Kvalita oocytů

(Diskuze k tématu Mimotělní oplodnění - IVF)

Kvalita oocytů

Dobrý den,
ve zprávě z absolvovaného IVF-ICSI mám u odebraných oocytů poznámku:
"Inkluze v cytoplazmě i v perivitelinním prostoru, velký perivitelinní prostor".
Chtěla bych se zeptat, co to znamená a zda to může mít vliv na kvalitu či vývoj plodu (IVF bylo úspěšné, jsem v 10tt).
Děkuji

15.2.2011 20:59

Probíhá odesílání formuláře

RE: Kvalita oocytů

Ach jo, proč mi nikdo neodpovíte? :-(
Jestli je dotaz hloupý, tak se omlouvám..., ale stačilo by mi, kdybyste mi napsali, co je to ten perivitelinní prostor, a co to znamená, když není standardní, resp. jestli to ničemu nevadí.

2.3.2011 16:49

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (2)
RE: Kvalita oocytů

Zdravím,
perivitelínny priestor je oblasť medzi oocytom a zonou pelucidou -predstavte si to ako priestor medzi orechom a škrupinou.
Inkluzie v tomto priestore bývajú rozneho povodu (najčastejšie zvyšky výbežkov kumulárnych buniek) a často je zvačšený v pripade prestárlych, atretických oocytov. V tomto prípade ide o negatívny jav.
Oveľa častejšie je však tento priestor zvačšený z dovodov zmenených fyzikálnych vlastností zony pelucidy a samotný oocyt je v poriadku. Pokial by však zvačšený perivit. priestor resp. inkluzie v ňom súviseli so zníženou kvalitou oocytu, tak by nedošlo k oplodneniu resp. by nasledoval abnormálny embryonálny vývoj. Vo Vašom prípade tomu tak nebolo, ináč by ste nebola tehotná.
Určite sa nemusíte báť, že by popisovaný jav mal nejaký negatívny jav na priebeh Vašeho tehotenstva.
S pozdravom
Daniel Hlinka
www.pragueivf.com

2.3.2011 17:18

Kvalitní  (3)    Nekvalitní  (0)