Neštovice a těhotenství

(Diskuze k tématu Varicella (plané neštovice))

Neštovice a těhotenství

Dobrý den, vím, že jsou neštovice pro těhotné (plod)nebezpečné, ale může je na mě přenést kamarádka, jejíž dcera je má? A také její dcerku hlídá babička, která je pak ve styku s týdenním miminkem! děkuji za rychlou odpověď

5.11.2009 19:48

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Neštovice a těhotenství / 5.11.2009 19:48

Pokud jste těhotná, ale plané neštovice jste před těhotenstvím již prodělala měla byste být chráněna jak vy tak i plod. Pokud jste těhotná a plané neštovice jste neměla, tak byste si měla dávat pozor na kontakty. Pokud Vaše kamarádka již plané neštovice měla v dětství a její dcera je t.č. prodělává, tak pokud se stýkáte pouze s kamarádkou, neměla byste se nakazit. To stejné platí pro babičku, pokud neštovice měla již v dětství, neměla by nikoho nakazit. Pokud kamarádka ani babička plané neštovice neměly, je nebezpečí nákazy. Inkubační doba je 2-3 týdny, jedinec může být infekční i dva dny před výsevem a pak do té doby, pokud nezaschnou všechny morfy a nové se již netvoří.Pokud si nejste jistá, jestli jste varicelu prodělala vy, kamarádka nebo babička, raději se vyhněte veškerým kontaktům.

6.4.2010 22:43

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Neštovice a těhotenství / 5.11.2009 19:48

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké je riziko, pokud jsem v dětství prodělala neštovice, jsem v prvních dnech těhotenství a přišla jsem do kontaktu s touto nemocí. děkuji Kostková V.

7.6.2010 17:58

Kvalitní  (82)    Nekvalitní  (4)
Plané neštovice a těhotenství

Dobrý den,
mohou matku či plod nějakým způsobem ohrozit plané neštovice, pokud již tuto nemoc prodělala?
Děkuji za odpověď.

19.11.2010 09:04

Kvalitní  (18)    Nekvalitní  (8)
RE: Plané neštovice a těhotenství

Dobrý den,
po prodělaném onemocnění planými neštovicemi se vytváří solidní celoživotní imunita a proto jedinec znovu neonemocní a nemůže také přenést infekci na jiného, včetně přenosu z matky na plod.
Takže pokud si je matka jistá, že plané neštovice prodělala, nemůže kontakt s infekcí v těhotenství nijak ohrozit ji ani dítě.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

19.11.2010 10:13

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (0)
RE: Neštovice a těhotenství

Dobrý den,už jsem si tu přečetla,že neštovice jsou v těhotenství "neškodné",ale pro jistotu se chci zeptat,jesli jsou "neškodné" i v prvních týdnech těhotenství. Neštovice jsem jako malá prodělala. Děkuji moc za odpověď

20.11.2010 15:39

Kvalitní  (4)    Nekvalitní  (0)
RE: RE: Neštovice a těhotenství

Obávám se, že jste poněkud neporozuměla mé odpovědi. Nepsal jsem, že jsou plané neštovice v těhotenství "neškodné". Onemocnění těhotné ženy může způsobit ohrožení plodu vrozenými vývojovými vadami, nebo jeho infekci. Já jsem odpovídal na dozaz, zda můžete, jako matka, být znovu neštovicemi ohrožena, když jste je v minulosti už prodělala a tam byla moje odpověď negativní.
Z toho vyplývá i odpověď ná Váš současný dotaz: Tedy, pokud jste neštovice prodělala, nemůžete (za předpokladu, že nemáte nějakou poruchu imunity)jimi znovu onemocnět a proto kontakt s nimi v jakékoli fázi těhotenství není nebezpečný pro Vás ani Vaše dítě.
V praxi však bývá často pochybnost, zda matka skutečně plané neštovice někdy dříve prodělala. To se pak dá ověřit jedině vyšetřením protilátek v krvi.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

22.11.2010 08:45

Ranné těhotenství a neštovice

Dobrý den. Jsem v 11 týdnu těhoteství a dnes bylo u syna ve školce upozornění, že se tam vyskytly plané neštovice. Syn je ještě neměl, mohl by se tedy nakazit. Chtěla bych vědět, jestli je jeho případné onemocnění neštovicemi pro mě rizikové. Četla jsem, že neštovice mohou být velkým rizikem pro nenarozené dítě. Já plané neštovice v dětství prodělala. Je to dostatečná ochrana pro mě i miminko? Nemůžu jimi znovu onemocnět? Děkuji za informaci. Nováková

