Dobrý den před lety jsem prodělala PKP pro těžký keratoconus , po takové operaci mám však těžký nepravidelný astigmatismus 13cyl a asi -14D , tak že pro velkou refrakční vadu vlastně nemohu oko použivat , zajimalo by mě co by jste mě v tomto případě poradili, vyzkoušela jsem snad všechny možnosti tvrdých kontatkntích čoček včetně čočky sklerální a minisklerální, cočky však pro velmi křivé oko nechtějí na oku dobřet sedět vidím s nimi deformovaně a taky je velmi špatně snáším , tak že je nosit nemohu . Po vyšetření v několika refrakčních centrech mi řekli že se oko nehodí pro žádnou možnost refrakční chirurgie Laser nelze vada moc vysoká fakická čočka nelze prý by tak vysoký nepravidelný astigmatismus nedokazala korigovat , a ani RLE pry také nelze z důvodu astigmatismu , a také prý méně kvalitní endotelové mapy a hrozí prý že by rohovka RLE stejně nevydržela a i kdyby ano tak z důvodu nepravidelného astigmatismu by prý vysledky byly nevalné . Poslední možnost o které jsem přemyšlela byla implantace ringu ta byla také vyloučena, z důvodu toho že ring by přišel přesně do jizvy a tím by se transplantat odhojil a taková operace by prý vlastně neměla smysl , Na oku byla provedena 4x astigmatická keratotomie z toho jednou s zašitím stehy po zákroku a také bez efektu . Zajimalo by mě co by jste mě v takovém případě doporučili , já už se začinám pomalu i když s velkým strachem uchylovat k přetransplantovaní rohovky ? Myslite že je toto správná cesta? provadí se operace už dnes lepe než před 10 lety? , aby bylo možé vysledný asigmatismus minimalizovat? je nějaké jine řešení než dělat transplantaci novou ? Moc děkuji všem kteří budou věnovat svůj čas na odpovědi na moje otázky . Děkuji Jaroslava
Těžký astigmatismus
(Diskuze k tématu Implantace fakické čočky)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Dobrý den.
Myslím, že všechno záleží na tom jaká je pravidelná složka vady - tj kam se dá posunout vidění pomocí běžných sferocylidnrických skel - tuto složku vady by bylo možné odstranit femtolasikem . musí se dlěat dvojstupnovně. Nejprve se udělá rohovkový lalok a za 14 dní zbytek operace - funguje to velmi dobře. Je možné v principu dostranit až 12 diioptrií ( součet sféry a astigmatismu)
Retransplantace je možná ale nečekejte zázrak. U většiny trabsplantací je výsledkem nepravidelný astigmatismus. Je to dána také tím, že se mění jen část rohovky ale keratokonus v principu postihuje celou rohovku a nepravidlená je i její periferní část. Dalším problémem je fakt, že každá další transplantace má mnohem větší riziko než předchozí.
Děkuji za dotaz a zdravím
MUDr. Josef Hycl, CSc.
lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice
tel: 517 070 700
tel: 517 070 707
mobil: 775 858 700
fax: 533 306 113
e-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 9
Važený pane doktore moc děkuji za Vaši odpověď , ale bohužel v tomto případě se asi toho moc nedá dělat protože maximalní zraková oostrost s běžnými pomuckami je pouze 0.1 , nove PKP se velmi bojím a moc mě mrzí že mě nin jiného asi obravdu nezbyde . Na svém druhém oku které ma také keratoconus jsem prodělala zakrok CCL a následně implantaci ICL-T a oko vidí 6/6 rád bych se Vás zeptala jestli taková kombinace je dlouhodobě stabilní a nemusím se obavat ještě o své druhé momentálně jediné vidicí oko.
CCL se dělá cca 3 rokiy a výsledky jsou stabilní - jak to bude za 10 let nikdo neví - alena druhé straně není problém CCL v případě potřeby zopakovat.
ICL jsou kvalitní čočky a není důvod proč by měla dělat problémy. Jediný problém je, že u lidí po transplantaci rohovky přichází šedý zákal dříveji než v ostatní populaci - není ale problém v případě potřeby udělat operaci
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice
www.neovize.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 9
Važený pane doktore moc si vážím vašich odpovědí , jak jsem již uvedla, moje oko po PKP vidí s brýlemi bohužel max 0.1 tak že bude asi fakt jedinou možnosti rekeratoplastika a očekávat lepší vysledek , než však učiním takové zavažné rozhodnutí tak bych rád ještě konzultovala svůj případ na jiném pracovišti , a protože vím že Vy jste uznávaný odborník tak nejlepe s vami , je možno se objednat pouze na vyšetření nebo konzulataci přímo k Vám? Je možná případná retransplantace rohovky přimo u Vás? V připadě že ji neprovadíte u Vás které pracoviště by jste mi pro takovou operaci doporučil? , chtěla bych nejlepší pracoviště , a je mi celkem jedno kde v ČR to bude.
Pokud se chcete objednat na konzultační vyšetření zavolejte na níže uvedená tel. čísla - vše v klidu probereme a rozhodneme se společně co dál. Stále bych se spíše klonil k tomu pokusit se zlepošit vidění než dělat rekeratoplastiku
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Oční klinika NeoVize
Viniční 235
615 00 Brno - Židenice
![]() | Basic member |
Zlín
Počet příspěvků: 48
Dobrý den,
při pročítání vaší anamnézy jste postupně popsala všechny následné zákroky (které bych Vám doporučila) jako pro Vás nevhodné (což nejrspíš z určitého důvodu kontraindikoval oftalmolog). Proto mě t.č. nenapadá jiný zákrok než rekeratopalastika. Prostřednictví mailu je ale obtížné vyjádřit se k vašemu stavu, pokud jsem Vás osobně nevyšetřila. Proto doporučuji vyšetření v očním centru Gemini. Transplantace rohovek u nás provádí s velkým úspěchem prim.MUDr.Stodůlka,PhD.
S pozdravem MUDr.Petra Uhlářová
Oční centrum Gemini