2mes.jsem mela najednou hodne silne krvaceni sla jsem do nemocnice kde me hospit.a dr rekl za me neco pichnou a uvide se jestli pujdu na sal.Do rana bylo vse ok krvaceni se zmensilo pri vizte mi p.dr rekl ze ve 12h pujdu na sal kde se vse vycisti a bude to ok.Asi za hod prisla p.dr s tim,ze budou pokracovat v soucasne lecbe a usetri mi narkozu.Po 4 dnech krvaceni ustoupilo a me propustili domu.Zacala jsem se zajimat jak predejit temto sokum.Obj.jsem se na MR fokus.ultrazvuku.Vysledky zatim z Izraele neprisli respek.p.dr mi rekla ze nic zasadniho nenasla jen sliznice prorusta do myomu a tim muze byt zpusobene delsi krvaceni.Muj dotaz zni jakym zpusobem se necha ovlivnit narustani sliznice beru Norethisteron 1tbl denne od 5 dne po 20dnech koncim.Nyni je krvaceni v normalu.Zitra mam zacit uzivat dalsi tbl.Nebo mam radeji jit na operaci p.dr mi ji navrhnul s tim abych si nechala odebrat i vajecniky.Pak mohu mit problemy s moc.mechyrem a s prsy.Mam dilema protoze je rozhodnuti na me a je nevratne.Existuje nejake jine mozne reseni?Jsem uz stara baba a menopauzou by se mozna vse vyresilo?Dekuji Jarka
Komerční sdělení: Čeká vás gynekologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?