Dobrý den,
před týdnem byla dcera hospitalizovaná pro Obstrukční bronchitidu(již asi 6 týdnů různě intenzivně kašle) a nejasný exantém na těle.Jiné příznaky nebyly(unavená nebyla,uzliny zvětšené neměla,normálně jedla,pila,nález v krku normální..).Přesto byla dceři odebrána krev,krom běžného vyšetření, i na vyloučení mononukleozy.Ostatní vyš.(ko,fw,jaterní testy...)byly v normě,ale serologie EBV byla pozitivní(anti-EBV/VCA IgM pozitivní,anti EBV/VCA IgG-pozitiv.,anti EBV/EBNA IgG-pozitivní.
Celou dobu byla dcera bez obtíží,asi před 4 týdny měla 2 dny horečku a stále bojujeme s kašlem.Nyní,4 dny po propuštění z nemocnice,dostala ale dcera teploty,které trvají 2 dny a pohybují se mezi 37,8-38,8°C,je plačtivá,nerudná,nemá chuť k jídlu....je možné,že by se teprve teď začala mononukleoza projevovat nebo máme pátrat po jiné příčině?
Děkuji.S pozdravem.Z.Švábová
Infekční mononukleoza-pozdní příznaky?
(Diskuze k tématu Infekční mononukleóza)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
u inf. mononukleosy bývají většinou i zvětšené lymf. uzliny,často bývá bolest v krku s příslušným viditelným nálezem v krku. Podle popsaných obtíží včetně dlouhotrvajícího kašle doporučujeme / pokud již nebylo provedeno/ bakteriologické vyšetření výtěrem z krku,které by pomohlo ev. objasnit příčinu / někdy se popsanými potížemi projevuje např. pertuse ( černý kašel) nebo parapertuse /.Zkuste se obrátit na lékaře se žádostí o bakt. vyšetření, pokud již nebylo provedeno.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
dobrý den..mam teď posr. mononukleozu..a doktorka mi zakázala jakýkoliv sport..ale teď sem četl že při této nemoci slezina a játra zduří a vylezou z místa kde je chrání žebra..a že nejsou dobré kontaktní sporty, atd..a tak sem se chtěl zeptat jaký vliv by na to mohla mít posilovna..děkuji
| Premium member |
Vnitřní lékařství
Praha
Počet příspěvků: 664
Dobrý den, jakýkoliv sport a posilování vám při této nemoci důrazně nedoporučuji. Můžete si zadělat na chronické potíže..
Basic member
Kostelec nad Orlicí
Počet příspěvků: 39
Dobrý den.
Vaše paní doktorka je moudrá a já s ní plně souhlasím. Nezahrávejte si! Jinak si koledujete o zatraceně nepříjemné a dlouhodobé komplikace:
Riskujete pokles počtu bílých krvinek, nebo v důsledku boje imunitních buněk s virem u vás může dojít k předčasnému odumírání červených krvinek. To znamená vééélmi silnou únavu, kdy vás přejdou všechny myšlenky na sport. Budete mít problém vyhrabat se z postele. Můžete dostat žloutenku v plné parádě. Mohou se vám zvětšit uzliny na krku nebo kolem dýchací trubice. Dýchací cesty se vám tak zúží, že to sotva udýcháte. Když budete hodně netrpělivý pacient, může dojít až k uzavření dýchacích cest. To bez okamžitého zákroku chirurga nerozchodíte. Pokud jsem vás dostatečně nepostrašil, přitlačím: Klidně sportujte dál. Poctivým sportováním ve vašem stavu si zaděláte třeba i na neurologické komplikace, například zánět mozkových blan, zánět mozku, pár záchvatů… Pak vás porazím i já, přestože do posilovny nechodím.
Basic member
Kostelec nad Orlicí
Počet příspěvků: 39
Jestli si nedáte odpočinek, choroba přejde do chronického stadia a budete mít po žížalkách. Jste velmi zaměřen na fyzickou stránku. Proto vám chci připomenout jednu zajímavou japonskou myšlenku, která je pro vás jako stvořená: Život zdravého člověka je podobný plavbě na lodičce. Jedno veslo je tělesné, druhé duševní. Kdo jen fantazíruje, sní a filozofuje, točí se na místě a nikam daleko nedojede. Kdo vesluje jen tím fyzickým veslem, také vidí, jak krajina ubíhá, ale ve skutečnosti se jen točí na místě. Vaše fyzické tělo si nyní vyžádalo přestávku od sportu, natož (ó hrůzo!) od kontaktního sportu a od posilování. Navrhuji, abyste toto období až do úplného vyléčení věnoval studiu. Abyste se dozvěděl něco o historii a filozofii vašeho oblíbeného sportu. Abyste studoval jazyk, kterým byste se mohl domluvit s významnými sportovci světa (až se dostanete na šampionát). Dopřejte tělu klid. Za odměnu budete smět v co nejkratší době vyrazit oběma vesly plnou parou vpřed.
