ICSI při bezvadném spermiogramu?

(Diskuze k tématu Intracytoplazmatická injekce spermie - ICSI)

ICSI při bezvadném spermiogramu?

Dobrý den, je mi 32 let mám za sebou jedno zamlklé a jedno mimoděložní těhotenství. Mám endometriózu (v současné době 5 měsíců hormonálně potlačována) a partner (35 let) má výborný spermiogram. V CARu nám byla nabídnuta metoda ICSI. Zatím jsem se nikde nedočetla, že se ICSI dělá, když je spermiogram perfektní.Prosím vysvětle mi jaké by mohly v našem případě být důvody pro ICSI. Děkuji

3.6.2009 10:09

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na ICSI při bezvadném spermiogramu? / 3.6.2009 10:09

Technika ICSI se provádí u párů,u kterých je při hormonálním vyšetření zjištěno, že vajíček by mohlo být málo nebo mohou být nekvalitní.Také je při této technice oplozeno více vajířek, která se mohou zamrazit a užít v dalších cyklech, což je již ekonomicky daleko výhodnější.Další indikací ICSI je opakované spontánní selhání oplození vajíčka.

3.6.2009 12:23

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

IVF, lidově oplozeni ve zkumavce, přenechává velký prostor náhodě. Spermie se přidají k vajíčkům a je pouze věcí náhody, která spermie se dostane do vajíčka, aby je oplodnila. Bohužel i spermie defektní se do vajička může dostat a oplodnit je. Vzniklé embryo se může v prvních dnech zcela normálně vyvíjet a žena může dokonce takovýmto embryem otěhotnět.
Bohužel v 6., 7., či 8. týdnu těhotnetsví se však vývoj embrya zastaví, těhotenství zmlkne, žena odkrvácí a je po všem.
Normospermie negarantuje všechny spermie normální.
Dle současné normy WHO m,ůže mít muž 70% spermií abnormálních a je vlastně ještě v normě.
ICSI umožňuje vybrat spermii s normální morfologií i progresivním pohybem, tedy zřejmě skutečně normální, a injikovat ji přímo do cytoplasmy vajíčka.
Tím je pravděpodobnost, že vznikne těhotenství a z něj bude zdravé dítě takřka dvojnásobná, neboť se významně omezil faktor náhody. Bez ICSI úspěšnost 25%, s ICSI až 50%.
Při IVF, ať s ICSI, nebo bez něj, však žena všechna rizika, která s sebou nese asistovaná reprodukce, vždy absolvuje a ICSI ji tak při stejném riziku významně zvyšuje profit, tedy šanci na otěhotnění a porození dítěte. Prof.Malý, Unica Brno

3.6.2009 16:18

Dobrý den.
Při špatném spermiogramu se metoda ICSI (=intracytoplasmatická injekce spermie) dělat musí, při dobrém spermiogramu může. I při normálním spermiogramu se může totiž stát, že spermie oocyty spontánně neoplodní. Není to sice příliš časté, ale vyloučit tuto nepříjemno komplikaci dopředu nelze. Užití intracytoplasmatické injekce toto riziko snižuje.
MUDr. Jan Šulc
www.gest.cz info@gest.cz

3.6.2009 18:24

Vážená paní,
ICSI se provádět v tomto případě nemusí. Je to však postup, který Vám zaručuje největší počet oplodněných vajíček, resp. embryí. Pokud se rozhodnete ICSI neprovádět, možné to je, ale s vědomím, že výsledkem může být malý počet nebo dokonce žádné oplozené vajíčko.
Doc.MUDr.T.Mardešić CSc., vedoucí lékař Sanatoria Pronatal (www.pronatal.cz)

4.6.2009 06:49

Mockrát všem děkuji za rychlé a obsáhlé odpovědi.

4.6.2009 13:28