Průjmové infekce vyvolané kmeny E.coli

Escherichia coli je celosvětově rozšířená bakterie, vyvolávající u člověka průjmové infekce i mimostřevní onemocnění. E. coli se běžně vyskytuje ve střevech lidí i zvířat, odkud se dostává fekálním znečištěním do vody. K nákaze dochází nejčastěji kontaminovanými potravinami. K propuknutí nemoci dochází v závislosti na infekční dávce bakterií a imunitním stavu nakaženého.

Escherichia coli je celosvětově rozšířená bakterie, vyvolávající u člověka průjmové infekce i mimostřevní onemocnění. E. coli se běžně vyskytuje ve střevech lidí i zvířat, odkud se dostává fekálním znečištěním do vody. K nákaze dochází nejčastěji kontaminovanými potravinami. K propuknutí nemoci dochází v závislosti na infekční dávce bakterií a imunitním stavu nakaženého.

Rozlišujeme 4 typy patogenních E. coli, způsobujících průjmy s rozdílným klinickým průběhem:

  • EPEC (enteropatogenní E. coli): způsobuje kojenecké průjmy a je problémem zvláště v rozvojových zemích. V našich podmínkách může způsobovat infekce na kojeneckých a novorozeneckých odděleních nemocnic. Přenáší se kontaminovanými lahvemi, dudlíky, inkubátory apod. Zdrojem jsou zdraví přenašeči-matky, zdravotnický personál.

  • ETEC (enterotoxigenní E.coli): je charakteristická produkcí střevních toxinů a způsobuje vodnaté průjmy. Přenáší se zejména ve špatných hygienických poměrech kontaminovanou vodou a potravinami.  Je častou příčinou cestovatelských průjmů.

  • EIEC (enteroinvazivní E. coli) : bakterie má schopnost invazivně pronikat do střevní sliznice, kde způsobuje vředovité defekty. Nákaza probíhá jako horečnaté průjmové onemocnění s křečemi v břiše, někdy krví a hlenem ve stolici, tedy podobně jako bacilární úplavice.

  • EHEC (enterohemoragická E. coli): váže se převážně v tlustém střevě a následně produkuje tzv. shigatoxin. Ten se dostává do krve pacienta a může způsobit postižení dalších orgánů. Vyvolává prudké průjmové onemocnění s krvavými stolicemi, komplikované někdy tzv. hemolyticko-uremickým syndromem (HUS). Ten je provázen rozpadem krvinek a selháváním ledvin, případně postižením centrálního nervového systému. Zdrojem infekce jsou kontaminované potraviny, tepelně nezpracované maso, případně zelenina. Tato bakterie byla příčinou smrtící epidemie v Německu v létě 2011.

Jaké jsou hlavní zásady léčby střevních infekcí?

Při průjmových onemocnění je základem přísun tekutin, aby se nahradily ztráty vody a iontů stolicí. U většiny případů nekomplikovaných průjmů postačí domácí léčba, při intenzivnějších průjmech s dehydratací může být nutná hospitalizace, zvláště u dětí a starých nemocných osob. V léčbě nekomplikovaných střevních infekcí se používají tzv. střevní desinficiencia-Endiaron, Endiform, Reasec. Při lehkých klinických formách průjmových onemocnění jakékoliv etiologie antibiotika zásadně nepodáváme. K normalizaci střevní flóry jsou doporučována probiotika nebo potraviny s obsahem prospěšných bakterií.

Aktualizováno:

Jste odborníkem pro tento výkon? Staňte se autorem popisu tohoto zákroku! Návštěvníci portálu hledající tento výkon Vás uvidí jako autora textu, odborníka pro tuto oblast. Pacienti se s důvěrou obracejí pro konzultaci spíše na lékaře, které vnímají jako experty právě na problém, který je trápí. Chcete se stát autorem? Kontaktujte nás ještě dnes! Ukázka a podmínky účasti na autorských textech.

Diskuze

O čem se mluví Reakcí celkem Poslední odpověď
Horečky, průjem, zvracení u syna  0 22.6.2015
Nákaza E.coli  POPULAR  0 20.6.2013
Rizika infekce E.coli  POPULAR  0 20.6.2013
Průjem s horečkou u dítěte  POPULAR  0 20.6.2013
E.coli ve stolici u 13-ti měsíční dcery  0 7.5.2013
Zobrazit všechny diskuze k Průjmové infekce vyvolané kmeny E.coli