Astenozoospermie a přirozené početí

(Diskuze k tématu Stanovení spermiogramu)

Astenozoospermie a přirozené početí

Dobrý den,
s manželkou se snažíme 3/4 roku o mimi, ale zatím bez úspěchu. Pro jistotu jsem si byl udělat spermiogram a bylo mi sděleno následující:
vše je v normálu kromě pohyblivosti. Celková pohyblivost 48%, 52% nepohyblivých. Z toho je 13% progresivně se pohybujících a 35% neprogresivně pohybujících se.
Chci se zeptat, je možné otěhotnět přirozenou cestou? Nebo máme raději zkusit IUI nebo IVF?

26.5.2011 21:27

Probíhá odesílání formuláře

RE: Astenozoospermie a přirozené početí

Dobrý den,
doporučoval bych Vám zopakovat alespoň 2 x vyšetření spermiogramu a pak zhodnotit výsledek.

MUDr.Pavel Čermák,Ph.D.
Gyncentrum Ostrava

27.5.2011 06:48

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, děkuji za radu. Určitě to zkusím ještě jednou.
Pro úplnost uvádím celý výsledek spermiogramu. Makroskopický vzhled normální, zkapalnění normální, konsistence normánlní, aglutinace nepřítomny, objem 3,1, pH 7,4, koncentrace 23, leukocyty 1, vývojové formy 2, celk. pohyblivost 48 (prog.rychlá 13, neprogresivní 35), morfologie normální 22, defekt hlavičky 35, defekt krčku 26, defekt bičíku 17.
Od té doby co jsem si nechal udělat spermiogram, což je už 3 měsíce, tak každý den jím selen, zinek, C, E, Macca. Sprchuji se vlažnou vodou a nosím volné prádlo. Tak jsem zvědav, jestli to pomůže, nebo jestli budeme muset vyhledat lékařskou pomoc.
Manželka je podle prvních vyšetření u gynekoložky v pořádku (prohlídka+sono). Já mám 35 let a manželce je 29.
Nechceme už moc dlouho čekat, tak přemýšlíme jestli to stále zkoušet přirozenou cestou nebo pomocí CAR. Jaký je Váš názor? Děkuji.

1.6.2011 06:20

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,
při Vámi uvedených hodnotách spermiogramu je pravděpodobnost přirozeného početí snížená, otěhotnění partnerky však není vyloučeno. Doporučuji Vám užití potravinového doplňku Profertil po dobu 3 měsíců a poté kontrolní spermiogram. Nedojde-li ke zlepšení pohyblivosti spermií, bude vhodné zvážit návštěvu centra asistované reprodukce.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová

27.5.2011 10:38

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (3)

Dobrý den,
děkuji za radu. Už tři měsíce užívám selen, zinek , C, E, macca. Půjdu si udělat ještě jeden test a uvidíme jak dopadnu.

1.6.2011 06:23

Dobrý den.
Šance na otěhotnění přirozenou cestou existuje, metody asistované reprodukce pravděpodobnost úspěchu ale zvyšují. Hodně záleží na věku Vaší manželky - je-li výrazně nad 30, minimálně IUI bych zvažoval. Je-li mladší ,ještě bych vyčkal.
Každopádně přeji úspěch.
MUDr. Jan Šulc

27.5.2011 13:05

Dobrý den, děkuji za radu.
Pro úplnost uvádím celý výsledek spermiogramu. Makroskopický vzhled normální, zkapalnění normální, konsistence normánlní, aglutinace nepřítomny, objem 3,1, pH 7,4, koncentrace 23, leukocyty 1, vývojové formy 2, celk. pohyblivost 48 (prog.rychlá 13, neprogresivní 35), morfologie normální 22, defekt hlavičky 35, defekt krčku 26, defekt bičíku 17.
Od té doby co jsem si nechal udělat spermiogram, což je už 3 měsíce, tak každý den jím selen, zinek, C, E, Macca. Sprchuji se vlažnou vodou a nosím volné prádlo. Tak jsem zvědav, jestli to pomůže, nebo jestli budeme muset vyhledat lékařskou pomoc.
Manželka je podle prvních vyšetření u gynekoložky v pořádku (prohlídka+sono). Já mám 35 let a manželce je 29.
Nechceme už moc dlouho čekat, tak přemýšlíme jestli to stále zkoušet přirozenou cestou nebo pomocí CAR. Jaký je Váš názor? Děkuji.

1.6.2011 06:21

Dobrý den,

pokus budou při opakovaných vyšetřeních výsledky stejné, doporučil bych Vám navštívit CAR a podstoupit intrauterinní inseminaci.V případě neúspěchu pak zvážit mimotělní oplodnění.

