Dobry den když jsem si nechal po třech mesících po rizikovem styku při kterem praskl kondom udelat vyšetřšni na P24 plus protilatky a vysledek byl negativni mihu se spolehnout že jsem zdrav??? Nebo je potřeba ješte vyšetřeni opakovat? Je vysledek 100% po 3 mesicich. citim pořad nevolnost a tak mam strach. dekuju
Je negativní výsledek po 3 měsících na 100% ?
(Diskuze k tématu HIV infekce)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobry den, 100% neni nic. Ale pokud bylo vysetreni HIV protilatek provedeno po trech mesicich od potencialniho momentu nakazy a pokud jste si jisty, ze behem techto trech mesicu jste se zadnemu riziku infekce nevystavil, muzete negativni vysledek povazovat za jisty. Vase obtize budou pravdepodobne jineho puvodu. Opakovat vysetreni HIV z tohoto duvodu rozhodne neni nutne.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezak
návštěvník
Počet příspěvků: 1
jak probíhá anonymní testování, jak si vyzvednu výsledek???
Dobrý den,
bohužel mohu popsat jen postup, který platí v Pardubickém kraji. Nevím zda a kdo nyní provádí "anonymní" testování v Moravskoslezském kraji. Třeba někdo odpoví.
V PArdubickém kraji pro letošní rok provádíme tzv. anonymní testování na HIV v ordinacích našeho Střediska očkování, tj. v Pardubicích, Ústí nad Orlicí a ve Svitavách. Klient se může, ale nemusí objednat. Při návštěvě v ordinaci se s klientem vyplní krátký dotazník, s cílem specifikovat případné rizikové faktory infekce a získat základní statistické údaje. Pokud si klient přeje zůstat v anonymitě, dohodne se s ním kód, pod kterým je vyšetření vedeno (kombinace písmen a čísel obvykle). Do laboratoře odchází vzorek krve vždy pod kódem, i když klient své jméno lékaři sdělí. Výsledek se sděluje vždy osobně, nedříve za týden. Při anonymním vyšetření nemá klient nárok na písemné vyhotovení výsledku. To je možné získat při standardním, placeném vyšetření pod jménem (cena 600,- Kč). Výsledek je opět sdělován formou krátkého pohovoru s lékařem (potestové poradenství). Celá služba anonymního testování HIV je projekt, na který jsme pro letošní rok získali dotaci ministerstva zdravotnictví a je tedy omezen množstvím finančních prostředků z této dotace. Pro klienty je tedy vyšetření zdarma.
S pozdravem
MMUDr. Pavel Slezák
Anonymní vyšetření je v Moravskoslezském kraji možné v naší pobočce, která testuje ve čtvrtek odpoledne. Žadatel je veden pod kódem, z ostatních údajů se eviduje jen pohlaví, rok narození a kraj trvalého bydliště. Předchozí objednání není třeba.
Samozřejmě vlastnímu odběru krve, který provádí zdravotník, předchází poradenství, které se zaměřuje na konkrétní i celková rizika, na možnosti snížení těchto rizik v buoducnu. Poradenství také zhodnotí, zda výsledek lze již považovat za spolehlivý. Výsledek je třeba rovněž vyzvednout osobně a provede se obdobně potestové poradenství, v případě pozitivního výsledku ho sděluje lékař. Samozřejmě na anonymní vyšetření nelze obdržet písemný doklad. Vyšetření je zdarma (je hrazeno z projektu MZd).
návštěvník
Počet příspěvků: 3
Můžu si být jistý výsledky prováděných testů, které vyšli negativní i po 13 měsících od posledního rizika? (Upozorňuji, že žádné další riziko nebylo) Do těch 13 měsíců jsem měl cca 8 testů (všechny NG). Poslední testy jsem si nechával však dělat v soukromých laboratořích, tak nevím zda nemoho používat méně přesné testy (říkali, že mají testy dobré nějaké Combo testy od Abbottu). Ceny v těchto soukromých laboratořích však bývají levnější cca 320 Kč, kdežto jinde (státních zdrav. ústavech) jsou ceny od 400 - 600 Kč. Je někde na světě zdokumentován případ, že by se nákaza nedala zachytit do 12 měsíců, ale až po roce od posledního rizika? Nebo jsou nějaké možné příčiny, kdy nelze nákazu ani po tomto období spolehlivě zjistit? Děkuji velmi za odpověď. L. Suk
Vážený příteli,
medicína není matematika, nic není na 100%. Někdy se říká, že 100% je v medicíně jedině smrt, ta je dříve či později nevyhnutelná. A to ještě HIV testy patří mezi ty spolehlivější diagnostické prostředky, které v medicíně jsou. Pravděpodobnost, že by se HIV testem HIV infekce nezachytila po třech měsících od posledního rizika je minimální.
