Dobrý den, chtěla bych se zeptat jetliže maminka mého přítele má už týden pásový opar v bederní části zad ale nebolí jí a neměla ani horečky podle toho co říkala tak už tam má strupy - můžu se od ní nakazit? Je mi 22 let a ještě jsem neměla neštovice, teda alespoň o tom nevím. A moje druhá otázka je zda jsem v dětství mohla neštovice prodělat aniž bych o tom věděla - tudíž bez jakéholiv příznaku.
Jak nakažlivý je pásový opar?
(Diskuze k tématu Herpes zoster (pásový opar))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
nakažlivost pásového oparu pro vnímavé osoby je mnohem nižší, než u planých neštovic. V literatuře se uvádí možnost přenosu infekce při přímém kontaktu s obsahem puchýřků. Pokud tedy má maminka puchýřky již zaschlé, je šance na přenos infekce velmi nepatrná, nebo spíš žádná.
Pokud jde o Vaši druhou otázku, pak odpověď zní ano. Dokonce velká část infikovaných (zvláště v dětství) neprodělá klasické plané neštovice. Buď se projeví jen nespecifické příznaky bez typické vyrážky a nebo dokonce vůbec žádné. Zda jste tedy v životě přišla do kontaktu s virem planých neštovic a pásového oparu zjistíte jednoznačně pouze vyšetřením hladiny protilátek v krvi. Ty se samozřejmě vytváří i po očkování a zajišťují dlouhodobou, prakticky trvalou imunitu proti dalšímu onemocnění (pásový opar je však projevem perzistující infekce z minulosti, nikoli nová nákaza - prodělání planých neštovic tak proti němu nechrání, právě naopak).
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se může člověk nakazit pásovým oparem ? A jestli s pasovým oparem můžu chodit do potravin do práce ?
Dobrý den,
pásový opar způsobuje stejný virus, který u vás kdysi způsobil plané neštovice. Virus planých neštovic přetrvává v organizmu (v nervové tkáni) a za určitých podmínek se znovu projeví, ale v omezené míře, právě jako pásový opar (výsev odpovídá průběhu postiženého nervu).
Pásový opar tedy od nikoho nechytíte, jde o Vaši vlastní dřívější infekci. Puchýřky, které při pásovém oparu na kůži vznikají obsahují virové částice a proto mohou být infekční. Infekčnost lézí pásového oparu je však mnohem menší, než u planých neštovic.
Z tohoto důvodu se žádná protiepidemická opatření nepřijímají. Doporučoval bych vyvarovat se kontaktu s imunitně vysoce oslabenými jedinci (pacienti po transplantaci, onkologičtí pacienti, novorozenci apod.). Těmto lidem hrozí po případné infekci závažný průběh planých neštovic.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák.
návštěvník
Dobrý den, chci se zeptat jestliže se člověk s pásovým údajně zaléčeným pásovým oparem koupal v bazénu, nehrozí nějaké riziko že se nakazím?
Dobrý den,
tak, jak jsem odpovídal k předchozímu dotazu, lze odpovědt i na Vaši otázku. Pásový opar je poměrně špatně přenosný a jako důsledek přenosu viru nevzniká pásový opar, ale plané neštovice a to jen u lidí, kteří je dosud neprodělali. Velmi pravděpodobně tedy nechytíte nic.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Mám roztroušenou sklerózu a přítel má pásový opar. Celé 4 dny než šel k lékaři byl u nás.Ještě jsem mu to pěkně mazala. Je to pro mě nebezpečné vzhledem ke snížené imunitě? děkuji
To záleží na tom, v jaké fázi je Vaše onemocnění a hlavně jaké aktuálně užíváte léky. Větší riziko by bylo při užívání vysokých dávek kortikoidů (Prednisonu např.). Doporučuji konzultaci s Vaším ošetřujícím lékařem.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Dobrý den, rád bych se zeptal na následující potíže. Již jednou jsem měl pásový opar i s výsevem pupínků na vnější části stehna. Ten byl úspěšně přeléčen antivirotiky. Od té doby mi ale čas od času v této střední oblasti dochází k občasnému brnění, či lehké tlakové bolesti. Může to mít souvislost? Příznaky jsou shodné těm, které předcházely první pásový opar s výsevem. Před nějakou dobou jse se začal více potit (ve spánku) a tyto obtíže se čas od času objevují. Může to mít nějakou souvislost se snížením imunity vlivem jiného onemocnění? Lze toto například zjistit vyšetřením krve? Děkuji
návštěvník
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když mám pásový opar a můj přítel ještě neměl plané neštovice, je možné, že by je mohl ode mě díky pásovému oparu chytit?
