Dobrý den, měla bych následující dotaz. U jedenáctileté dcery byla stanovena diagnóza Lymská borelioza. Infikována byla pravděpodobně koncem června. Začátkem července se u ní zřejmě objevila typická skvrna, bohužel nebyla jsem s ní, a tak zůstala bez povšimnutí. Nyní se v tom samém místě nekolik dnů po sobě začala objevovat veliká skvrna, která vždy po pár hodinách zmizela. Po laboratorním vyšetření byla potvrzena borelióza a byl předepsán Klacid 250 po 12 hodinách po dobu tří týdnů. Nyní jsem se dočetla v některých studiích, že makrolidová antibiotika nejsou v praktické léčbě proti boreliím příliš účinná, i když mají dobré laboratorní výsledky. Chtěla jsem se zaptat, jeli stanovená léčba Klacidem dostačující, příp. jak dál postupovat. předem děkuji za odpověď.
Borelióza - léčba Klacidem
(Diskuze k tématu Borrelióza)
Lála
návštěvník
Počet příspěvků: 1 návštěvník
23.9.2010 15:07
Probíhá odesílání formuláře
MUDr. Jaroslava Marková
Praktické lékařství pro dospělé
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
Dobrý den, zmíněnou studii jsem nečetla, každopádně makrolidy jsou uváděny spíše jako alternativní léčba, dle doporučených postupů pro praktické lékaře vydaných ČLS JEP je lékem volby dospělých a dětí od 8 let věku doxycyklin 2x100mg, záleží ale v jakém stádiu nemoc je (uvedená léčba platí pro kožní projevy vámi popisované) a zda není dcera na dané antibiotikum alergická. Neměl by být problém domluvit se s vaší lékařkou, sdělit jí své pochybnosti a požádat o změnu antibiotik.
24.9.2010 11:36
Kvalitní
()
Nekvalitní
()
Soutěž