S pozdravem
MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
Gyncentrum Ostrava

1.6.2011 06:52

Asthenozoospermie a šance na početí

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaká je šance na početí přirozenou cestou v naší situaci. Oběma je nám 30 let, o dítě se snažíme neúspěšně cca 3/4 roku, já jsem s největší pravděpodobností v pořádku (dle pravidelných gyn. prohlídek, pravidelného menstr. cyklu, sona a hormonálního vyšetření - ovulace byla prokázana); partnerův závěr ze speriogramu zní "asthenozoospermie" - vyšetření metodou makler counting chamber - vitalita spermií snížena (58% a více živých spermií), ve 2 ml. 10% spermií typu A a B, 20% typu C a 70% typu D. Chápu to správně, že problém je v pohybu (rychlosti) spermií? A jaký vliv na kvalitu spermatu může mít pravidelná medikace partnera Controlocem (kvůli nedomykavosti jícnu) a fyzické vyčerpání (běhá maratony). Čím je možné pohyblivost spermií zvýšit?
Předem moc děkuji za odpověďi.

16.6.2011 22:06

Asthenozoospermie

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat jestli můžeme počít přirozenou cestou.Je nám 20 a 21 a snažíme se o mimi už 1,5 roku a pořád nic.Když jsem byla na gynekologickém vyšetření tak mi doktor řekl že jsem na 100% v pořádku.Vypsal nám tedy žádanku na spermiogram.Výsledkem spermiogramu bylo : Asthenozoospermie.Šla jsme tedy z výsledkem za doktorem a ten mi jen řekl : "Jste na tom ještě dobře,přítel ať jí nějaký multivitamín a omezí kouření,snažte se ještě půl roku a pak přijďte." Zůstala jsem jak opařená,nevím ani co to Asthenozoospermie je?Šla jsem do lékárny a koupila jsme přítelovi multivitamíny Centrum.Já po celou dobu snažení jím kyselinu listovou.Prosím mohl by nám někdo poradit ?Mám i já si kouput nejaké vitamíny kromě té kyseliny listové? Mockrát děkujeme za vaši odpověď ,Hezký zbytek dne Marketa

10.7.2011 12:02

RE: Asthenozoospermie

Dobrý den,
asthenozoospermie je omezená pohyblivost spermií.Tato pohyblivost se musí ještě výčislit dle procent.Jsou čtyři stupně nepohyblivosti.Taktéž je nutno doplnit urologické vyšetření a další včetně genetiky.Buhužel v 90% se příčina nenajde a proto je tento stav obtížně, či vůbec léčitelný.
Doporučoval bych Vám konzultaci v centru pro léčení neplodnosti - my je poskytujeme bezplatně - kde Vám problém vyčerpávajícím způsobem vysvětlí.

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
Gyncentrum Ostrava
www.gyncentrum.com

11.7.2011 08:34

Dobrý den,děkuji moc za vaši odpověď ,ještě jsem se chtěla zeptat.Co znamenají Leukocyty?Ve spermiogramu jsme jich měli moc okolo 9 mil. / ml. a paní doktorka tam napsala ještě tri !!! .Můj gynekolog se jen zhrozil ,ale neřekl mi vůbec co to znamaná.Tak jestli by jste byl tak hodný a napsal mi o co se přesne jedná.Ještě jsme se chteli zeptat co vše je potřeba k urologovi.Musí být i ten vysledek ze spermiogramu?A jak probíhá vyšetřeni panem urologem? Mockrát vám za vše děkuji a přeji hezký zbytek dne Marketa Matyasova

11.7.2011 13:44

Dobrý den,
omlouvám se za pozdní odpověď, ale v našem centrum probíhá rozsáhlá rekonstrukce.Leukocyty v moči znamenají zánět někde v močověpohlavním traktu.Urologické vyšetření by mělo vše odhalit a s výsledky nás můžete navštívit a my Vás dovyšetříme a vysvětlíme Vám , co je nutno provést.

S pozdravem

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
www.gyncentrum.com

18.7.2011 11:56

vážená paní doporučujin vám konzultovat některého z lékařů v centru pro léčbu neplodnosti. Ze zákledního gyn. vyš bych si nikdy netroufl tvzení že vše je na 100 % v pořádku, i po provedení všech vyšetření a jejich negat. výsledku nikdy nevyloučíte např. adenomyosu, on. při kterém se tvoří protilátky které poškozují spermie. ani základní spermiogram nemůže vyloučit všechny příčiny neplodnosti.
dr texl sanatorium helios brno

