Dobrý den, nevím jak dál. V sobotu jsem měl styk s můžem. Tedy jak se to veme, k orálnímu sexu v podstatě nedošlo, k análnímu taky ne, po vniknutí ihned penis vytáhl, protože to bylo pro mě nepříjemné, k ejakulaci nedošlo. Mohl jsem se nakazit? Přátelé říkají, že by věděli, kdyby byl nakažen, sám mi potvrdtil, že je zdráv. Tak nevím co dělat. Jsem už trochu s nervama mimo. Dočetl jsem se, že existuje test na antigen p24, lze ho považovat za dobrý, když přesně vím den možné nákazy a k testu se dostavit v rozpětí 2-3 týdnů po onom styku? díky za odpověď.
Kdy na test po rizikovém styku?
(Diskuze k tématu HIV infekce)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Test na HIV je vhodné provádět nejlépe 2-3 měsíce po rizikovém styku, protože v jinak může být výsledek falešně negativní. V některých případech se doporučuje test zopakovat ještě po 6 měsících.
Testy se provádí na hygienických stanicích i anonymně (v Praze a Ostravě v domě Světla), před testem je pohovor o rizikové situaci s odborníkem.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
stačí to po 2 3 měsícich jít na test?po tom rizikovém styku? proč bych měl jít na test ještě po 6 měsících jak tam píšete výše, myslel jsem že 3 měsíce je dostatečná doba na prokázání či vyvrácení infekce infekce v tělu a je možné abych si po třech měsících měl negativní vysledek a pak po šesti měsících pozitivní?
Bohužel tam je nějaká technická chyba, půlka příspěvku se smazala a datum je o necelý rok později.
Chtěl jsem ještě dodat, že HIV test po 6 měsících se ještě doporučuje v případě nasazení postexpoziční profylaxe (preventivní podání protivirových léků po riziku) a někdy v případě jiného onemocnění, které může závažně ovlivnit imunitu (mohlo by jít třeba o souběžnou nákazu syfilidou). To Vám ale doporučí příslušný lékař, který Vás má v péči. U jinak zdravého člověka bez těchto problémů lze považovat negativní výsledek HIV testu po 2-3 měsících od posledního rizika za dostatečně spolehlivý.
![]() | Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 619
Dobrý den, nákazu bohužel zcela vyloučit nelze, neboť virus se přenáší pohlavními sekrety. Přesto se mi to jeví jako málo pravděpodobné, vzhledem k tomu, jak styk probíhal. Doporučuji ale nechat se otestovat. V Praze někteří lékaři nabízejí možnost testování duálním testem (antigen p24 i protilátky), nemám však přesné údaje o jeho spolehlivosti. Tuto informaci vám sdělí lékař, který testování provede.
návštěvník
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat kam na testy do Olomouce nebo v okolí.Je mi 17 a chtel bych mit pohlavni styk s prítelkyní ale chcí se ujistit zda-li jsem zdráv.Děkuji Tomáš
![]() | Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 619
Dobrý den, v Olomouci např. MUDr. Pototrandovská, Tř. Svobody 32, Olomouc, tel. 585 506 122
PO - PÁ 7 - 12
Zkuste prosím, zda ještě odebírají ve Zdravotním ústavu ( www.zuol.cz).
Chtěl bych upozornit, že i krátká nechráněná soulož je nechránná a tdy riziková soulož. I když riziko samozřejmě záleží i na době trvání soulože.
V žádném případě bych ale nespoléhal na to, co mi partner (zejména náhodný či krátkodobý) o svém zdravoním stavu řekne. Zároven myslím, že většina přátel HIV pozitivních neví o tom, že jejich kamarád je nakažen.
návštěvník
dobrý den, chci se zeptat, asi 3 týdny po rizikovém chování jsem začal trpět průjmemasi 3 dny. Teplotu jsem neměl, mízní uzliny nebyly zvětšené, vyrážka nebyla. Bolela mě hlava a lýtka. Během 3 dnů se mi udělalo již dobře, poté za několik dní se objevil kašel, dráždivý, bez hlenů. Již bez dalších příznaků. Udělal jsem si domácí test na HIV1,2, ten byl negativní, ale asi za 4,5 týdne po rizikovém chování. Jen se chci zeptat, je pravděpodobné, že se jednalo o příznaky primoinfekce HIV? kdy je nejlepší jít znovu na TEST ?
Díky VAšek
Dobrý den,
příznaky primoinfekce HIV jsou velmi nespecifické a není možné je odlišit od příznaků jiných běžných virových infekcí.
Dopručoval bych Vám absolvovat test na HIVprotilátky (standardní, prováděný certifikovanou laboratoří) nejdříve za 3 měsíce po rizikovém pohlavním styku. Rovněž by bylo vhodné do té doby používat důsledně kondom, nebo se pohlavnímu styku zcela vyhnout.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
Nnejtypičtějším příznakem akutní HIV infekce je horečka (ve více než 90% případů), onemocnění se podobá chřipce nebo infekční mononukleóze. Chybění příznaků však v žádném případě nemůže znamenat, že k nákaze nedošlo. Domácí HIV test považujte jen za orientační, není diagnostický. Pokud chcete mít jistotu tak běžte po dostatečně dlouhé době 2-3 měsíců (kratší doba než tři měsíce ale platí jen při splnění určitých podmínek) na test k lékaři nebo do poradny.
Bohužel i krátká nechráněná soulož je nechráněná soulož, i když samozřejmě pravděpodobnost přenosu závisí i na době trvání soulože. Takže riziko při kratší souloži je nižší než po půlhodinové.
Pochybuji, že by jeho přátelé věděli o případné HIV nákaze, většina pozitivních osob se svěřuje jen svému stálému partnerovi a ne kamarádům. Navíc ani on sám nemusí o své HIV nákaze vědět.
Kromě HIV sledujte i příznaky jiných pohlavních nemocí (např. vřed a vyrážku při syfilis, výtoky při kapavce a chlamydiích), což platí zejména první měsíc po styku u syfilis a první 1-2 týdny po kapavce a chlamydiích.
Po šesti měsísích se doporučuje HIV test ještě provést, pokud byla nasazena tzv. postexpoziční profylaxe, tedy preventivní podání protivirových léků. Ve Vašem případě bych se k ní ale nepřikláněl, míra rizika nebyla tak vysoká, ale i kdyby, tak dnes už je na ni pozdě. Navíc je při ní poměrně vysoké riziko nežádoucích účinků a v neposlední řadě je i cena této profylaxe nemalá (15-20 000 Kč). Dalším důvodem pro zopakování testu by mohlo být právě třeba onemocnění syfilidou, ale to by Vám pak poradil příslušný odborník - venerolog. Takže doporučuji skutečně na HIV test jít po 2-3 měsících od rizika.
návštěvník
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chtěla bych si uděla preventivně test na HIV. Kde by se tento tes dal udělat v Praze? A je pravda že kdybych si ho nechala udělat anonymně tak za něj platím a kdybych si ho nechala udělat neanonymně tak to hradí pojišťovna?? Děkuji předem za odpověď.