Dobrý den,
Včera jsem navštívila ZOO Liberec. Neovládla jsem se a pohladila jsem si jedno krásné něžné koťátko (do koček jsem blázen :)) no a pak jsem ho chtěla vzít na klín a ono mě kouslo do ruky. Nebylo to do krve částečně se kouslo do hodinek a na kůži mám jen jemnou bílou rýhu,kterou jsem si hned umyla mýdle. Je reálne že bych se takto mohla nakazit vzteklinou? Četla jsem, že sice u nás je vymýcená, ale i tak bylo to v ZOO a zvířátka tam jsou z různých částí světa, jestli existuje riziko z této strany. Nebo zda mám hodinky do,kterých kotě kouslo nějak vydezinfikovat. Docela dost se totiž bojím. Díky mockrát příjemný zbytek víkendu
Pokousání kotětem v ZOO
(Diskuze k tématu Vzteklina (rabies))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
nedmonívám se, že by bylo nutné ve Vašem případě zahajovat očkování proti vzteklině. V zoologických zahradách podléhají všechna zvířata přísnému veterinárnímu dohledu a než se dostanou do části přístupné veřejnosti a mezi ostatní zvířata, pobývají nějaký čas v karanténě, právě proto, aby se vyloučily závažné nemoci, kterými by mohly trpět.
V ČR se skutečně vzteklina již mnoho let nevyskytuje a proto bylo upouštěno od paušálního očkování všech pokousaných osob.
Je pravda, že se vzteklina stále ještě vyskytuje v Polsku a Liberec není zase až tak daleko od Polských hranic. Čistě teoreticky by tedy kotě mohlo přijít do styku se vzteklou liškou z Polska, ale je to skutečně jen teoretická úvaha.
Pokud máte obavy z onemocnění, doporučuji navštívit nejbližší antirabické centrum. Bývají při infekčních odděleních nemocnic.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák