Dobrý večer.
Mám problém s opakovanými záněty sítnice. Poprvé v deseti letech, pak před pěti lety a nyní znovu. Před okem mám pohyblivé skvrny, které se při pohybu oka pohybují stejným směrem jako oko. Při zánětu před pěti lety jsem byla léčena antibiotiky a kortikoidy, ty mám i nyní. Zatímco tenkrát léčba zabrala celkem rychle, nyní už to trvá téměř dva měsíce a zlepšení zatím nepozoruji téměř žádné, skvrny nemizí, vidění se nelepší.
Chtěla bych se tu zeptat, jestli by mi pomohla léčba avastinem. Našla jsem si, že záněty sítnice se injekcemi avastinu léčí. Když jsem se ale na to zeptala při kontrole, zda by to nepomohlo, když dosavadní léčba zdá se nefunguje, zarazila mě odpověď lékařky, že ona injekce avastinu nedoporučuje. Nedověděla jsem se ale proč - prý ona prostě má za to, že tak jak mě léčí, je nejlépe a pokud mám pochybnosti, mohu přejít do péče jiného oftalmologa. Můj dotaz bohužel vzala asi jako zpochybení své odbornosti, vměšování laika do něčeho, čemu nerozumí.
Lékař nejsem, ale nemyslím si že je špatné, když se pacient sám snaží najít víc informací ke svému onemocnění nebo různým způsobům léčby. Chtěla jsem tedy poprosit někoho z odborníků zde v této poradně, který má s léčbou pomocí avastinu zkušenosti, jestli by mi k tomu mohl říci více. Pokud léčba pro mě vhodná není, pochopím to, ale nikoli když neznám důvod, proč to tak není.
Děkuji za přečtení mého asi dost obsáhlého příspěvku. S pozdravem Bláhová K.
Záněty sítnice a léčba Avastinem
(Diskuze k tématu Nitrooční injekce AVASTIN)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den paní Bláhová,
Doporučuji vám následujícíc postup.
U potíží, které uvádíte je třeba zjistit příčinu a léčit tuto příčinu nikoliv jen obecné druhotné projevy.
Doporučuji vám obrátit se na Uveální ambulanci Oční kliniky VFN v Praze 2. U nemonice 2. Tel ( ústředna) 22496 1111.
Léčba Avastinem velmi pravděpodobně u vás vhodná nebude - ale bylo by vhodné pátrat po tom co jhe příčinou vašich obtíží. Oční lékař v běžné ambulancina to nemá ani přístroj ani laboratorní zázemí - proto vám doporučuji výše zmíněné pracoviště.
Děkuji za váš dotaz a zdravím
MUDr. Josef Hycl, CSc.
lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice
tel: 517 070 700
tel: 517 070 707
mobil: 775 858 700
fax: 533 306 113
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážená paní,
děkuji Vám za Váš dotaz.Léčba Avastinem pomáhá některým pacientům u kterých předchozí léčba zánětů sítnice nebyla dostatečně úspěšná. Je potřeba celou záležitost posoudit v poradně pro tyto nemoci a vybrat pro Vás nejvhodnější postup.
S pozdravem