Mutace MTHFR a potraty

(Diskuze k tématu Genetické vyšetření)

Mutace MTHFR a potraty

Dobrý den, po dvou zamlklých tehotenstvích v 8 a 9 týdnu mi bylo zjištěno: DNA analýzou genu pro faktor II-protrombin a MTHFR gen, prokazujeme po jedné mutaci, probandka je pro oba lokusy heterozygotem. Jak se dá dalšímu potratu předejít?Bude stačit píchát denně miniheparin? Děkuji Anabell

30.8.2010 14:45

Probíhá odesílání formuláře

RE: Mutace MTHFR a potraty

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
S výsledky vyšetření byste měla navštívit hematologa, který by měl ordinovat v průběhu těhotenství příslušnou léčbu, pravděpodobně miniheparin a kyselinu listovou a také Vás v těhotenství sledovat a léčbu případně upravovat.
Držím Vám palce.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová

30.8.2010 20:00

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Vážená paní. Mám poněkud jiný názor. Vzhledem k tomu, že jste s partnerem pouze heterozygoti, t.j. nositeli pouze jednoho genu MTHFR může se onemocnění projevit pouze u vasšeho dítěte , pokud zdědí od obou rodičů tento gen a stane se homozygotem - nositelem obou genů mutace MTHFR. Dle našeho názoru příčinou vašich potratů jiná náhodná genetická odchylka , která způsobí zastavení růstu a vývoje plodu. Spíš vám dop. provedení PGD vyšetření embryí před ET.
V případě zájmu se můžeteobjednat do mé ambulance , kde vám snáze vysvětlím problematiku. Dr Texl

31.8.2010 11:20

Heparin při trombofilii

Dobrý den,
mám syna narozeného v roce 2008, těhotenství bez problémů. V roce 2010 jsem prodělala dvě zamlklá těhotenství 08/2010 a 12/2010 obě v 9. týdnu. Můj gynekolog mě odeslal na hematologické vyšetření. Byla mi zjištěna vrozená trombofolie - MTHRF A1298C homozygot s normální hladinou homocysteinu. Hematoložka mi předepsala Acidum folicum a při zjištění těhotenství Anopyrin. Myslíte, že je tohle dostačující? Nebylo by vhodné nasadit nízkomolekulární heparin? Když jsem o tom řekla hematologovi, tak mi řekl, že nesplňuji podmínku 3 potratů. Je to opravdu tak, opravdu to nechce pojišťovna proplatit? Existuje nějaká šance, že mi to někdo napíše? Děkuji za odpověď

6.4.2011 20:53

Kvalitní  (5)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,dvakrát jsem samovolně potratila.Mezitím mám dvě zdravé dcery.Nyní mi na genet.vyšetření zjistili mutaci C677Tv genu pro MTHFR.Manžel je v pořádku.Je mi 36let.Plánujeme další dítě.Beru kyselinu listovou a maternu.Jak dlouho jí musím brát před otěhotněním.Není ryziko vzhledem k mému věku vyšší.Mám dát své dcery také vyšetřit. Děkuji Gábina

20.5.2011 11:56