Nepravidelná menstruace a anovulace

(Diskuze k tématu Poruchy menstruačního cyklu)

Nepravidelná menstruace a anovulace

Dobrý den,
Je mi 30 let a snažíme se s přítelem o miminko a měla bych dotaz, v dubnu 2011 jsem vysadila antikoncepci (MINISISTON), kterou jsem brala 10 let, menstruace chodila po té asi 3měsíce normálně ale od srpna jsem odmenstruovala jen za pomoci léku nejprve orgametril 1x denně, to bylo slabé, menstruace nepřišla, jen špinění, tak můj lékař naordinoval vyšší dávku 2x denně, menstruace přišla ale pravděpodobně nechodí ovulace, jelikož jsem si dělala od osmého dne cyklu OV testy a vždy negativní. Na poslední prohlídce, která byla 2.2.2012 mi bylo řečeno, že menstruace zas pravděpodobně nepřijde sama, (od ledna už jsem orgametril nebrala) a že by jsme opět nasadili nejspíš Agolutin (injekce). Trochu mě zaráží to, že můj lékař mě nedělal žádné testy, pouze na prohlídce ultrazvuk. Lékař mě zdělil, že možnost otěhotnění bude možná pouze za pomoci hormonální léčby. Co myslíte, jaké jsou ještě možnosti léčby ? Jaký je váš názor, jak dále postupovat ?

6.2.2012 08:52

Probíhá odesílání formuláře

RE: Nepravidelná menstruace a anovulace

Dobrý den.
Ovulaci je třeba sledovat - buď ovulačními testy nebo měřením bazálních teplot, případně tzv. UZ folikulometrií nebo stanovením hladiny progesteronu v krvi v druhé polovině cyklu. Pokud k ovulaci opakovaně nedochází, bude třeba ji vyvolat - k tomu slouží buď antiestrogeny nebo gonadotropní hormony. Podrobnější informace o fungování jednotlivých léků můžete eventuálně najít na www.gest.cz v kapitole Léky (pro snadnou orientaci na našem WEBu doporučuji užít Mapu stránek).
MUDr. Jan Šulc

6.2.2012 09:29

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den pane doktore , jsem moc ráda za Vaši zprávu.Mohla bych Vás požádat,zda když u mne nedochází k menstruaci a když dojde ( tak jen za pomoci léků ORGAMETRILU) tak je cyklus anovulační.
Tahle léčba už trvá od sprna 2011 můj lékař chce ještě zkusit naorginovat AGOLUTIN.Jaký je Váš názor na tuhle léčbu?
Neměla bych raději začít užívat antiestrogeny?(CLOMHEXAL, CLOSTILBEGYT)
Jen nevím a chtěla bych vysvětlit , zda se ordinují tyto léky i když u mne nedochází k menstruaci.
Nevím co jsem dělala špatně, že se mé tělo takhle chová ´, moc bych si přála vytouženou rodinu po které toužíme s mým přítelem.Děkuji Vám předem za Váš čas.

10.2.2012 09:59

doporučuji vám podstoupit hormonální vyšetření hormonálních hladin, ale současně také spermiogram partnera.
dr texl

6.2.2012 10:45

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, je mi 19 let a v posledním roce mám velmi nepravidelnou menstruaci, někdy se nedostaví i více než dva měsíce. Následně ji mám třeba tři měsíce pravidelně, ale pak se nedostaví po dlouhou dobu. Neužívám žádnou hormonální antikoncepci a předtím jsem po počátečním ustálení menstruovala asi 3 roky pravidelně. Čím to může být? Mockrát děkuji za odpověď.

2.5.2012 17:32

Komerční sdělení: Čeká vás gynekologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?