Campylobakterióza a protilátky

(Diskuze k tématu Infekce vyvolané Campylobacterem)

Campylobakterióza a protilátky

Dobrý den,
mám 17 dceru, která se vrátila z dovolené v Chorvatsku a hned po příjezdu ji začaly všechny příznaky vyvolané bakterií Campylobactera.Loni tuto bakterii dostala ve stejnou dobu.
Na dovolené grilovali kuřecí maso, které dle jejích slov nebylo dostatečně tepelně upravené a které jedl i další člen, který už má výsledky a to pozitivní.
Dnes jsem byla s dcerou na výtěru a výsledky budou až v pondělí.Zarazila mě však lékařky poznámka,že by měla mít vytvořené protilátky, když už tuto bakterii jednou měla. Je tato informace pravdivá nebo záleží i na imunitním systému, který má dcera oslabený.
Děkuji za odpověď
Fikarová

12.8.2011 09:12

Probíhá odesílání formuláře

RE: Campylobakterióza a protilátky

Dobrý den,
kampylobakterióza je střevní bakteriální infekce. Protilátky se v těle sice tvoří a přetrvávají asi 4 měsíce po infekci. Nemají však tak výrazný ochranný účinek, jako je tomu u některých jiných nemocí. Navíc je baktérií z rodu kampylobakter velké množství různých poddruhů a nevzniká mezi nimi žádná zkřížená imunita.
Proto může člověk (i zvíře) onemocnět kampylobakteriózou opakovaně.
Jiná věc je, že člověk s určitým defektem imunity může být náchylnější ke střevním bakteriálním infekcím. Jejich relativně časté opakování i přes dodržování běžných hygienických pravidel může být známkou nějakého jiného problému a důvodem k imunologickému vyšetření.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

12.8.2011 10:32

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)