10.1.2011 20:10

RE: Ranné těhotenství a neštovice

Dobrý den, pokud jste plané neštovice prodělala a nemáte nějakou vážnou poruchu imunitního systému,velmi pravděpodobně jimi znovu neonemocníte.
Pokud si nejste jistá, je možné provést vyšetření protilátek, které může Vaši předchozí infekci potvrdit. Očkování v těhotenství bouhžel není vhodné, vzhledem k tomu, že se používá živá vakcína a tudíž hrozí pro plod podobné komplikace jako u samotného onemocnění.
Obecně, při onemocnění matky v prvním trimestru těhotenství, dochází ke vzniku vrozených vývojových vad plodu asi ve 2% takových případů.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

11.1.2011 09:11

Dobrý den, mám dotaz, zda mají neštovice v dospělosti nějaký vliv na další početí? Jako dítě jsem neštovice neměla (na 99%) a pokud bych je teď dostala (32 let), mohu potom otěhotnět? Nebo je lepší nechat se naočkovat? Děkuji.

18.3.2011 09:51

Dobrý den,
v první řadě je třeba konstatovat, že pokud jste neštovice prodělala, je velmi nepravděpodobné, že byste je mohla prodělat znovu.
Jinak plané neštovice nemají vliv na plodnost,tedy schopnost početí.
Pokud však onemocní těhotná žena v časné fázi těhotenství (první trimestr), může, byť realtivně vzácně, dojít k potratu. Naopak při onemocnění matky v závěru těhotenství, nebo v době porodu, může dojít k postižení plodu, resp. novorozence.
Očkování je vhodné pro všechny neimunní osoby (tj. neočkované, nebo které dosud plané neštovice neprodělaly). Stav imunity lze ověřit vyšetřením protilátek v krvi. Pokud by se však očkovala osoba již imunní (např. dříve prodělala neštovice), velmi pravděpodobně to nebude mít na její zdraví žádný vliv (kromě zbytečného finančního vydání).
K očkování se používá živá vakcína a proto není vhodné 3 měsíce po aplikaci otěhotnět.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

22.3.2011 09:49

Kontakt s neštovicemi ve 26. týdnu

Dobrý den,
chtěla bych se jen zeptat, zda mi bude nějak vadit, kdyžpojedu ke kamarádce a její dcera má neštovice. Jsem ve 26 týdnu a neštovice jsem už měla. Děkuji Vám předem za odpověď. S pozdravem Barča.

22.4.2011 17:24

RE: Kontakt s neštovicemi ve 26. týdnu

Dobrý den,
stejně, jako jsem odpovídal předchozím tazatelkám, i u Vás platí, že pokud jste skutečně plané neštovice v minulosti prodělala je velmi nepravděpodobné, že byste mohla znovu onemocnět.
Pokud však Vaše onemocnění nebylo ověřeno laboratorně, bude vždy existovat malé riziko, že se o tuto nemoc nejednalo a proto byste onemocnět mohla.
Doporučoval bych, pokud to není nutné, se v těhotenství radějí vědomému kontaktu s ohniskem planých neštovic vyhnout.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

26.4.2011 10:21

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké je riziko, když jsem v v osmém týdnu těhotenství a dostala jsem neštovice.Krevní testy nás teprve čekají, ale ráda bych věděla s čím mám počítat.Jestli to riziko přenosu na miminko je veliké? A jak se tedy správně rozhodnout. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem sl. Sovadinová

3.5.2011 16:05

Dobrý den,
při infekci plodu v prvním trimestru těhotenství může dojít ke vzniku vrozených vad. Riziko infekce se v literatuře udává až 25%, ale riziko vzniku vady / poškození plodu je jen kolem 1%.
Rozhodně byste měla být bedlivě sledována Vaším gynekologem. Ten také může rozhodnout o podání séra proti neštovicím. Očkování v těhotenství není možné provést a ani léčba antivirovými preparáty se pro neznámý efekt na plod nedoporučuje.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

5.5.2011 10:29

Možnost nákazy v těhotenství

Dobrý den,
jsem v 37. týdnu těhotenství a v dětství jsem neštovice neprodělala. Měl je pouze můj bratr, ale já je od něj nechytila, přestože jsme měli společný pokoj. Nyní mám velkou obavu z jakéhokoli kontaktu s malými dětmi, ovšem například v obchodě se příležitosnému kontaktu s cizími dětmi nemohu vyhnout. Vzhledem k tomu, že děti mohou být infekční ještě před výsevem pupínků, nemám vlastně šanci se nákaze vyhnout. Chtěla bych se zeptat, zda i chvilkový pobyt ve stejném obchodě s potenciálně nakaženým dítětem je pro mě nebezpečný.

