Dobrý den, už nějakou dobu se pokoušíme o druhé dítě. Poprvé jsem otěhotněla hned první cyklus. Už jsme absolvovali různá vyšetření a vše je zatím v pořádku, až na to, že u mě v krvi byly zjištěny protilátky, já jsem 0- a dcera B+, po porodu mi byla aplikovaná injekce Partobilenu, ale nikdo mi neřekl, že bych za půl roku měla jít opět na kontrolu. Bylo mi řečeno, že se to bude řešit až když otěhotním. Opravdu se s tím nedá dělat něco dřív, mám strach, že až se nám konečně otěhotnět podaří, bude velké riziko potratu nebo poškození plodu. děkuji
Rh inkompatibilita
(Diskuze k tématu Rizikové těhotenství)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
Vaše obavy jsou zcela nepodložené protilátky se můžou vytvařet jedině pokud plod bude Rh + a to se stane teprve až otěhotníte tak že Váš organismus nemá proti komu vyvářet protilátky.
S pozdravem,
MUDr Ilič
Dobrý večer,
pokud máte protilátky kvůli Rh inkompabilitě, neznamená to jasně závažné problémy. je samozřejmě možné, že se budete tvořit protilátky proti krvinkám Vašeho miminka,ale u většiny maminek stačí pouze sledování a nakonec porodí bez jakékoliv intervence. V závažných přípaech se přistupuje k transfúzím krve přes pupečník, těch ale obecně z celkového počtu maminek s protiátkami není mnoho. NUtné je, že když otěhotníte, musí se pravidelně vyšetřovat hladiny protilátek,z da nestoupají a kolik ev.stoupají, zda ne nebezpečně. Dále se hodnotí pohyová aktivita plodu od 20. týdne (nesmí dojít k závažnému poklesu), množství plodové vody, průtok ve střední mozkové arterii (arteria cereberi media) a anatomie s růstem miminka ultrazvukem ve 12., 16. týdnu a dále dle hladiny protilátek. Kdyby začalo docházet k anemizaci miminka, došlo by k zahájení transfúzí přibližně každé 3. týdny. Nicméně tato varianta je málo pravděpodobná. Pokud by k tomu došlo blízko termínu porodu, spíše by se miminko porodilo.
s pozdravem
MUDr. Frisová, Profema- centrum fetální medicíny
A ještě malá poznámka- kolega má pravdu, miminko může být i Rh negativní jako Vy a pak anemizace vůbec nehrozí:-)
Komerční sdělení: Čeká vás gynekologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?