Vliv cyklu na výsledky hormonálního profilu

(Diskuze k tématu Hormonální vyšetření)

Vliv cyklu na výsledky hormonálního profilu

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, zda hormonální profil ovlivňuje předchozí cyklus. Jsem "objednaná" na krev na hormonální profil hned druhý (a také pak i 20.) den cyklu-což bude cca 30.5. Ale v pondělí dne 16.5. jsem byla u svého gynekologa na cytologii, kde se mi podíval i na mé folikuly a sliznici. Byla jsem 18. den cyklu. Když jsem se zeptala, jak to vypadá, řekl jen, že to roste. Jediné co jsem viděla na obrazovce, bylo 8mm – což předpokládám, že byla sliznice. Dále mi Dr. řekl, že ovulace by měla přijít ve čtvrtek, pátek - tedy 19.a 20.5. Nechtěl mi říct přesné rozměry folikulu ani sliznice. Podle mě 18. den je již docela pozdě na to, aby byla ovulace až 20. nebo 21. den.

Minulé měsíce jsem totiž k němu docházela každý měsíc a ovulaci jsem měla vždy mezi 17. až 19. dnem. Cyklus mám cca 33dní.

Slyšela jsem, že 1x až 2x do roka se vytváří „špatné folikuly“, ve kterých nejsou „dobrá vajíčka“ mohlo se tedy stát, že tento cyklus jsem měla „špatný cyklus“?

Ve středu i ve čtvrtek jsem si dělala ovulační test a vyšel negativní.

Chci se tedy zeptat, zda má tedy nějaký vliv předchozí cyklus na výsledky z hormonálního profilu. Nebo to s tím vůbec nesouvisí.

Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za zdržení.

S pozdravem

Dita

22.5.2011 17:54

Probíhá odesílání formuláře

RE: Vliv cyklu na výsledky hormonálního profilu

Dobrý den.
Hormonální profil se odebírá na počátku cyklu, kdy není ovlivněn ani cyjklem předchozím ani tím začínajícím.
Ovulace klidně může při delším cyklu nastat třeba 21. den nebo i později.
UZ vyšetření má do jisté míry jen informativní význam - v tom smyslu, že vše vypadá tak, že mohlo dojít k uvolnění vajíčka. O tom, zda bylo doopravdy vajíčko uvolněno, jak vypadalo, zda bylo či nebylo schopno oplodnění, můžeme jen spekulovat. Je možné, že jsou v každém cyklu, který dle UZ vypadá jako ovulační, uvolněna plnohodnotná vajíčka, nelze ale ani vyloučit, že tomu tak je jen občas nebo dokonce vůbec ne. Z tohoto pohledu je IVF program nejenom metodu léčebnou ale i diagnostickou - vajíčka skutečně vidíme a získáváme i informaci o tom, jak jsou či nejsou oplodnitelná.
MUDr. Jan Šulc

23.5.2011 09:31

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)