13.7.2011 12:18

Dobrý den,
po čtyřech měsících jsem si zašel udělat kontrolní spermiogram. Celou tu dobu jsem jedl selen, zinek, C, E, MACCA, žádné horké koupele atd. Doufal jsem, že se snad pohyblivost spermií trochu zlepší, ale bohužel. Výsledek byl v podstatě o něco horší. Množství 26 mil/ml, nepohyblivých 60% a jen 12% progresivně se pohybujících vpřed. Jednoznačný závěr Astenozoospermie. Navíc mi byla zjištěna zjištěna bakterie E Coli v moči, takže jsem dostal Augmentin na přeléčení.
Manželka je dle ultrazvuku a různých krevních testů naprosto v pořádku, navíc jde nyní na HSG pro ověření průchodnosti vejcovodů.
Lékař nám sdělil, že šance na otěhotnění přirozenou cestou existuje, ale bohužel pro nás je to psychicky náročné, když měsíc co měsíc zjišťujeme, že se opět nezadařilo. Myslíme si, že když po roce to nejde přirozeně, tak nám asi nic jiného nepomůže, než CAR. Proto jsme se dohodli, že až doberu antibiotika a HSG dopadne dobře, tak zkusíme IUI.
Myslíte, že je náš postup správný? Kéž by měl člověk nějakou jistotu, že se to povede.

9.8.2011 07:09

Kvalitní  (1)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,
Váš postup je velmi správný,stačí prozatím vyzkoušet IUI a pokud by se nedařilo , doplnit vyšetření, která jste možná ještě neabsolvovali,což by Vám měl doporučit Váš ošetřující lékař.

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
Gyncentrum Ostrava
www.gyncentrum.com

9.8.2011 07:21

vážený pane, bohužel výsledek spg , který zde presentujete není dostatečný ani pro IUI a dop spíče konzultaci v centru léčby neplodnosti s dop IVF - ICSI. Na spermiogramu mi chybí vyšetření morfologie spermií ev dealší možné funkční testy spermií ( halosperm, imunol. vyš .,.. )
Dr Texl

9.8.2011 13:07

Vážený pane, vzhledem ke snížené pohyblivosti spermií je pravděpodobnost přirozeného otěhotnění snížená. IUI je jednou z možností léčby s nižší úspěšností. Větší šance k dosažení těhotenství je pak pomocí metody umělého oplození IVF/ICSI.
dr.Prokopová

17.8.2011 16:39

RE: Astenozoospermie

Dobrý den, můj manžel byl na spermiogramu a jeho výsledky jsou 27mil. spermií/ml a 51% pohyblivosti. Jaká je prosím šance na přirozené početí? Děkuji

20.2.2012 21:40

Dobrý den.
Šance na otěhotnění přirozenou cestou je poněkud snížená, nicméně existuje. Nedoporučuji ale dělat závěry z jednoho vyšetření. Také bych doporučil podrobnější vyšetření spermiogramu, ne pouze tzv. nativní obraz, ale například test swim up. Samozřejmě vše záleží na tom, jak dlouho se neúspěšně snažíte o početí, a na tom, kolik je Vám let. Pokud je snažení jen krátké a není Vám více než 33 let, vyčkal bych. V opačném případě platí výše uvedené.
MUDr. Jan Šulc

21.2.2012 09:58

Dobrý den,
koncentrace spermií je v pořádku, není však řečeno, jaký způsob pohybu vykazuje oněch 51% spermií (progresivní, neprogresivní), což je velice důležité. Stejně tak je důležité zhodnocení morfologie, tedy tvaru spermií. Teprve na základě znalosti všech těchto parametrů lze usoudit, jaká je Vaše šance na přirozené početí.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová

21.2.2012 12:05

Přesné výsledky jsou objem 5,5ml, denzita 27mil/ml, mobilita b 51%, oj C, nemolitní 49%.

22.2.2012 16:00

omlouvám se, má tam být motilita a nemotilní...

22.2.2012 16:08

Dobry den
vzhledem k vysledku spermiogram vám dopročju selzik 1.1.0 na 3 měsice aOpakovat spermiogram a mate možnost 3x IUI A V Připadě ne uspěch IVF+ICSI
s pozdravem .
Dr Samer Assad

23.2.2012 12:37

Dobrý den, můj manžel byl na spermiogramu a jeho výsledky byly 27mil. spermií/ml a celková pohyblivost 51%. Jak velká šance je na přirozené početí? Děkuji

20.2.2012 21:41

Vážená paní, vámi uvedené hodnoty jsou v normě, ale v této podobě jde jen o orientační vyšetření. Chybí rozdělení spermií dle typu pohybu a minimálně morfologie spermií. Doporučuji vám kontaktovat některou andrologickou laboratoř při centru zabývajícím se umělou reprodukcí
prim MUDr Pavel Texl

20.2.2012 22:53

Dobrý den,

doporučil bych Vám opakovat spermiogram alespoň ještě 2 x s časovým odstupem nejméně jeden měsíc.Z jednoho vyšetření se nedá udělat jednoznačný závěr.Pak dle výsledku další testy,které provádějí specializovaná centra.Jde o imunologické vyšetření, fragmentace DNA , SpermFlow test apod.

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
www.gyncentrum.com

23.2.2012 06:31