Játra a jejich regeneraci podpoří lehké přírodní kyselé chutě (přírodně kvašená zelenina, kysané zelí), ale rozhodně ne ocet a už vůbec ne alkohol. Játra pro svou práci nutně potřebují zelené rostlinné barvivo chlorofyl. Proto pravidelně baštěte cibulovou nať, pórek, čekankové puky, brokolici, růžičkovou kapustu, naklíčená hořčičná semínka… a vůbec všechno, v čem je přírodní zelené barvivo chlorofyl. Pokud chcete návrat k plnému zdraví urychlit, začněte pravidelně zobat sladkovodní řasu Chlorella, která je tak zelená, že po chlorofylu dostala své jméno. Řasa vás navíc bude pravidelně zásobovat kvalitní sluníčkovou energií, kterou při své nemoci nutně potřebujete. Obyčejně se doporučuje dávkování 3x5, ale pro vás bych to obrátil na 5x3 tabletky, abyste měl chlorofyl stále v krvi.
Bob Dvořák
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den,
mohu Vás poprosit o informaci z jakého důvodu je mononukleoza zaměňována za infikaci HIV. Je to podobnými příznaky jako je horečka...atd...)? Nebo se jedná i o obdobné krevní výsledky u těchto onemocnění? (jako jsou zvýšené jaterní testy, a test na vir EVB je pozitivní)... Nebo se dá s jistotou po krevních testech říct že jde opravdu o mononukleozu a poté už nehrozí záměna?
Dobrý den,
záměna je možná jedině u laika v první fázi infekce HIV, která se někdy (jen v menšině případů) může projevit podobnými příznaky jako jsou třeba u infekční mononukleózy, nebo chřipky, nebo jiných virových infekcí.
Jinak je HIV infekce bezpříznaková více méně až do rozvoje onemocnění AIDS.
Naopak testy na HIV a infekční mononukleózu jsou specifické a záměna diagnózy na základě laboratorních výslekdů není možná.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Dobrý den pane Doktore,
jen pro ujištění že jsem Vám dobře rozuměl.
Pokud má pacient pozitivní výsledek na virus EBV nemůže se jednat o doprovodný projev infikování virem HIV?
Ještě jednou děkuji.
Nikoli. Test na protilátky proti EBV viru je něco zcela jiného než test na protilátky proti viru HIV. Samozřejmě i HIV pozitivní jedinec může onemocnět infekční mononukleózou. Ale diagnosticky to nesouvisí.
návštěvník
Počet příspěvků: 1
dobrý den. minuy tyden ve čtvrtek jsem byla u své dětské lekařky s angínou dala mi na to rovamicine ale měěla jsem už i uzliny. v patek se to rapidně zhoršilo.na mandlích jsem měla bíle povláčky uzliny mě bolely natolik že jsem si myslela že na tom krku snad tu hlavu ani neudržím + bodava bolest do jednoho ucha. šla jsem na ORL tam mi řekli že potřebují testy pro vyoučení MONONUKLEOZY.tak mě poslali na infekční. jaterní testy byly mírně zvětšené a v krvi taky bylo cosik. a v ponděli jsem šla zpatky k mé dětské a ta mi řekla že mam jasnou mononukleozu ''najednou,, začla mě stím vším strašit a dělala mi pro jeji kontrolu taky testy opět krev nebyla dobrá ale jaterni testy v normalu. a mě zajímá zda mi nějaké příznaky ještě dojdou když už je to týden nebo ne. během jakože te angíny jsem neměla horečku, necítila jsem na sobě značnou unavu , nebolely mě klouby, ani v pravem podžebří, bylo a pořád mi je skvěle. dnes bych i řekla že jsem uplně zdravý člověk.od poslední kontroly cca dva dny zpět mi nasadila zinnat 500 mg .je možné že mononukleoza se podle testu potvrdí ale ja nasobě nic necitim?nebo ještě něco příjde? děkuji za odpověd
návštěvník
dobrý den,chtěla bych se vás zeptat jak vyřešit můj PROBLEM.Je mi 20 a před necelými 2ma roky jsem dostala inf.mononukleozu,měla jsem uzliny,špatnou krev a játra,Během hodně krátké doby jsem zhubla skoro 25 kilo a nemohla jsem nic dělat.Do dneška trpim strašnou únavou už od rána,každá i malá činnost mě unavuje a je mi pak špatně,takže je mi špatně skoro neustále,špatně se soustředim a pamět se mi strašně zhoršila.Když jsem se svými problémy šla k doktoru max.se zabývala 1ním problémen a nic víc,do ted mi nikdo nepomohl ani neměl snahu.A já bych potřebovala radu co se sebou mam dělat,protože práci nezvládam,cvičit nemůžu.jinak je mi na omdlení a zvracení,někdy nemusim ani nic dělat a je mi tak.Už se konečně chci a musim vrátit ke svýmu životu a ne že si ve 20 připadam jak mrtvola