Mozek může restartovat změna jídla

Autor:

Dobře fungující mozek je základem správné činnost celého organismu. Zapomnětlivost, únava, změny nálady, poruchy spánku a trávení, potící se ruce, třes a další potíže mohou být signálem, který ukazuje na to, že mozek neprodukuje dostatečné množství látek nutných k nervovému přenosu v buňkách. Někdy k odstranění potíží stačí jen vyladění jídelníčku.

Činnost mozku výrazně ovlivňují neurotransmitery.  To jsou látky tvořící se v nervové soustavě všech  živočichů. Z ní jsou vyplavovány do krevního řečiště, přes které putují dále do těla. V organismu umožňují jednosměrný přenos nervových vzruchů mezi řídícími buňkami centrální nervové soustavy a řízenými buňkami svalů, žláz a dalších tkání.

„Mezi nejdůležitější neurotransmitery patří například dopamin, který je zdrojem mozkové energie, pocit štěstí a dobré nálady zajišťuje serotonin, zklidnění organismu navozuje GABA a správné fungování paměti zajišťuje látka zvaná acetylcholin.

Nurotransmiterů je ale mnohem víc. Některé se vytvářejí v mozku, další v jiných částech organismu.

Pokud jsou v těle v nerovnováze, je jich málo, nebo naopak příliš, vznikají potíže. Většinu z nich známe pod hromadným označením psychosomatické poruchy. Sem patří nejčastěji bolesti břicha, hlavy, vyčerpanost nebo třeba poruchy nálady a ztráta schopnosti se koncentrovat.

S dysbalancí neurotransmiterů se dává do souvislosti i duševní vyhoření, syndrom únavy, propuknutí Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy nebo Alzheimerovy nemoci,“ vysvětluje primářka anti - aging kliniky A2C Monika Golková.

Problém ukáží testy

Hladina neurotransmiterů v těle není stabilní, ale kolísá podobně jako hormonální hladina, v závislosti na biorytmech. Neurotransmitery exitační, tedy ty, jež patří mezi energizující a stimulační, mají většinou nejvyšší hladinu ráno.

Naopak neurotransmitery inbihiční, tlumící organismus, dosahují svého vrcholu večer.

Hodnoty jednotlivých neurotransmiterů lze přesně zjistit laboratorním rozborem krve nebo moči.

Pokud se zjistí jejich nízká hladina, je nutné najít řešení.

„Aby organismus mohl produkovat správné množství neurotransmiterů, musí mít dostatek jejich prekurzorů, tedy látek, ze kterých chemickou přeměnou v organismu vznikají. Prekurzorem neurotransmiteru GABA je například vitamín B6, jehož je dostatek v celozrnném pečivu, nebo vnitřnostech. Pokud se tělu dodá dostatek B6, může mozek obnovit správnou produkci GABA. Takto je možné zasáhnout při změnách hodnot, které nejsou dramatické,“ vysvětluje Monika Golková.

Ve vážných případech pak nastupuje dodávání potřebných prekurzorů formou potravinových doplňků, přes infuze, nebo nastupuje podpůrná hormonální terapie.

Když se podaří hladinu neurotransmiterů obnovit a ustálit do normálu, dochází ke zpětné aktivizaci mozku. „Vzdáleně by se tento proces dal přirovnat k restartování počítače. Látky dodané tělu pomohou mozku vytvořit neurotrasmnitery a ty mozek energeticky dobijí a obnoví správný přenos vzruchů mezi řídícími a řízenými nervovými buňkami. To způsobí vyladění funkcí dalších tělesných orgánů,“ uzavírá lékařka.

Název neurotransmiteru Projev nedostatku Co způsobuje nedostatek Co dodat do jídelníčku
Dopamin zvýšená chuť na kávu, cukr, únava, průjem, špatná nálada obezita, sexuální poruchy, Parkinsonova choroba dostatek vitamínu řady B, kávu, hovězí a vepřové maso, šunku, ryby, fazole, hrášek, dýňová semínka
Serotonin zvýšená chuť na sladké, bolesti zad a hlavy, poruchy spánku deprese, nespavost, psychické poruchy, poruchy příjmu potravy tvaroh, sýry, banány, řepu, brambory, slunečnicová semínka
GABA zvýšená chuť na sladké, třes, návaly, pocení, studené ruce, alergie, žaludeční potíže, nesoustředěnost nadměrná tvorba cyst, žaludeční a dvanáctníkové vředy, chorobné pískání v uších, maniodepresivní psychóza banány, tmavá rýže, citrusové plody, celozrnné pečivo, brokolice, vnitřnosti, čočka, špenát
Acetylcholin
chuť na tučná jídla, suchost v ústech, suchý kašel, potíže s pamětí, neschopnost koncentrace Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza

káva, grepový džus, vajíčka, pšeničné klíčky, sýr, ryby, květák, mandle, zelený salát

Petra Hátlová

Publikováno: 15.11.2010