Nakažlivost střevní chřipky

(Diskuze k tématu Průjmové infekce vyvolané kmeny E.coli)

Nakažlivost střevní chřipky

dobrý den,

přiznám se, že odjakživa mám extrémní fóbii ze střevní chřipky, a proto jsem se chtěla zeptat, jak dlouho, zhruba, u běžné rotavirové nákazy, je člověk nakažlivý po prodělání této nemoci. resp. když kupříkladu spolužačka měla jeden den střevní chřipku a dva dny na to už byla zcela v pořádku, normálně jedla a dokonce cestovala, zkrátka naprosto zdravá, mohla nás nakazit? s přibývajícím věkem se u mě tahle panická hrůza stupňuje a začínám se vyhýbat místům, kde se před pár dny vyskytoval takto nakažený člověk. takže nejen, že se bojím navštěvovat nějaké hromadné akce, dokonce raději několik dní po tom, co bylo někomu zle, nejdu ze strachu do školy, což mě silně omezuje. je to přehnané? mohu se s již zdravým člověkem normálně stýkat? mohu být dejmě tomu v době, kdy už je dotyčný zdravý, byť jsou to například jen dva dny, v klidu a s nakaženým normálně komunikovat a vyskytovat se s ním v jedné místnosti?

předem velmi děkuji za odpověď! nemám nikoho, na koho bych se s tímto problémem mohla obrátit

5.6.2011 08:40

Probíhá odesílání formuláře

RE: Nakažlivost střevní chřipky

Dobrý den,
předně je třeba říci, že tzv. střevní chřipka (virová gastroeneritis) může být způsobena celou řadou převážně virových původců. Rotaviry jsou jen jedním z nich a zdaleka ne nejčastějším u dospělých lidí (nejvíce postihují děti do 2 let věku). Většina z nás onemocnění několikrát za život, konkrétně se například udává, že 98% dvouletých dětí již bylo infikováno rotaviry.
Všechny "střevní chřipky" se přenáší především tzv. "fekálně-orální" cestou. Tedy virus vylučuje nemocný člověk stolicí, nebo třeba zvratky a vnímavý jedinec se nakazí nejčastěji tak, že se dotkne kontaminovaných povrchů, případně konzumuje kontaminovanou stravu či vodu (řada těchto virů je poměrně odolná a přetrvává v prostředí). Méně často se mohou šířit tyto infekce i kapénkami v bezprostřední blízkosti nemocné osoby (např. při zvracení).
Délka nakažlivosti u nemocného je různá, podle původce nemoci a také podle imunitního stavu infikovaného. U rotavirů je to např. do 10 dní po začátku příznaků u jinak zdravého jedince.
Takže z hlediska možné prevence u dospělých osob (rotavirová vakcína je určena jen pro malé děti) je nejdůležitější standardní dodržování základních hyfienických pravidel při přípravě a konzumaci stravy. Zejména mytí rukou před jídlem a po použití toalety. Neumytýma rukama bychom se neměli dotýkat obličeje: rtů, nosu a očí.
Vyhýbat se místům, kde pobývali nemocní je značně nepohodlné a rovněž to nemusí být účinné, právě pro už zmíněné přetrvávání virů na předmětech, ve vodě apod.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

6.6.2011 10:58

Kvalitní  (9)    Nekvalitní  (0)
RE: Nakažlivost střevní chřipky

Ahoj Janko,
vím, že už je to skoro rok, co jsi zde psala svůj příspěvek, ale třeba ti i teď pomůže má reakce.
Naprosto chápu tvůj panický strach. Měla a do jisté míry ho mám taky.
Všechno to začalo, kdy se mi při startu střevní chřipky udělalo tak zle, že jsem zkolabovala. Odvezla mě sanitka, což by nebylo tak strašné, jako ten stav, když jsem se probrala. Bylo mi neskutečně zle a to spustilo strach, že to někdy budu absolvovat znova.
Dnes jsem mámou školkového chlapečka, který schytá v kolektivu dětí každou nemoc. A s ním tedy i já. To je nevyhnutelné :-( tím tě nechci strašit, protože z tvého příspěvku je patrné, že děti ještě nemáš.
Pozitivní na tom je, že jsem s tim strachem začala bojovat. Hlavně proto, že jsem musela. Nyní mám střevní chřipku podruhé za půl roku a vím, že ani není poslední...bohužel. Musím ale fungovat pro svého syna a ten strach cítí a já na něm poznávám ty samé příznaky strachu. Proto jsem si řekla, že nechci, aby díky mě, prožíval stejný strach celý svůj život.
Navštívila jsem doporučenou homeopatičku, nejen kvůli strachu z nemoci, ale i kvůli jiným problémům. Návštěva homeopata není levná záležitost, ale teď vím, že to za to stálo. Opravdu! Bohužel "léčba" homeopatiky sebou nese i přechodné zhoršení, ale jde to zvládnout. Neboj se vyhledat pomoc, ať ti strach nepřeroste přes hlavu!

20.5.2012 15:36

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)