Jak vyplývá už z předchozích odpovědí, teoreticky to možné je. Nakažlivost pásového oparu je však proti neštovicím mnohem menší, takže pokud není Váš přítel nějak vážně imunitně oslabený, spíš se nestane nic.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Dobrý den, můj syn má plané neštovice a v rodině zavládla histerie že od něj chytnou pásový opar. proto se ptám je možné planými neštovicemi někoho nakazit pásovým oparem? Děkuji za odpověď
návštěvník
Dobrý den, můj syn má plané neštovice a v rodině zavládla histerie že se od něj nakazí pásovým oparem. Můj dotaz tedy je může se někdo nakazit od nemocného který má plané neštovice pásovým oparem? Děkuji za odpověď
návštěvník
Počet příspěvků: 2
dobrý den chtěla jsem se zeptát může se udělat pásový opar udělat i na noze.
Dobrý den,
je to poměrně vzácné, ale vyloučené to není. Pásový opar se nejčastěji projevuje v průběhu trojklanného nervu, nebo v průběhu mezižeberních nervů, tedy na hlavě, hrudníku či trupu vůbec. Končetiny mohou být postiženy, ale méně často.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Já to mám na stehně vůbec nevím od čeho to mám měla jsem tam takový do oranžová flek a potom se mi udělal boůák z toho ale posapavám si to kožním posypem framykoinem.
návštěvník
Ještě jednou dobrý den, asi jsem přesně nepochopila co mám udělat abych taky dostala odpověď skoro všichni se jí dočkali já však stále čekám bezvýsledně.
Dobrý den,
omlouvám se, ale na podobnou otázku jsem odpovídal už několikrát před tím, takže jsem Váš dotaz zřejmě přehlédl.
Nakazit se pásovým oparem možné není. Od osoby s planými neštovicemi může jiná vnímavá osoba dostat plané neštovice. Od osoby s pásovým oparem může vzácně jiná vnímavá osoba rovněž dostat plané neštovice. Pásový opar je projev opětovné reaktivace viru, který už máte v těle, jako pozůstatek dřívějších planých neštovic. K reaktivaci dochází v důsledku různých vnějších i vnitřních vlivů (zátěž, stres, jiné onemocnění apod.).
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Dobrý den, moc děkuji za odpověď.
návštěvník
Dobrý deň,
tiež sa u nás v rodine vyskytol pásový opar a mám veľký strach, že by sa mohol môj 6 týždňový syn nakaziť "neštovicemi". Samozrejme nebol v kontakte s nakazenou osobou, ale moja otázka je: Mohol by sa nakaziť aj cez iného človeka, ktorý bol v dosť dlhom (3 dni) kontakte s osobou nakazenou pásovým oparom? Alebo cez viacero osôb? Ak áno, ako dlho by sme sa mali vyvarovať kontaktu s potenciálnym "prenášačom"? A ako dlho so samotným chorým?
Vopred ďakujem za promptnú odpoveď. Mám obavy sa totiž stretnúť s mojou matkou, ktorá bola v kontakte s osobou s pásovým oparom.
Dobrý den,
ne, nemusíte mít obavy. Jak už jsem zde uvedl, nakažlivost pásového oparu je oproti planým neštovicím mnohem menší. Infekční je přitom právě obsah puchýřků. Dokud se tedy na kůži opar neprojeví, není nakažlivý ani sám infikovaný člověk. Nemůže být tedy dále nakažlivý ani jeho kontakt, který žádné projevy nemá. Navíc, pokud jde o kontakt - dospělého člověka, je velmi pravděpodobné, že neštovice už prodělal, ať už s projevy, nebo bez nich a nemůže se tedy od osoby s pásovým oparem znovu nakazit.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
GB
návštěvník
Počet příspěvků: 1 GB
Uzlina a pásový opar?
