Dalekozrakost s astigmatismem

(Diskuze k tématu Korekce laserovou metodou epiLASIK)

Dalekozrakost s astigmatismem

Dobrý den.

Mám dalekozrakou vadu s astigmatismem. Něco málo přes 5 dioptrií. Je mi 15 let a můj oční doktor mi řekl, že na laser můžu jít nejdřív v 21 letech až mám zastavený růst. Taky říkal, že neví zda-li jde odstranit dalekozrakost a astigmatismus, že prý jde jen krátkozrakost.
Chtěl bych tedy vědět jestli je to pravda, že musím čekat aspoň do jednadvacátého roku na zastavení růstu a jak je to s těžkou dalekozrakou vadou.
Předem děkuji za odpověď.

21.11.2009 11:49

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Dalekozrakost s astigmatismem / 21.11.2009 11:49

Vážený pane,
laserové operace refrakčních vad se běžně provádějí u dospělých od 18 let věku, aby mohli sami plnoprávně o operaci rozhodnout. Je také možné, že Vaše vada se bude ještě měnit a pak by bylo nutné k plné spokojenosti nutné zákrok opakovat. Refrakční operace u dětí se provádějí jen pokud je nebezpečí tupozrakosti a jiných závažných problémů s viděním. Hodnota okolo 5 dipotrií se za těžkou vadu nepokládá, není problém korigovat současně astigmatismus. Vyčkejte ještě chvíli a pak se objednejte na vyšetření a operaci.
S pozdravem

23.11.2009 06:18

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den pane Rimorte,
pokud je vám 15 let a máte skutečně dalekozrakost (plusovou vadu) s astigmatismem tak je asi skutečně lepší s operací nespechat.
Pokud byste ale měl krátkozrakost (minusové dioptrie) -5 dioptrií tak není v 15 letech na co čekat. Pro takovou vadu běžně operaujeme i desetileté děto. Každopádně je ale nutné volit zákrok femtosekundovým laserem. Femtosekunodvý laser je velmi šetrný k oční tkáni a umožnuje bezproblémové opkování operace v dalším životě pokud je to díky dalšímu zhoršování vady potřebné.

Děkuji za dotaz a zdravím

MUDr. Josef Hycl, CSc.
lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice

tel: 517 070 700
tel: 517 070 707
mobil: 775 858 700
fax: 533 306 113
e-mail: info@neovize.cz

www.neovize.cz

23.11.2009 11:42

Dobrý den,
pokud je Vám 15 let, doporučovala bych Vám ještě počkat do plnoletosti, protože Vám tyto dioptrie mohou ještě několik let narůstat. Vhodné je počkat, až se vada ustálí. Předpokládám, že Vaše dioptrická vada je na obou očích podobná. Pokud by tomu tak nebylo a měl jste výraznější rozdíl mezi pravým a levým okem, je velká pravděpodobnost, že oko s vyšší dioptií může být tupozraké (slabší), v tom případě zákrok doporučuji i u malých dětí. Co se týká odstranění dalekozrakosti a astigmatismu, v dnešní době již není problém odstranit tuto kombinaci najednou.

S pozdravem

MUDr.Petra Uhlářová
Oční centrum Gemini

24.11.2009 21:01