Snížená možnost by byla u jednoho dosti vzácného imunologického onemocnění a těmto lidem doporučujeme, aby se poradili v případě rizika se svým ošetřujícím imunologem, který zná stav jejich imunity detailně, o spolehlivosti jejich HIV testu.
návštěvník
Nezbývá mi nic jiného než konstatovat, že se ohledně testování hiv velmi mlží, aby nedošlo k panice mezi lidmi! Ve většině zdravotnických ústavech tvrdí 3 měsíce jako dostačující (protože tak je to doporučeno WHO),a tak všichni jen slepě citujete názor od WHO, ale nikde se už nezabývají myšlenkou např. koinfekce např. syfilisu či HCV a bere se jen jakýsi průměr. Když se mluví o testech tak se všude uvádí jak jsou citlivé a spolehlivé, ale když máte tedy dát odpověď zda po více jak čtyřnásobně prodlouženém termínu testu na hiv, který se zde propaguje (3 měsíce) a stát za tvrzením WHO a kvalitou testů, tak ale odpovíte vyhýbavě že 100% to není. Je tristní, že v dnešní době lékaři zabývající se infekčními chorobami nemají ucelené názory na tuto problematiku a jedinné co svorně, ale tvrdí je citování doporučení od WHO. Když tedy u někoho nákazu testy neodhalí za 3 měsíce od posledního rizika, ale odhalí jí třeba nejdříve za rok a půl, tak tomu nebudete věřit, že se nakazil před rokem a půl, ale že zkrátka musel přijít do kontaktu s hiv později (v období cca 3 měsíců zpět), protože se to nehodí do uváděné doby od WHO. Nezlobte se na mě, ale neposkytujete informace podle skutečnosti, ale pouze podle doporučení WHO (příp. místní legislativ), aby se nevyvolala mezi veřejností panika. A tomu se říká zatajování skutečností!!!
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat v lednu tohoto roku jsem mela pohlavni styk s pritelem sicee jsme se chranili kondomem ale po pul roce jsem se dozvedela ze by udajne mel brat drogy proto jsem si v cervenci tohoto roku nechala udelat test na hiv u sveho doktora byl negativni, ale ted se mi panika z nakazi vratila od te doby jsem zadny pohlavni styk nemela ale presto se bojim jestli si muzu byt jista ze jsem zdrava mam doma dvouleteho syna a chci aby byl zdravi muzete mi prosim odpovedet dekuji
návštěvník
Milá Lucie, pokud si cheš být opravdu jistá, tak Tě asi žádná odpověď neuspokojí. Je to totiž tak, že jsou určité doporučení a určité standarty a průměry podle kterých se vyhodnocuje jakási statistika (u nás se používá doporučení who, což je stanovisko světové zdravotnické organizace), ale v tomto ohledu je matematika na prd. Jestliže se totiž uvádí že je výsledek po 3 měsících na 99% jistý, tak nikde není řečeno, že nemůžete být v tom zbylém jednom procentu. Všeobecně je to, ale tak, že pokud jsi neměla v krátké době od zmiňovaného pohlavního styku cca do 1 měsíce zdravotní obtíže udávané pro primoinfekci (akutní vyrážka, která po pár hodinách odezní, bolesti klobů, horečky, bolest v krku příznaky podobné chřipce nebo angíně), tak tento test po půl roce můžeš brát jako spolehlivý. Doporučuji též pro klid duše nechat udělat testy na žloutenky B a C, a ostatní psexuálně přenosné choroby (chlamýdie, syfilis a kapavku).Jinak o zdravý svého syna nemusíš mít obavy z pohledu hiv, pokud totiž nedojde k přímému kontaktu tvé krve s krví syna, tak k žádnému ohrožení nedojde. Na závěr jen dodám, že jsi se ještě chránila ochranou (kondomem), tak v tomto případě při vyloučení zdravotních obtíží můžeš úplně tyto obavy vypustit a přestat se stresovat. Přeju Ti brzký návrat k normálu, totiž žití bez stresu.
návštěvník
Počet příspěvků: 2
dekuji za odpoved myslite tedy ze muzu byt v klidu nebo je dobre nechat si udelat jeste jeden test na hiv?