Dobrý den,
minulý týden jsem se ve čtvrtek a pátek starala o vnuka, u kterého právě začaly neštovice. V neděli se má druhá dcera vrátila z porodnice s novorozeným miminkem a všichni, kteří jsme přišli do kontaktu s nemocným vnukem, jsme byli upozorněni, že není žádoucí, abychom novorozené miminko navštívili. Chci se zeptat, jak dlouho bych měla toto doporučení dodržovat, když jsem od soboty do kontaktu s vnukem již nepřišla. Sama jsem neštovice prodělala v dětství.
Děkuji za Vaši odpověď. Bílková
Přenos neštovic na miminko
(Diskuze k tématu Varicella (plané neštovice))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
inkubační doba planých neštovic do výsevu vyrážky je 2 - 3 týdny. Obecně byste tedy měla počkat právě ty 3 týdny.
Nicméně, pokud jste si jistá, že jste v dětství sama neštovice prodělala, neměla byste znovu onemocnět a ani přenést infekci na novorozence.
Jde tedy o to, zda jste skutečně v minulosti plané neštovice prodělala, nebo ne. V nouzi (např. kdyby bylo třeba o novorozené dítě pečovat místo matky) by asi bylo reálné nechat si vyšetřit protilátky proti planým neštovicím. Pokud jste nemoc prodělala, měla by být jejich hladina zvýšená.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den,jsem v 39týdnu těhotenství.Termín porodu 8.3.,má 4-letá dcera dostala tento týden pl. neštovice.Jaká je pravděpodobnost,že je miminko po narození dostane a jak moc jsou pro něj nebezpečné.Já jsem je v dětství prodělala.Děkuji za odpověd Lucka
Dobrý den,
pokud jste plané neštovice prodělala, máte ve svém těle protilátky, které by měly zabránit vzniku onemocnění u Vás a které se přenesly i na Vaše miminko. To tak je, a po porodu ještě několik měsíců bude, před planými neštovicemi chráněno.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Dobrý den, jsem v 38. týdnu těhotenství, starší dcera chodí do školky, kde se objevily neštovice. Zatím je určitě nedostala, byla kvůli nachlazení a vánočním prázdninám podledních 5 týdnů doma. Řeším, jak postupovat dále. První možnost je dceru do školky zatím vůbec nedávat, ale obávám se, že neštovice mohou být ve školce třeba ještě dva měsíce (první dítko onemocnělo asi před 3 nebo 4 týdny), další možností je očkování dcery, další možností je dceru neočkovat, dát do školky a doufat, že neštovice nedostane. Někde jsem vyčetla, že pokud jsem já neštovice prodělala (měla jsem je v 6 letech), předávám novorozenci ochranné látky, takže by mělo být imunní, jinde jsem však zase četla, že pokud chytne neštovice novorozenec, je tam až 30% úmrtnost. Jak je to tedy s možností nákazy u novorozence? Děkuji za odpověď. Švédová
návštěvník
Dobry den,
som v 39gt a moj syn prave prekonava plane nestovice.
Ako dlho treba izolovat starsieho syna od novorodenca po prichode z porodnice?
Dakujem za odpoved.
Dobrý den,
pokud jste sama plané neštovice neprodělala, nebo nejste proti nim očkována, neměla byste Vy, ani Vaše novorozené dítě přijít do kontaktu s nemocným do 5 dnů po výsevu puchýřků (u toho nemocného).
Stejně tak bych doporučoval vyvarovat se kontaktu s jinými vnímavými osobami, které byly ve styku s nemocným a mohou tedy samy onemocnět. A to v druhé polovině jejich inkubační doby. Tedy asi tak od 10. do 21. dne po jejich posledním styku s nemocným.
Vycházím z údajů o období nakažlivosti planých neštovic, které je 1 - 2 dny před vznikem vyrážky a až 5 dnů po výsevu puchýřků. Inkubační doba planých neštovic je 2 - 3 týdny, obvykle 13 - 17 dní.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Dobry den, dakujem za odpoved, zabudla som uviest, ze som nestovice v detstve prekonala, rovnako aj manzel.
Takze predpokladam, ze plod je chraneny placentou prenesenymi protilatkami. Je tato ochrana dostatocna aj po narodeni? Treba ho vyvarovat kontaktu s chorym surodencom?
Dakujem za odpoved.
Dobrý den,
ano, Vaše dítě bude mít protilátky přensené placentou. Obvykle přetrvávají 3 až 6 měsíců po porodu. Takže by případným kontaktem s nemocným planými neštovicemi nemělo být ohroženo.
Navíc, jak jsem psal v předchozí odpovědi, je nemocný infekční nejvýše 5 dní po výsevu puchýřků. Takže je vlastně nepravděpodobné, že by se Váš syn v infekční fázi s nově narozeným dítětem setkal.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den mám vnučku 4 roky,ve školce měli neštovice ,které chytila . Ze začátku teplotu neměla , teď se již pupínky netvoří ,zasychají a ona dostala teplotu neštovice máme již 11 den .Doma má dcera ještě ani né měsíční miminko ,chci se zeptat zda je možné aby vnučka dostala teplotu ke konci pl. neštovic , kdy odezní (doba asi?) a v jakém případě jsou pro měsíční vnučku nakažlivé.Zatím se o 4letou vnučku s neštovicemi střídáme s druhou babičkou.Děkuji za odpověď
návštěvník
Dobrý den, dcera má 14denní druhé dítě. Starší syn onemocněl neštovicemi. Mám strach, zda ten malý nemůže také onemocnět. Malého kojí, ale bohužel si nepamatuji, zda dcera neštovice jako malá měla. Jaká jsou rizika?
Děkuji za odpověď.