Dobrý den, můj přítel měl a stále má zvětšenou uzlinu mezi krkem a ramenem. K tomu se mu udělal pásový opar - na zádech. Může to mít souvislost? Má nyní řešit uzlinu nebo počkat, až pásový opar odezní. Je nutná návštěva lékaře? Nebo stačí podávat B-kompex a zmírnit tempo? Děkuji za odpověď
návštěvník
Dobrý deň,
tiež sa u nás v rodine vyskytol pásový opar a mám veľký strach, že by sa mohol môj 6 týždňový syn nakaziť "neštovicemi". Samozrejme nebol v kontakte s nakazenou osobou, ale moja otázka je: Mohol by sa nakaziť aj cez iného človeka, ktorý bol v dosť dlhom (3 dni) kontakte s osobou nakazenou pásovým oparom? Alebo cez viacero osôb? Ak áno, ako dlho sme sa mali vyvarovať kontaktu s potenciálnym "prenášačom"? A ako dlho so samotným nakazeným?
Vopred ďakujem za promptnú odpoveď. Mám obavy sa totiž dnes stretnúť s mojou matkou, ktorá bola v kontakte s osobou s pásovým oparom.
návštěvník
Dobrý den, můj přítel měl a stále má zvětšenou uzlinu mezi krkem a ramenem. K tomu se mu udělal pásový opar - na zádech. Může to mít souvislost? Má nyní řešit uzlinu nebo počkat, až pásový opar odezní. Je nutná návštěva lékaře? Nebo stačí podávat B-kompex a zmírnit tempo? Děkuji za odpověď
návštěvník
Dobrý den, mám pásový opar a zajímalo by mě, zda tím nemůžu ohrozit domácího mazlíčka. Děkuji za odpověď
návštěvník
Dobrý den, synovi se objevil pásový opar na lýtku. Od doktora dostal léky a byla mu nařízena "domácí" karanténa.
Je v tomto případě potřeba zůstávat doma a nechodit do školy? Syn byl 14 dní doma s chřipkou, jeden den ve škole a opět by měl zůstávat doma celý týden kvůli oparu.....
Dobrý den,
nakažlivost pásového oparu sice skutečně není v porovnání s planými neštovicemi tak velká, nikdy ale nevíte, s kým se syn ve škole setká. Myslím, že rozhodnutí vašeho lékaře bylo správné, i z hlediska možných zdravotních komplikací bude lepší, když bude syn v klidu doma.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
dobry den.chtela bych se zeptat uz tyden mam po celem tele vyrazky.nejdriv to zacalo okolo cela pak na krku a ted to mam vsude.je mi 17 a nestovice jsem mnela ve 14 je mozne ze to muze byt pasovej opar?svedi to jako by se mi lopala kuze po spaleni od slunicka.jsou to takove male stroupky a lopou se hlavne na loktach.prosim poradte mi cim si to mam lecit.predem dekuji.
návštěvník
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu: Jsem ve 14. týdnu těhotenství. Jeden můj příbuzný se léčí s pásovým oparem (na břiše) a příští týden bude pobývat na naší chatě, kde ho budu střídat já. Osobně se nesetkáme, ale on odjede dopoledne a já přijedu odpoledne. Navíc tam s ním bude jeho manželka, která je zatím zdravá, ale to se může ještě změnit. Chtěla bych se zeptat, jestli mi hrozí nějaká možnost nákazy např. použitím wc nebo lavóru na umývání rukou. Neštovice jsem v dětství prodělala a z Vašich odpovědí výše usuzuji, že normálně by mně nemělo nic hrozit, ale nevím, jak teď v těhotenství.
Velice Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,
myslím, že můžete být v klidu. Jednak Vám neštovice nehrozí, pokud jste je již prodělala (bez ohledu na to, zda jste těhtotná, nebo ne), jednak se pásový opar přenáší na vnímavé jedince (jako neštovice) docela špatně.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák