Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli je možné nakazit se virem HIV,když se dotknu příškem prstu zaschlé krve(na prstu žádná otevřená nebo hnisající rána není) a poté si sáhnu k oku (nebo do oka).Děkuji za odpověď.
HIV přenos zaschlou krví
(Diskuze k tématu HIV infekce)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den. Jednoduchá odpověď zní: prakticky není.
Oční spojivka je sice jinak velmi riziková brána vstupu infekcí do organismu a v případě kontaktu s čerstvou krví HIV pozitivní osoby je pravděpodobnost infekce blízká krvavému poranění. Virus HIV je však velmi citlivý na vnější prostředí a v zaschlé krvi nepřežívá. Podle literárních údajů je riziko přenosu infekce HIV v případě poranění (!) kontaminovaného krví prokazatelně (!) HIV pozitivní osoby cca 0,3%, při potřísnění (tekutou) krví 0,09%. Mnohem větší je riziko přenosu virové hepatitidy B. Proti té se ale zase dá očkovat.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Počet příspěvků: 9
Takže pokud se dostanu do kontaktu se zaschlou kapkou krve,která mi nemůže zůstat na ruce (nebo prstu),tak se nemohu nakazit ani při styku ruky(prstu) s okem? Děkuji
návštěvník
Ve vlaku jsem se dotkla na stolku zaschlé kapky krve a než jsem si toho všimla,dotkla jsem se i oka. Na prstech jsem žádnou krev neměla. Mohla jsem se nakazit virem HIV?Děkuji za odpověď.
Jak jsem už odpověděl výše. Reálná možnost nákazy virem HIV v tomto případě není.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Nemusím tedy chodit na testy na HIV?
Pro tento důvod skutečně ne.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Dobrý den,dnes jsem byla u svého obvodního lékaře,který mi udělal odběry na test na hepatitidu a HIV. Když jsem se ho zeptala,jak spolehlivý bude výsledek testu na HIV po 10 dnech od možné nákazy a jestli mám jít po 3 měsících znovu na testy,odpověděl,že další testy na HIV nebudou potřeba.Psal jste mi, že na tento test nemusím chodit. Mám se tedy bát možné nákazy virem HIV a jít se nechat znovu otestovat po třech měsících?Děkuji za odpověď
Omlouvám se, asi se stále nevyjadřuji dost jasně. Jde o dvě věci. Za prvé: riziko infekce HIV z Vámi popsané situace (dotek prstu se zaschlou krví s následným dotekem na oční spojivkou)je velmi nepravděpodobné a podstupovat kvůli němu HIV test je nejspíš zbytečné.
Za druhé: V případě infekce HIV (z jiného důvodu) je lepší provést vyšetření až za 2 až 3 měsíce od možného momentu nákazy, kvůli možnému riziku falešně negativního výsledku z důvodu tzv. imunologického okénka (tj. že by se detekované protilátky nemusely ještě vytvořit v dostatečném množství).
Čili, ve Vašem případě, pokud byla jediným možným momentem nákazy Vámi popsaná situace, zřejmě nebylo nutné ani Vámi podstoupené vyšetření HIV a není tedy nutné ho podstupovat ani kdykoli později.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
Myslím, že je spíše načase vyhledat pomoc jinou. Pokud Vám zde kolega potvrdil, že na HIV testy chodit nemusíte a Vy přesto nadále považujete po opakovaných ujištěních takový stav za riziko, tak asi řešením pro Vás není HIV test ani jednou ani tisíckrát, ale spíše pomoc, která Vás zbaví chorobné úzkosti.
Dr. Procházka
Neporušená kůže je silný imunitní orgán a musí náš organismus ubránit proti mnohe agresivnějším mikrobům než je virus HIV. Proto se i nadále uvádí jen ty tři dobře známé způsby přenosu, z nichž nejčastější je vcelku pochopitelně nechráněný pohlavní styk.
MDR. Ivo Procházka