Dobrý den, prosím o radu - jsem těhotná, 18. tt. Před 9 dny jsem omylem snědla zastudena po domácku dělanou klobásu (1 nohu), z domácího prasete. Až pak mi manžel řekl postup při výrobě - udila se 24 h při 50 st. C. Bojím se však rizika nakažení toxoplazmózou nebo i listerií. Okolí nade mnou kroutí hlavou, že to bych nesměla jíst nic a že mi určitě nic není. Ke své gyn. jdu až na 14 dní do poradny. Dnes jsem volala její zastupující doktorce (stará paní, přesluhující) a ta na mne přímo "vyjela" že to bych nesměla jíst nic a že bych mě bylo špatně, kdybych to chytla. Jenže já za prvné nevím, zda doktoři "ze staré školy" mají vůbec povědomí o těchto nemocech a také jsem se dočetla na Internetu, že právě těhotné nemusí mít příznaky žádné, ale plod je ohrožen. Paní dr. prostě nevěřím. Mám čekat až do poradny na svojí doktorku, nebo jít k obvodní dr. nebo se opravdu nemám čeho obávat a celou záležitost hodit za hlavu? Abych pravdu řekla, přála bych si tu poslední možnost :-). Děkuji.
Nákaza Listerií z klobásy?
(Diskuze k tématu Listerióza)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
Vaše obavy jsou skutečně do určité míry oprávněné. Obecně platí, že těhotné ženy by se měly vyhýbat špatně tepelně upraveným potravinám. V případě toxoplasmózy se provádí sérologické vyšetření protilátek z krve. Měla byste se na vyšetření domluvit se svojí gynekoložkou. Termín za 14 dní není problém, protože dříve se protilátky stejně nevytvoří. Listeriózu takto diagnostikovat nelze. Spolehlivý je jen průkaz bakterií, který ale má smysl dělat jen při zjevných klinických příznacích. Vaše lékařka by o situaci měla být informována a pokud se objeví nějaké problémy s vývojem plodu, měla by myslet i na tuto možnost. Reagovat např. preventivním podáním antibiotik nepovažuji v této chvíli za správné, pokud není infekce prokázána např. onemocněním nějakých dalších osob, které onu potravinu konzumovaly.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák