Jak zlepšit kvalitu spermií?

(Diskuze k tématu Stanovení spermiogramu)

Jak zlepšit kvalitu spermií?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký bude další postup, když mému manželovi vyšel první spermiogram špatně (hustota 20 mil, pohyblivost 40%) Dg. mu tam napsali mužská neplodnost a doporučení IVF. Už se snažíme přes rok. Můj hormonální profil je v pořádku. Nechce se mi ale věřit, že by nás můj gynekolog hned poslal na IVF. Mohli byste mi, prosím, poradit, jestli by šlo nějakým způsobem zlepšit kvalitu manželových spermií? Děkuji

25.10.2010 09:22

Probíhá odesílání formuláře

RE: Jak zlepšit kvalitu spermií?

počet je dobrý, pohyblivost lehce snížená, ale bylo by možné zkusit jednodušší metodu – intrauterinní inseminaci – IUI. Více informací o metodě lze nalézt na www.fertimed.cz (doc.mudr.a.sobek)

26.10.2010 11:16

Kvalitní  (6)    Nekvalitní  (0)
Jak zlepšit morfologii spermií?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, v čem tkví problém s morfologií spermií a zda je možné nějakým způsobem morfologii ovlivnit? Manžel má patologický spermiogram, ale postupem času se všechny hodnoty zlepšují, až na morfologii-ta je v současné době pouze 1%. Je možné tuto hodnotu zlepšit-např.životosprávou, podpůrnou léčbou apod?
Děkuji za odpověď.

1.5.2011 20:33

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
RE: Jak zlepšit morfologii spermií?

Dobrý den,
pokusit se o úpravu parametrů spermiogramu konzervativním způsobem je samozřejmě možné, doporučuje se zdravý životní styl, dostatek pohybu, vyhnout se stresu, užívat potravinové doplňky, jako multivitamíny s antioxidanty, Profertil, také lze zkusit užití Wobenzymu.
Správným řešením při této výrazené patologii spermií je realizace cyklu umělého oplození včetně genetického vyšteření embryí metodou tzv. preimplantační genetické diagnostiky. Při výrazných tvarových abnormitách spermií totiž zcela průkazně dochází k vývoji většího podílu chromozomálně abnormních embryí. Máte-li zájem o další informace o navržené metodě, kontaktujte mne, prosím, na mém e-mailu lhromadova@repromeda.cz či přímo v ambulanci sanatoria REPROMEDA.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová

2.5.2011 12:16

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (7)

dobry den,chtela bych se zeptat,pritel ma spatnou morfologii 6% a nekde jsem cetla ,ze na zlepseni je dobry pripravek MACA nebo EREGMA MAX POWER,Zajimalo by me zdali s temito pripravky mate nejakou zkusenost a jestli to mame zkusit oba ja jsem ted po neuspesne stimulaci bez odezvy vajecniku,predtim jsem jiz byla nekolikrat tehotna (prirozene) ovsem vzdy to skoncilo spatne,jinak u me vsechna vysetreni jsou v poradku az na nepravidelnou MS (ted beru Utrogestan a zlepsilo se to).Predem vam dekuji za odpoved Berankova

14.11.2011 09:24

Dobrý den,

u spermií je ještě dobré provést další testy.dle těch se zjiastí procento kvalitních spermií .Také by bylo vhodné provést imunologické vyšetření u obou - antisperm protilátky apod/.Podle toho by bylo možné stanovit diagnozu.Při Vámi udávaných parametrech spermiogramu nemá intrauterinní inseminace žádný význam.Také Vaše stimulace se musí zlepšit.Pokud máte zájem, můžete nás kontaktovat

MUDr.Pavel Čermák, Ph.D.
Gyncentrum Ostrava
www.gyncentrum.com

14.11.2011 09:48

imunologicke vysetreni mame oba v poradku a pri poslednim spermiogramu mel pritel tyto hodnoty:objem 4 ml,celkovy pocet spermii 240 mil.,celkova motilita 65%,progresivni motilita 50%,morfologie 6%,koncentrace kulatych bunek v 1 ml. 0,2 mil./ml.Chodime do CARu a bylo nam doporuceno PICSI,snazime se i prirozene,posledni potrat byl v srpnu 2010 a od te doby se nam nedari.Jinak mi doktor doporucil laparoskopii s biopsii vajecniku na pritomnost prim. folikulu a dle vysledku se rozhodne jak bude lecba pokracovat.Mne prave zajima zdali je nejaky pripravek na zlepseni te morfologie,dalsi pokus muzeme podstoupit az 2 mesice po te LPS,tak nam to doktor povidal.

14.11.2011 10:02

Dobrý den,

žádný príprave není dostatečně účinný ke zlepšení parametrů spermiogramu.Zda je nutné ICSI, IMSI či PCSI záleží na pohledu centra.PICSI je technika hodnotící podíl dobrých spermií- asi je nejlepší.

MUDr Pavel Čermák, Ph.D.
Gyncentrum Ostrava
www.gyncentrum.com

14.11.2011 10:10

vážená paní, s plánovanou laparoskopií nesouhlasím, protože nevidím žádný její přínos. Zajímalo by mne jaký rozdíl v postupu léčby by vám lékař nabídle bez LSK a po ní. K plánovanému PICSI. Tato technika se doporučuje při zjištěné zvýšené feragmentaci DNA spermií. Z uvedeného si myslím, že toto vyšetření dosud nebylo provedeno.
PS.: pokud podstoupíte LSK dozvíte se , že je nutné provedení IVF ICSI protože manžel má špatný spg.
pokud ji nepodstoupíte dozvíte se totéž.
prim MUDr Pavel Texl Sanatorium Helios Brno

14.11.2011 13:39

PICSI nam bylo doporuceno vzhledem k tomu,ze jsem jiz 4x prirozene otehotnela,3x potratila a jednou se muselo tehotenstvi ukoncit kvuli vrozenym vyvojovym vadam a spatne prognoze pro vyvijejici se plod po 22 tt. Podstoupila jsem v CARu stimulaci s antagonistou (Puregon+Cetrotide) bohuzel bez reakce,proto doporucena ta LSK,doktor z nas nechce zbytecne tahat penize pokud by mi bez te LSK zvysil davky a bylo by to znova bez odezvy na lecbu,takhle pry budu mit jistotu zdali mi ty vajecniky stale pracuji,je mi 27 a o mimi se snazime 4 roky,jinak genetika,imunologie,horm.profil,hematologie to mame v poradku,ja mam endometriozu na brisni stene a dvourohou delohu.

14.11.2011 13:59

pokud se jedná o špatnopu reakci ovarií na stimulaci, tak před laparoskopií preferuji vyšetření AMH tento hormon - odběr krve - vás informuje o potenc. zásobě vajíček více jak LSK. Pokud máte horm profil v normě dop. změnu stim. protokolu z antagonisty (cetrotide) na krátký protokol. Vzhledem k nutnosti užití vysokých dávek FSH dop. i změnu preparátu Puregon na Merional. Účinost obou preparátů je blízká a LH obsažené v Merionalu může být jeho výhodou při stimulaci. Pokud jste opakovaně potratila dop. v průběhu kultivace genetické vyšetření emryí - PGD. Toto vyšetření v Sanatoriu Helios je hrazeno ze zdrav. pojištění.
Předpokládám , že základní gen-. vyšetření vás i manžela bylo provedeno již dříve s negat výsledkem.
Pokud máte zájem o osobní konzultaci, která pro vysvětlení suituace je lepší, můžete se objednat do mé ambulance na tel 549523211 nebo 549523258 děkuji za důvěru Dr Texl

14.11.2011 14:17

a muze mi toto vysetreni provest i muj gynekolog kdyz bych ho o to pozadala,(a za jak dlouho jsou vysledky)v CARu mi o teto metode nic nerikali,ja bych radeji taky podstoupila odber krve abychom mohli zkusit druhy pokus,po te LSK pry musim pockat 2 mesice .Sveho gynekologa mam v Havlickove Brode a CAR v Jihlave.Moc vam dekuji a genetiku mame s negativnim vysledkem od MUDr.Hořínové

14.11.2011 14:35

musíte se svého gynekologa zeptat zda laboratoř, kam zasílá krev na vyšetření, tato vyšetření provádí.
Halosperm, test integrity DNA spermií neprovádí také každé centrum. pokud máte zájem můžete na obě vyšetření do brna k nám.
A dále nesouhlasím s nutností vyčkat po |LSK dva měsíce se stimulací. Pokud jste pac., která nereaguje na horm. stimulaci, je jednou z cest jak zvýšit reaktivitu ovarií "skarifikace" popíchání povrchu ovari ael. jehlou v průběhu LSK. Takže pokud nakonec LSK podstoupíte, doporučuji stimulaci v následujícím menstruačním cyklu.
dr texl

14.11.2011 14:57

Dobrý den,
přečetla jsem všechny Vaše dotazy. Po třech spontánních potratech a jednom přerušení těhotenství pro vrozenou vývojovou vadu plodu Vám jednoznačně doporučuji umělé oplození s genetickým vyšetřením embryí. Tato metoda odliší geneticky správná embrya od těch s genetickou chybou. Umožní tak do dělohy přenést embryo či embrya zdravá, která vedou k dalšímu vývoji zdravého plodu a porodu zdravého dítěte. Máme k dispozici novou metodu detekující všechny chromozomy přítomné v embryu, dokonce chybění nebo přebytek i jejich částí, starší metoda dosud umožňovala zhodnotit jen malou část chromozomů přítomných v embryu.
Máte-li zájem o podrobnější informace o metodě, můžete mne kontaktovat na e-mailové adrese lhromadova@repromeda.cz.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová

14.11.2011 21:25

Dobry den
vám dop 6 měsice pausa až rok s kontrolni naléz endometriosa a pak PICSI METODA A prodlouženou metodou
držim vám pálce .
Dr Samer Assad.

15.11.2011 13:13

dobry den pane dr. Assad,posledni potrat jsem prodelala v srpnu 2010 tudiz uz ubehlo vic jak rok,proto se nyni snazime o mimi cestou asistovane reprodukce-samozrejme jsme se jiz domlouvali s lekari na PICSI s prodlouzenou kultivaci

15.11.2011 13:40

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (1)

Dobry den

Rádim vám aby vaš partner postupil odborny vyšetřeni Macka může mu pomoc ale potřeba adkvatni diagnosou a léčbou .
s pozdravem
Dr Samer Assad.

14.11.2011 13:09

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (4)

a v cem spociva to vysetreni Macka a jaka by byla popr. mozna lecba? dekuji

14.11.2011 13:34

dobrý den, chtela bych se zaptat jake mame moznosti otehotnet -
partner ma spatny spermiogram - malo s. (0,3 mil/ml) a temer nepohyblive. No krome toho trpi tezsi formou inkontinence (plenkove kalhotky na noc jsou nutné, nekdy i pres den)- zpusobuje prehrivani varlat. Mame za sebou 1 neuspesne ISCI- z 11 vajicek se nepovedlo ani jednine embryo.
Je jina moznost nez TESE/MESE?
dekuji za odpoved

18.1.2012 23:46