Opakované potraty a antifosfolipidový sydnrom

(Diskuze k tématu Imunologické vyšetření)

Opakované potraty a antifosfolipidový sydnrom

Dobry den,

Prosim o radu. V dubnu minuleho roku jsem prodelala zamlky potrat v 8. tydnu gravidity. Byla jsem po te na imulogickem vysetreni bez doporuceni gunekolozky u sveho alergologa. Udelalo se nekolik imunologicka vystereni vcetne Antifosfolipidový syndrom (jediny, ktery pry spada do reprodukcni imunologie). Zjistilo se, ze vysledek Antifosfolipidoveho syndromu neni uplne v poradku a alergolozka me poradila, ze pokud neotehotnim behem pristim snazeni o miminko do 3 mesicu tak by se vysetreni udelalo znovu. Otehotnila jsem behem 3 mesicu (v listopadu 2010) a bohuzel prodelala dalsi potrat v lednu tohoto roku. Opet v 8. tydnu gravidity.

Zatim jsme byli s partnerem poslany na geneticke testy a na vysledky stale cekame a obavam se, ze moje gynekolozka neda doporuceni na reprodukcni imunologicke vysetreni.

Chtela bych se zeptat jestli je mozne, ze zhorsene vysledky testu na tento syndrom mohly zapricinit dalsi potrat. Pokud ano, jaka opatreni je nutno zavest pred dalsim tehotenstvim. A take kolik by nas to s partnerem stalo kdybysme se k vam objednali na vysetreni bez doporuceni lekarky? Dalsi vysledky imunolgie jsou:

imunoglobuliny IgM, IgA a IgG v norme. Podtrida IgG1-IgG4 v norme.
Komplement C3, C4 v norme, CIK vazbou C1q lehce zvyseno 4,9 ng/l.
Autoprotilatky: ANA, ENA panel, anti-ds-DNA negativni, ANCA , a-MPO, a-PR3 negativni. Lupus antikoagulans negativni.
Bunecna imunita: bunecna subpopulace v norme. Imunoregulacni index CD4/CD8 v norme 2.25. Krevni obraz v norme.

Dekuju predem za odpoved

11.2.2011 09:44

Probíhá odesílání formuláře

RE: Opakované potraty a antifosfolipidový sydnrom

Dobrý den.
Imunologické vyšetření nemá při opakovaném potrácení zásadní význam. Nepovažuji ho za vhodné.
Souvislost hraničních nálezů v rámci antifosfolipidového syndromu s 2 potraty je možná, leč též spíše bude příčina jinde. Bohužel ji velmi často nedokážeme odhalit.
Určitě doporučuji vyčkat výsledku genetických testů. Bude-li nález normální, přichází ještě do úvahy vyloučení patologie v děložní dutině (hysteroskopie) - ale ani toto vyšetření nepovažuji nyní za nutné.
Takže -bude-li genetika v normě, doporučuji snahu o další otěhotnění. Užívejte multivitamin s kyselinou listovou. Za vhodné dále považuji užívat malé dávky Anopyrinu (100mg denně). Jako podporu ho,rmonálních hladin bych po ovulaci nasadil Utrogestan v dávce 2x2 tbl nejlépe vaginálně. V případě otěhotnění bych se přimlouval za pracovní neschopnost.
MUDr. Jan Šulc

11.2.2011 14:11

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)