Přenos pásového oparu na těhotnou

(Diskuze k tématu Herpes zoster (pásový opar))

Přenos pásového oparu na těhotnou

Přeji dobrý den a prosím o radu ohledně infekce při nemoci pásovým oparem, který mi v pátek 3.2. diagnostikoval můj praktický lékař, s tím, že jdu dlouho - pupínky byly ve stádiu plné tekutiny, nezaschlé. Jedná se mi o to, že 3 dny předtím, tj. v úterý byl u nás doma na návštěvě syn s těhotnou manželkou, miminko má termím na začátku dubna. Může být nějaký problém a pokud ano jak postupovat dál? Podotýkám nepusinkujeme se při vítání, dodržujeme běžnou hygienu. Volím tuto formu dotazu, nechci nastávající maminu zbytečně vylekat.
Děkuji za odpověď
Dlugošová Eva

6.2.2012 11:58

Probíhá odesílání formuláře

RE: Přenos pásového oparu na těhotnou

Dobrý den,
nakažlivost pásového oparu je mnohem menší než u planých neštovic. Virus obsahuje tekutina uvnitř puchýřků. K vylučování viru ze slizinice nosohltanu a šíření kapénkovou infekcí, jako je tomu u planých neštovic, zde nedochází.
Dá se tedy odvodit, že v riziku infekce jsou osoby, které přijdou přímo do styku s obsahem puchýřků u nemocného jedince (např. při ošetřování). Riziko jiného přenosu je extrémě malé.
Samozřejmě zde platí, že přenos je možný jen na vnímavé, tj. neimunní osoby. Tedy ty, které dosud plané neštovice neprodělaly a nebyly očkovány.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

6.2.2012 14:46

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)