1.7.2011 08:31

RE: Možnost nákazy v těhotenství

Dobrý den,
jak už jsem tu v nějakém diskuzním fóru také uváděl, o tom, zda jste plané neštovice prodělala, nebo ne se dá přesvědčit vyšetřením krve. Můžete o to požádat svého gynekologa, nebo praktického lékaře. Vzhledem k extrémní nakažlivosti planých neštovic je docela pravděpodobné, že jste se od bratra v dětství nakazila, ale neštovice proběhly bez jakýchkoli příznaků.
Pokud byste ale skutečně neštovice neprodělala, může být pro Vás pobyt s nemocným dítětem v jedné místnosti rizikový. Na druhou stranu v obchodě či na ulici se nejspíš nenakazíte.
Žádné riziko není nikdy nulové, ani absolutní. Vždy jen můžete udělat ze své strany únosné maximum pro to, abyste riziku předešla. Ve vašem případě to znamená se po dobu těhotenství vyhýbat místům, kde je větší koncetrace dětí, případně, kde děti nemocné s planým neštovicemi jsou (školky, školy, čekárny dětských lékařů apod.).
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

1.7.2011 09:54

dobrý večer,mám za tři dny termín porodu,včera jsme byli s 5-letou dcerou u dětského lékaře v čekárně,kde vedle nás seděla dívka s neštovicemi.To jsme se ale dozvěděli až když přišla sestra.V čekárně jsme byli asi půl hodiny!Prosím poradte co mám dělat? Dcera je ještě neměla a já nevím jastli jsem je já v dětství měla. Mám dceru od miminka izolovat? nebo čekat až se projeví? Jaké jsou příznaky u novorozence? A jak moc jsou pro čerstvě narozené miminko rizikové? Každý mi říká něco jiného.Díky moc za rychlou odpovědˇ.

20.3.2012 17:08

Dobrý den,
ve Vašem případě by bylo dobré kontaktovat Vaši porodnici a postupovat podle pokynů jejich lékařů. Je možné, že Vám v průběhu těhotenství byly protilátky proti neštovicím vyšetřovány, jste proti nim chráněna a veškeré obavy jsou zbytečné. Ale není dobré o to podceňovat. V případě Vašeho onemocnění by mohlo být vážně ohroženo dítě, které čekáte.
Dcera by asi opravdu k miminku neměla chodit a to po 3 týdny od momentu možné nákazy (maximální inkubační doba). Samozřejmě už vůbec ne, pokud sama onemocní (nakažlivost trvá 5 dní od výsevu puchýřků).
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

21.3.2012 10:58

Moc Vás zdravím. Chtěla jsem se ujistit, zda když v graviditě budou odebrány protilátky proti viru varicela- zoster /pro jistotu, byl kontakt s dítětem s neštovicemi v 1.trimestru grav., neštovice jsem v dětství dle slov rodičů prodělala/- při přítomnosti IgG protilátek je zaručena imunita proti neštovicím, tím pádem ochráněn plod nebo je nutné znát např. titr protilátek, abychom si byli jisti.... Děkjuji Vám za odpověď J.

29.3.2012 20:29

Dobrý den,
pokud si jsou rodiče jistí, že jste neštovice prodělala, nemusel by být odběr ani nutný (kontakt s planými neštovicemi v těhotenství by Vás ani dítě neměl ohrozit). Pro jistotu to ale konzultujte se svým porodníkem.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

