Druhy laserů

(Diskuze k tématu Korekce laserovou metodou femtoLASIK)

Druhy laserů

Chtěl bych se zeptat, jak se zorientovat v různých typech laserů. Dočetl jsem zde v diskuzích, že operace femtoLasik a NeoLasik jsou nyní asi to nejlepší, co se nabízí. Jak se ale dívám na informace o vybavenía přístrojích různých klinik, tak co pracoviště to jiný typ laseru pro stejný zákrok. Jak můžu jako neodborník posoudit, kde by pro mě byl zákrok nejlepší? Ještě mě zajímá, když se začne používat nový přístoj (pracoviště koupí nový laser), jak se na nový laser oční chirurg školí, získává praxi s ním?

22.8.2009 12:13

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Druhy laserů / 22.8.2009 12:13

Dobrý den
Při operaci femtolasik se používají postupně dva typy laserů - femtosekundový laser ( vytváří důležitou ochrannou lamelku) a excimerový laser (provádí vlastní odstranění dioptrií)
Femtosekunodvým laserům dominují dva přístroje VisuMax frimy Zeiss a iFS firmy AMO. Tyto dva přístroje splnují to co lékaři od femtosekunodvého laseru očekávají - tenká a přesná lamelka, reverzní sklon okrajů lamelky, lehká separace lamelky, perfektní kontrola lékařem v průběhu zákroku. Ostatní femtosekunodvé lasery nedosahují v těchto paramaterech stejných kvalit.
U excimerového laseru je nutná tzv. iris regristrace, malý bod (pod 1 mm) a schopnost pracovat podle digitální mapy oka.
Nicméně důležitější (nebo stejně důležité - prostě technika nestačí, musí být i zkušený tým lékařů)
než technické vybavení je kvalifikace lékaře a to zda zařízení dává na svoji práci doživotní záruku nebo ne.
Při koupi nového zařízení bývá zvykem ( aspon já to tak vždy dělám) zajet do ciziny - podívat se k někomu kdo již zařízení používá, poté se absolvuje školení ve firmě, který přístroj vyrábí.
Já jsem například při své práci s femtosekundovýmlaserem nejpreve prováděl zákroky v Anglii pod dohledem lékaře, kdterý s tím jíž měl velkou zkušenost.
No a poté se již začne pracovat na vlastním přístorji doma - první den většinou pod dohledem ztv, aplikačního specilasity - což je zkušený odborník z firmy, která přístroj vyrábí a jeho prací je být lékařům podporou v prvních dnech použití.
Většina firem také vyškolí technika, který lékaři pomáhá přístroj připravovat na zákrok a obsluhovat jej v průběhu zákroku. Seriozní pracoviště by vám mělo na požádání ukázat certifikát lékaře i technika o absolvování příslušných školení.

Děkuji za dotaz a zdavím

MUDr. Josef Hycl, CSc.
lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize

Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice

tel: 517 070 700
tel: 517 070 707
mobil: 775 858 700
fax: 533 306 113
e-mail: info@neovize.cz

www.neovize.cz