Vyšetření v rizik. poradně - 38. týden

(Diskuze k tématu Rizikové těhotenství)

Vyšetření v rizik. poradně - 38. týden

Dobrý den,
byla jsem na vyšetření v poradně pro ženy s rizikovým těhotenstvím na základě doporučení od mé stálé ženské lékařky. Mám pozitivní nález na GBS, od 26. týdne se léčim s těhotenskou cukrovkou (bez inzulínu, pouze diabetická dieta) a při poslední kontrole u mé ženské lékařky v týdnu 37+4 paní doktorka řekla, že miminko sestupuje a v záznamu z vyšetření uvedla toto: pohyby +, SF: 34, CS: 4, OP: 145, UZ 1 plod Z 1, biometrie odp. termín. graviditě, AS pravid, odhad HP 3150g, placenta norm., VP přim.
Na vyšetření v poradně pro riziková těhotenství v krajské nemocnici však pan doktor došel k závěru, že je zřejmě nutné, abych porodila co nejdříve, ačkoliv se cítím dobře a nejsou v těhotenství žádné velké komplikace. Při vyšetření prsty mě bez jakéhokoliv varování začal bolestivě pronikat přes "zátku" se slovy, "že to musí trochu pošmrdlat, aby dítě šlo na svět co nejdříve". Prý že budu trochu špinit, ale když jsem přijela z vyšetření domů, papírový kapesníček, který jsem si do kalhotek preventivně ještě v nemocnici po vyšetření strčila byl celý nasáklý od krve, prosákl až na spodní prádlo a dokonce i přes kalhoty. Srovnatelné s 3.dnem menstruace. Ještě ten večer jsem v podbřišku cítila bolest srovnatelnou s menstruačními bolestmi, i druhý den krvácení přetrvává, ačkoliv ne již v takové míře. Je taková metoda a postup vyšetření běžný? Mě přístup lékaře v rizikové poradně dost překvapil, znechutil a budu dělat vše pro to, abych příští týden na stejné vyšetření nemusela k tomu samému lékaři. V záznamu z vyšetření uvedl navíc oproti předešlému vyšetření od mé ženské lékařky toto: vag. čípek cca 0,5-1 cm, mediosakrál., polotuhý, hrdlo propustné pro 2 prsty, velká část pl. volně naléhá, VP neteče, nekrv., Hamilt.
Děkuji předem za odpověď
Kamila

28.5.2010 10:31

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Vyšetření v rizik. poradně - 38. týden / 28.5.2010 10:31

Dobrý den. Obecně platí, že lékař si k pacientovi může dovolit jen to, co mu pac. sám dovolí. Chápu, že Vás uvedený postup poněkud znechutil, ale lékař to patrně myslel dobře. Provedl tzv. Hamiltonův manévr, kdy prstem se pokusil odloupnout vak blan od dolního děložního segmentu a tím navodit stahy. Jde o starý porodnický manévr, který sleduje vyplavení prostaglandinů, které užíváme k indukci porodu. Je jasné, že po takovém vyšetření zakrvácíte. Na tuto okolnost byste měla být předem upozorněna. Je nutno si však dopředu ujasnit, zda chcete postupovat aktivně či nikoliv. Tedy zda s dg. diabetu budete indukovat porod před termínem, což je obecný postup, který je dán odbornou společností a lékaři ho musí respektovat. Vy však máte právo tento postup odmítnout a toto odmítnutí je z mého pohledu zcela racionální. Váš plod je normálně velký a s indukcí lze tedy vyčkat. Potermínové těhotenství bych však rovněž spíše nedoporučoval. Mějte se a nezlobte se už na mého kolegu :-) Určitě to nemyslel zle, jen komunikace vázla, jak už to bývá :¨) J. Řičánek

28.5.2010 11:21

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Vyšetření v rizik. poradně - 38. týden / 28.5.2010 10:31

Dobrý den, není to neobvyklé před porodem,
ale nelze objektivně soudit po internetu,

S pozdravem MUDr Ilič

28.5.2010 11:58

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Komerční sdělení: Čeká vás gynekologický zákrok nebo operace? Potřebujete být co nejdříve zase fit? Chcete urychlit vstřebávání otoků a krevních podlitin po operaci a podpořit nekomplikované hojení?