Rozostřené vidění

(Diskuze k tématu Konzervativní léčba chorob sítnice a sklivce)

Rozostřené vidění

Mému synovi je 7 let. Stěžuje si na rozostřené vidění při pohledu do knihy,sešitu,pořád musí mrkat,začíná mu to vadit čím dál více (při pohledu na dálku vidí výborně).Byl na očním vyšetření,zjištěna 0,25 dioptrie.Avšak při pohledu přes dioptrická sklíčka viděl stejně rozostřeně jako bez nich,proto lékařka nedoporučila zatím brýle.Kontrola za půl roku.Ostatní oční vyšetření v pořádku.Syn je alergik na pyly (svědění očí-při potížích kapky Spersalerg,rýma,vakcinace kapkami Pangramin Slit),letos prodělal několikrát zánět spojivek,aplikace Kanomycin mast a kapky.Každý den sleduje TV cca 1-1,5 hod,hry na počítači 1xtýdně cca 2hod, každý den čte knížky v posteli cca 0,5 hod při dostatečném osvětlení.Chci mu pomoci, ale nevím,co dělat?Děkuji za odpověď.Renáta D.

26.10.2010 12:49

Probíhá odesílání formuláře

RE: Rozostřené vidění

Vážená paní,
pokud Váš syn nevidí ostře přes vyšetření refrakce (sklíčka do brýlí) je nejspíše potřeba podrobnějšího vyšetření včetně rohovkového topografu - tyto přístroje mají refrakční centra, eventuelně elektrofyziologické vyšetření k vyloučení počínajících vrozených změn sítnice, které se někdy v tomto věku projevují. Podle místa bydliště se domluvte na konzultaci, aby jste měli jistotu.
S pozdravem

26.10.2010 13:16

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den, prosím Vás již několik měsíců pozoruji, že mám rozostřené vidění a to hlavně když koukám v práci do počítače, tak najednou zakobych začínala šilhat, takový mám pocit a také u televize.Trochu potřepu hlavou a jeto lepší, ale mám to čím dál častěji. Je to velice nepříjemné. Také mám stále horké tváře, ale teplotu nemám a zdá se mi že u mě dlouho přetrvává kašel. Jsem objednaná na oční,ale přesto bych chtěla vědět ještě něčí názor. Moc děkuji a přeji příjemný den. Iveta M.

15.4.2012 13:24

Dobrý den,
bez provedení podrobnějšího vyšetření nelze stanovit odborný závěr. Příčin může být mnoho od skryté refrakční vady až po problém se štítnou žlázou.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
--------------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: korda@oftex.cz

15.4.2012 21:39

Dobrý den,
podrobné vyšetření samozřejmě není od věci,ale vypadá to na dekompenzovanou refrakční vadu, možná i odchylku v postavení očí.
Často se jedná o tzv. latentní hypermetropii - dalekozrakost, kterou jste dosud dokázala kompenzovat přiostřováním, ale nyní s narůstající zátěží, se vada projevila. Podobně to může být i s Vaším šilháním. To, že jou oči paralelní, je velice křehká souhra svalů a mozkových impulsů. Není vyjímkou, že jedno oko je celoživotně v lehké nerovnováze a současně s dalekozrakostí se odchylka plně manifestuje. Řešením budou brýle.
S pozdravem

16.4.2012 09:04