Dobrý den,
mám za sebou 2potraty.je mi 33let.po všech vyšetřeních je závěr...já-antifosfolipidový syndrom,manžel protilátky proti spermiím,65%.jinak vše ok.oba potraty byli po přirozeném otěhotnění. posílají nás na ivf. já však nechápu,jak nám může ivf pomoci,když do stádia těhotenství se evidentně dostanu přirozenou cestou. problém nastává až v těh.,což ale umělé oplodnění neřeší? jak to mám chápat?
Antifosfolipidový syndrom a IVF
(Diskuze k tématu Imunologické vyšetření)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
![]() | Basic member |
Počet příspěvků: 119
Vážená paní,
pokud nemáte problém otěhotnět a pokud by se neprovádělo genetické vyšetření embryí ještě před jejich přenosem do dělohy (což může eliminovat část příčin opakovaných potratů), potom "obyčejné" IVF opravdu nemá příliš smysl.
Spíše je nutné sa zaměřit na pečlivou prekoncepční přípravu před novým otěhotněním.
Doc.MUDr.T.Mardešić CSc., vedoucí lékař Sanatoria Pronatal (www.pronatal.cz)
návštěvník
Počet příspěvků: 2
pak ovšem nechápu,proč mě lékař toto doporučil?? nyní beru pouze anopyrin30mg a acidum folicum. je anopyrin schopný zabránit tomu,aby na začátku těh.,než vlastně zjistím,že těhotná jsem,ochránit toto těh. resp. zabránit protilátkám zničit plod? máme s manželem zkusit ještě jednou přirozeně otěhotnět?
Samozřejmě nadále zkoušejte otěhotnět spontánně. Při prokázaném antifosfolipidovém syndromu je důležitá příprava, tzn. zjednodušeně řečeno "naředění" krve (anopyrin apod.). Je jistě možné, že příčinou potratu bylo i něco jiného, než imonologický problém, ale pokud lze soudit na základě Vámi poskytnutých informací opravdu IVF nic moc nevyřeší.
dr. Otevřel, Unica, Brno