Dítě s cizím chlapem

(Diskuze k tématu Dárcovství spermií)

Dítě s cizím chlapem

Dobrý den. Tak jsme také "v klubu". Manžel nemůže mít dítě a chceme jít na umělé otěhotnění dárcem. Tedy chtěli jsme. Ale mně teď ruplo v hlavě, je mi z toho tak nějak všelijak a bojím se a strašně depkuju. Asi tam nepůjdu, prostě mám hrůzu z toho, že když to vyjde, vlastně budu mít dítě s nějakým cizím chlapem, s kdoví jakým magorem úchylným a nesympatickým. Když jedu MHD, nebo jdu po obchodech, pozoruji cizí chlapy a ještě jsem neviděla od té doby ani jednoho, kterého bych jako dárce brala. Když nám například dělali genetiku, tak tam jim člověk může nabulíkovat cokoli - dárce může teoreticky zapřít i otce - masového vraha. Na nic takového se tam nepřijde. Jací chlapi vlastně chodí darovat spermie? Co je k tomu vede? Určitě většina to nedělá proto, aby pomáhala cizím lidem, takových lidí teda opravdu znám minimum. Možná můj manžel, ale ten paradoxně děti mít nemůže. A co když jednoho dne bude možné, aby dárce "své" dítě vyhledal? V jiných zemích to možné je!

15.1.2012 21:28

Probíhá odesílání formuláře

RE: Dítě s cizím chlapem

Dobrý den,
chápu Vaše rozpoložení. Z Vašeho dotazu mi nevyplývá, jestli Váš manžel skutečně netvoří žádné spermie, což bylo potvrzeno chirurgickým odběrem tkáně z varlete či nadvarlete (metody TESE/MESA). Pokud je tomu skutečně tak, zbývá Vám k početí dítěte použít spermie dárce. Jinými variantami je pak bezdětnost nebo adopce dítěte. Jiná situace by nastala tehdy, pokud jsou v ejakulátu třeba jen ojedinělé spermie. I s těmi se dá pracovat a z našich zkušeností vyplývá, že i tato situace může prostřednictvím metod asistované reprodukce vést k narození zdravých dětí.
Co se týká vyšetření dárců: při zařazení muže do registru dárců vycházíme skutečně z údajů, které nám o sobě a rodině tento muž sdělí. Dále je samozřejmě vyšetřen podle předepsaných pravidel geneticky a na pohlavně přenosné nemoci. Většinou se jedná o vysokoškoláky, ze zákona musí mít věk 18 - 40 let. Darování pohlavních buněk je anonymní, není tedy možné, aby dárce v budoucnu vyhledal svého biologického potomka, ani aby dítě vyhledalo biologického rodiče.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová

16.1.2012 11:25

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, zda je použití dárcovských spermií bezpečné pro příjemkyni? Vím, že jsou dárci testováni na pohlavní choroby a jsou geneticky a psychlogicky vyšetřeni. Je přesto možné se něčím z dárcovských spermií nakazit? A také bych se chtěla zeptat, jak důkladné je genetické vyšetření? Je možné, že všechno neodhalí?
Moc děkuji předem za odpověď.

17.1.2012 22:59

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Použití spermií od dárce je spolehlivé. Genetika obsahuje cytogenetické vyšetření a vyšetření na cystickou fibrozu.
Při spont. grav. jen minimální počet párů podstoupí tato preventivní vyšetření a zajímá se o genetická rizika hrozící každému plodu.
Obecné riziko je 3-5%. V případě užití dárcovských spermií je toto riziko ještě menší.
Váš dotaz ukazuje jak lidé myslí. Váš dotaz nezní: pokud je vyšetřený dárce nemusím podstoupit genetické vyšetření i já. Sebe považuje člověk automaticky za zdravého a riziko vidí v dárci. Stejně u partnmera. Pokud by jste otěhotněla spontáně, žádné preventivní genmetické vyšetření by jste asi nepodstupovali. Proto buďte klidná. Riziko je menší než u spont. těhotenství.
Dr texl

