Dobrý den,
obracíme se na vás dotazem ohledně vztekliny. Momentálně jsme s kamarádkou v Číně na tropickém ostrově Hainan. Bohužel jsme navštívily deštný prales, kde nás pokousala a poškrábala opice :-( Dá se vzteklina nějak diagnostikovat? Jak probíhá následná léčba ? Děkuji za odpověď. adora.a@seznam.cz
Poškrábání opicí v Číně
(Diskuze k tématu Vzteklina (rabies))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den,
bohužel se nejedná o situaci, kterou by jste hodili za hlavu a nechali být. Vzteklina je velmi vážné, často smrtelné onemocnění.Záleží také na intenzitě poranění. To znamená byla- li jednoznačně porušena bariéra kůže a bylo-li poranění krvavé, je třeba v této lokalitě jej hodnotit jako vysoké riziko. Je zapotřebí vyhledat okamžitě zdravotnické zařízení, kde mají k dispozici vakcínu proti vzteklině a zároveň i specifický imunoglobulin. Cílem posteexpoziční imunizace oběma látkami je zajistění rychlé a dostatečné imunitní odpovědi. Místa podání jsou však odlišná. Imunoglobulin je jednorázově, ale pozor vakcína bude opakovaně po několika dnech. S vyhledáním lékaře neotálejte!!! Diagnostika vzekliny by však přicházela v úvahu u opice. Předpokládám, že ta odchycena není.
Pokud vakcínu neseženete, odjeďte rychle jinam (Thajsko- Bankok)či do ČR.
Ať vše dobře dopadne.
MUDr. Alena Lukešová
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den,
bohužel vakcínu neseženeme. Jaká je prosím inkubační doba? zhruba do týdne máme odcestovat do Čech. Bariéra kůže byla porušena, zranění byla krvavá. Kamarádce se zranění zatím jen lehce zanítilo. Jaká je prosím následná léčba a jaké je riziko, pokud podstoupíme léčbu do týdne? Moc děkuji za informace.
Dobrý den, reaguji na Vaši odpověď ohledně vztekliny a Vašeho pokousání opicí. Inkubační doba může být od týdne až po několik měsíců, dokonce i rok. Dostupnost vakcíny není někdy snadná. Máte do odjezdu do ČR necelý týden. Vzhledem k tomu, že poranění byla krvavá, může být riziko opravdu velké. Vzteklina je velice vážné onemocnění, často končící smrtí. Vakcínu musíte obdržet co nejdříve. Rozhodně bych tuto situaci nepodcenila a zvážila bych i předčasný návrat domů.
MUDr. Alena Lukešová
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak konkrétně probíhá léčba takové vztekliny..kolik a kam a jak dlouho jsou podávány protilátky formou injekce proti vzteklině..děkuji
Dobrý den,
léčba vztekliny probíhá především podáním vakcíny a hyperimunního globulinu.Ale v současné době neexistuje účinná léčba a nemoc je téměř vždy smrtelná. Po pokousání zvířetem (postexpozičně)se aplikuje globulin do místa poranění a vakcína v 5 dávkách během 3 týdnů do deltových svalů paže.
MUdr. Alena Lukešová
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý večer, ráda bych se zeptala na možný přenos vztekliny. Moje fenka včera večer dohonila myš a chvíli ji měla v tlamě. Nejsem si jistá, jestli ji přímo pokousala, po chvíli jí spadla a utekla. Psa jsem chytla a odnesla. Doma mi došlo, že mám na rukou záděry a menší poranění. Mám se znepokojovat?
Děkuji za odpověď. Hanka
Dobrý den,
nemusíte se znepokojovat, protože vzteklina u zvířat (s výjimkou netopýrů) se v ČR nevyskytuje od roku 2002. V letošním roce byla z tohoto důvodu ukončena i vakcinace lišek. Lze tedy doporučit běžné ošetření, případně přeočkování proti tetanu.
S pozdravem
MUDr. Pavel Slezák
(zdroj: www.svscr.cz)