Endometrióza

(Diskuze k tématu Náhlé příhody břišní v gynekologii)

Endometrióza

Má 28-ti letá dcera prodělala již druhou operaci endometriózy (první byla před rokem). Po první operaci jí gynekologem nebyla naordinována hormonální léčba, takže se jí onemocnění vrátilo po roce a nyní jí byly odňaty levý vaječník i vejcovod, takže její šance na otěhotnění jsou velmi malé. Zajímalo by mě, jestli lékař - gynekolog mohl tomuto předejít. Po prvním zákroku jí byla předepsána tzv. šetrná antikoncepce a když si stěžovala na bolesti, bylo jí řečeno, že je ufňukaná (doslova). Předem děkuji za vyjádření. Lenka Hanzlová, Havířov

15.11.2008 19:07

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Endometrióza / 15.11.2008 19:07

Endometriosa jako taková je častou příčinou sterility, takže i v prvním případě by s otěhotněním mohly být problémy,myslím, že odstraněním výše uved.orgánů tyto šance až tak moc neklesly, je to problém sám o sobě.Navíc píšete, že lékař naordinoval šetrnou antikoncepci, co to je však nevím.Ano, bolesti u endometriosy bývají. Snad to již nyní bude lepší.Zdraví Malík

15.11.2008 20:03

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Endometrióza / 15.11.2008 19:07

Dobrý den paní Hanzlová,
postup lékaře, který se dosud o Vaši dceru staral nelze negativně komentovat. Vzhledem k tomu, že endometrióza je onemocnění, které se jen nesmírně obtížně a zcela vzácně plně vyléčí a je bohužel velmi častou příčinou toho, že žena nemůže přirozeně otěhotnět, doporučuji Vaší dceři, uvažuje-li o těhotenství, aby co nejdříve vyhledala pracoviště, které se specializuje na léčbu poruch plodnosti. Dr.Řezáčová

17.11.2008 10:05

RE: Endometrióza

Dobrý den chtěla jsem se zeptat v lednu jsem byla na laparoskopii byla mi zjištěna endometrioza , je mi 27 let a s přítelem bychom chtěli miminko. Mám z nemocnice zprávu ale vůbec se v ní nevyznám kdyby jste mi to mohli aspon trošku přiblížit děloha je norm. velikosti i tvaru v AVFl,fixovaná a omezeně pohyblivá v AVF, obě tuby jsou bpn, s volnými fimbriálními růžicemi, ovaria bilat.adherují k listu plika lata, v pravo s foliklem 20 mm, vlevo se susp.endometriomem cca 25 mm, douglas a malá pánev bez adhezí, appendix bledý, klidný, na vesikout. plice další ložiska endometriosy, dolní okraje jaterních laloků i podbrániční krajina bpn. doktor mi předepsal vissane na půl roku a pak se máme snažit o mimčo, ale už ted mně začalo jemně píchat v břichu mám strach že se mi to vrátí děkuji vám za váš názor

12.4.2012 11:30

RE: Endometrióza

Dobrý den,

endometrioza znamená ,že sliznice z dutiny děložní se dostala mimo ni do dutiny břišní,kde se usadila ve Vašem případě ve vaječníku a na pobřišnici.Co toto vycestování malých částí slizice způsobuje zatím nevíme.Je více teorií, ale jednoznačně to nelze určit.Endometrioza má tu vlastnost, že prodělává menstruační cyklus se sliznicí v děloze, tudíž způsobuje krvácení , které je sice minimální, ale může způsobit srůsty.Endometriom je cysta, vzniklá z této sliznice.Je nezhoubná.Dále endometriotická ložiska vylučují látky, které mohou způsobit omezený pohyb spermií a obrácenou peristaltiku vejcovodů/to je pohyb vejcovodů směrem k děloze v normálním případě/.Měla byste vyhledat specializované centrum, kde Vám vše obšírněji vysvětlí včetně léčby.
MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
www.gyncentrum.com

12.4.2012 11:54

Komerční sdělení: Čeká vás gynekologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?