18.1.2012 08:09

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (1)

Dobrý den,

děkuji za odpověď. Jelikož podstupujeme s manželem už několik let asistovanou reprodukci, tak máme oba i genetické vyšetření. Teď přišla na řadu varianta s dárcovskými spermiemi. Na dotaz mě přivedlo znění v souhlasu k IVF s dárcovskými spermiemi kde se píše, že nelze jednoznačně vyloučit přenos některých dědičných chorob z dárce na jeho potomka a také, že nelze bezpečně vyloučit přenos některých virových onemocnění z dárce na příjemkyni.
Trochu jsem se toho lekla a napsala tento dotaz. Není to tak, že bych přemýšlela jen o rizicích od dárce, jak píšete.
Děkuji

18.1.2012 09:54

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,

při užití spermií dárce se nemusíte ničeho obávat.Tito dárci jsou vyšetření dle nepřísnějších regulí , věk je od 18 - 32let a ukončené středoškolské vzdělání maturitou,Pravděpodobnost postiženého potomka při užití spermií dárce je minimální.Sperma je po odběru zamraženo na šest měsíců a pak jsou testy opakovány, takže přenos pohlavních nemocí typu HIV je vyloučen.Taktéž jsou dárci vyšetření na genetice a je s nimi provedena zevrubná anamnéza / otazník má 10 stran/.Nemusíte se ničeho obávat.

S pozdravem

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
www.gyncentrum.com

18.1.2012 10:08

Dobry den
pravděpodobnost je mala vždy dárce měl by byt zdrav .
s pozdravem
DR Samer asssad

19.1.2012 16:01

Dobrý den.
Riziko nákazy vyloučit nelze, ale je pravděpodobné asi jako výhra první ceny ve Sportce. V ČR totiž platí pravděpodobně nejpřísnější pravidla pro testování dárců na sexuálně přenosné choroby na světě. Každý dárce má opakovaně provedeny testy na AIDA, žloutenku B a C, syfilis, chlamydie.. Spermie se pak zmrazené skladují po dobu 6 měsíců, následně se testy opakují a teprve poté je možné spermie užít.
MUDr. Jan Šulc

18.1.2012 20:02

Dobrý den,
ještě by mne zajímalo, jaká jsou kritéria pro výběr dárce. V pátek mi v Praze nabídli pouze barvu vlasů a očí a k mému typu krve našli jen jednoho dárce, což jsem nečekala, tak jsem radši šla domů a nic. Vzdělání nebo barvu očí dárcova rodičů mi prý zjistit nemohou. Podle mne ale je to také důležité?!? Jsou všude stejná kritéria pro výběr, a nebo jinde mají třeba širší nabídku dárců? (Nebudu radši jmenovat centrum, kam chodím).
Děkuji

23.1.2012 16:34

Podobnou zkušenost jsem měl u jedné pac. po použití dárcovských spermií. Tento stav ale přišel až v okamžiku , kdy zjistila že je těhotná. Uvažovala i o ukončení těhotenství a poskytnutí dítěte po porodu k adopci. Tento stav trval až do porodu. Ihned po porodu , jakmile uviděla svoje dítě, jen řekla" je krásné, je moje" a bylo po problému.
dr texl

18.1.2012 08:15

Děkuji všem za odpovědi. Jestli do toho půjdu, tak mi držte palce, abych se nezbláznila úplně. Třeba to vyjde, a já za 10 let, až to dítě bude větší a já ještě bláznivější, začnu oslovovat chlapy na ulici, kteří budou mít podobné oči, uši nebo nos jako mé dítě? Pak skončím v Bohnicích. Pořád mi vrtá hlavou, kdo chodí darovat spermie. Proč? Co z toho mají?

18.1.2012 19:37