chci se zeptat jestli je to ohrozeni pro okoli mam infekci hemophilus co se stane kdyz se to neleci
Hemophilus a riziko pro okolí
(Diskuze k tématu Infekce způsobené Hemophilus influenzae)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
hemofilové infekce se přenáší vzduchem, kapénkovou infekcí, podobně, jako třeba chřipka. Vnímavé osoby ve svém okolí tedy nakazit můžete. Na druhou stranu ale je nosičů různých typů hemofilů v populaci relativně hodně (většina nemá žádné zdravotní obtíže), takže konkrétně Váš případ nebude mít až takový vliv na riziko infekce pro osobu, s níž přijdete do styku (jinak řečeno, má i mnoho jiných "příležitostí" jak se nakazit).
Opatrnost je třeba u osob, které mohou být více vnímavé k invazivním infekcím (záněty mozkových blan, zápaly plic, sepse apod.). Jsou to lidé s oslabenou imunitou - např. léčení cytostatiky kvůli rakovině, po transplantaci, po odnětí sleziny, po operacích v oblasti hlavy apod.
Pokud jde o Vás samotnou, nemusí se stát nic, ale pokud byste byla nějak oslabena, mohl by hemofilus proniknout sliznicí do krve a způsobit také některou z výše popsaných invazivních infekcí.
s pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Počet příspěvků: 5
Hezký dobrý den, ráda bych se zeptala, v úterý mi byli dělány výtěry z krku, dnes v pátek je výsledek ..ojediněle homofilius...ale mě se od té doby příznaky zhoršily, počáteční bolest v krku ustala, ale začala mě bolet hlava - bodavě, ráno jsem se probudila se zalepenýma očima žlutým hnisem, to samé mi jde z nosu či občas z krku..nemůže se jednat o to případné vniknutí bacila do krve..mám dvě malé děti a trošku strach, zda je to normální. Dcera je od září ve školce, takže by to mohlo být od ní, má takovou tu hutnou rýmu a občas chrchel...syn 2 roky má hlavně suchý kašel, zatím jsme dostali jen pamycon, a já ophatlmo framikoin do očí...
Předem díky za odpověď...případně za radu, co si vzít aby mi bylo líp, celkově jsem dost unavená a je pro mě těžký se starat o děti .-/
S pozdravem nikol