30.3.2012 09:23

Dobrý den, chci se zeptat u syna 3,5 roku se ve školce již u 7 dětí objevili plané neštovice kvůli nástupu do školky jsem ho loni nechala naočkovat, protože jsme plánovali ještě jedno miminko a dětská dr. my řekla, že on je chytit teď nemůže a ani my je přinést domu, manžel je jako malý prodělal taky u mě není jistota na 100% a tak jsem si dnes zašla na krevní test zda mám protilátky v těle na výsledky budu čekat do konce týdne, teď jsem těhotná 35tt v případě, že se prokáže, že jsem je jako dítě neprodělala jaké je riziko pro miminko co nosím, když jsem necelých 6t před porodem a co případně mohu podniknout, opravdu je malý nemůže domu donést, když je očkovaný a manža taky ne, když ho bude vodit a vyzvedávat ze školky on díky za odpověď

16.4.2012 12:38

Dobrý den,
dá se říct, že jste udělala maximum, co je v dané chvíli možné. Účinnost očkování proti planým neštovicím je u malých dětí větší, než u dospělých a dosahuje hodnot kolem 95%. Pravděpodobnost, že by si Váš syn přinesl ze školky domů infekci je tak velmi malá.
Imunita po prodělané infekci je velmi dobrá a obvykle celoživotní. Takže pokud si je Váš manžel jist, že plané neštovice prodělal, ani on by neměl být potenciálním zdrojem.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

17.4.2012 09:04

Dobrý večer chtěla bych se zeptat.Jsem těhotná a mám rodit každým dnem.Dnes jsem zjistila že můj syn má plané neštovice.Já už je jako dítě měla i manžel a ostatní děti.Může to ohrozit,když se malá narodí?Co mám vlastně v tomhle případě dělat?Děkuji za odpověď

18.4.2012 22:49

Dobrý den,
pokud jste plané neštovice skutečně prodělala, bude Vaše nově narozené dítě chráněno mateřskými protilátkami, které získalo od Vás ješte přes placentu a které budou ještě dále posilovány při kojení. Ohroženo by tedy být nemělo. Přesto bych ale nedoporučoval, aby syn s neštovicemi přicházel do styku s novorozencem a také byste o situaci měla informovat vašeho porodníka.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

19.4.2012 09:59

Dobrý den v 25 letech jsem od syna chytla neštovice ted je mi 31 a chtěli bychom další dítě,můžou mít vliv na další otěhotnění děkuji Vladka

7.5.2012 08:25

Dobrý den,
nemusíte mít obavy. Plané neštovice jsou rizikem pro plod jen v případě onemocnění matky v těhotenství. Naopak, plané neštovice prodělané v minulosti Vás před tímto rizikem chrání.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

9.5.2012 13:30

Dobry den. V tehotenstvi, konkretne v 2. trimestru, jsem prodelala nestovice. Byla jsem tehdy z toho velmi spatna a bala jsem se nasledku, jake by to mohlo mit na me dite. Nicmene vse dopadlo dobre. Dcera se narodila zdrava. Nyni ji je uz 4,5 let a jiz nekolikrat odolala nakaze nestovic, ktere se pravidelne ve skolce vyskytuji. Zrovna ted ve skolce nestovice jsou, onemocnely snad uz vsechny deti, ktere jeste nestovice nemely a vypada to, ze tomu ale tentokrat neunikla ani dcera. Proc to ale pisi, zda se mi uzasne, jak to matka priroda zaridila. Tim, ze si dcera prodela nestovice jiz se mnou behem tehotenstvi, ziskala ode mne protilatky. Je absolutne bez teplot a jen s 1 pupinkem, ktery se ji objevil jiz pred 4 dny, tudiz predpokladam, ze uz ji dalsi nevyskaci :o)

12.5.2012 22:32

Dobrý den, tento týden mně čeká očkování proti neštovicím (je mi 30 let a v krevním testu vyšlo že nemám protilátky, v děctví jsem je neprodělala), a po 6 týdnech druhá dávka. Všude se píše, že po očkování se 3m nedoporučuje otěhotnět, chci se zeptat jestli po uplinutí 3 měsíců po aplikaci druhé dávky je již otěhotnění zcela bezpečné nebo zda ještě něco i po uplynutí této doby hrozí.

21.5.2012 19:41

Dobrý den,
ty tři měsíce jsou stanoveny výrobcem vakcíny, takže lze předpokládat, že je tam už tak dostatečně velký bezpečnostní koeficient. Zatím nebyl publikován (nebo o tom alespoň nevím) případ poškození plodu při očkování proti planým neštovicím v těhotenství. Jde spíše o teoretickou možnost, vyplývající ze znalosti o důsledcích onemocnění planými neštovicemi u těhotných žen.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

22.5.2012 09:19