Jaká jsou možná rizika při implantaci čoček a nemůže se stát, že oko cizí předmět nepříjme?
Rizika při implantaci umělé čočky
(Diskuze k tématu Korekce očních vad nitroočními zákroky)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
Z Vaší otázky není zřejmé, zda myslíte umělé nitrooční čočky, kterými se nahrazují Vaše přirozené čočky (zadněkomorová). Anebo umělá nitrooční čočka, které se vkládá do oka navíc (předměkomorová). Každá má jiná rizika.
Pokud se jedná o zadněkomorou čočku, tak největší komplikací během operace je utržení závěsného aparátu pouzdra čočky. To se ale stane většinou při nevhodném pohybu pacienta během samotné operace. Předměkomorová čočka zvyšuje riziko výskytu vysokého nitroočního tlaku, může způsobit deformaci tvaru zornice (do tvaru oválu). Samozřejmě s oběma operacemi se pojí riziko zánětu, ale to máte u naprosto každé operace. Toto riziko se snažíme snížit předoperačním i pooperačním kapáním antibiotik.
Materiál, ze kterého jsou všechny nitrooční čočky, jsou vysoce biokompatibilní. S odmítnutím jsem se v praxi nikdy nesetkal.
návštěvník
Počet příspěvků: 2
jsem krátkozraká,mám -14 dioptrií.Uvažuji o operativní výměně čočky.na očních klinikách mi zákrok asi doporučí.ale mám obavy z rizik a pooperačních komplikací.je možné takhle obecně zákrok spíš doporučit,či ne?děkuji
Dobrý den,
předpokládám, že číslovka v nicku je ročník narození. Pak obecně řečeno - s takto vysokou dioptrickou vadou jste opravdu kandidátem na operaci výměny čočky. Celkově vzato jsou rizika opravdu nízká. Ale při -14 D je již nutno podstoupit kompletní oftalmologické vyšetření ke zjištění stavu oka, zejména sítnice. Oko je totiž u takové vady delší a sítnice je více napnutá. Podle stavu sítnice Vám pak lékař doporučí typ čočky, a sdělí Vám zda se dle individuálního nálezu zvyšují některá rizika. Při dodržování pokynů ošetřujícího lékaře je riziko infekce opravdu malé. Dalšími časnými komplikacemi je mírný otok rohovky, přechodné zvýšení tlaku atd...toto vše se řeší kapkami a nepřináší to trvalé následky. Pozdní pooperační komplikací je vytvoření druhotného šedého zákalu (usazení nečistot na čočce). I tuto komplikaci lze velmi lehce odstranit během 2 minut v klasické ambulanci ataké nemá trvalé následky. Nejobávanější komplikací je odchlípení sítnice, ale nastává velmi vzácně.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Dobrý den,
volba implantátu zaleží nejenom na počtu dioptrií, ale také věku pacienta, parametrech oka apod. Tyto zákroky na naší klinice běžně provádíme. K indikaci těchto zákroků je nutné podrobné vyšetření pacienta a pohovor.
Rádi Vás na našem pracovišti uvidíme, pokud máte zájem objednejte se, na webu www.neovize.cz najdete vše potřebné.
s pozdravem
MUDr. Kristina Vodičková, Ph.D.
Oční klinika Neovize, Brno