Dalekozrakost (hypermetropie)

(Diskuze k tématu Laserové operace očí)

Dalekozrakost (hypermetropie)

Co je to dalekozrakost? Co je to hypermetropie?

14.11.2011 16:18

Probíhá odesílání formuláře

RE: Dalekozrakost (hypermetropie)

Dalekozrakost je český název pro hypermetropii. Jedná se o plusovou dioptrickou vadu.
Dalekozrakost se koriguje spojkami - dioptrickými skly se znaménkem plus (+). Při dalekozrakosti je oko příliš krátké. Zalomené paprsky z dálky se setkávájí až za oční sítnicí. Dalekozraký člověk vidí většinou špatně na dálku i na blízko. Bohužel nemá z vady žádnou výhodu (na rozdíl od krátkozrakého, který sice vidí špatně do dálky, ale dobře na blízko, většinou čte bez brýlí). Dalekozrakost do cca +5 dioptrií můžeme korigovat laserovými zákroky. U vyšších vad je lepším řešením nelaserový zákrok pomocí nitrooční kontaktní čočky. U lidí po 35. roce věku je někdy lepším řešením nelaserový zákrok, kdy je vyměněna refrakční či presbyopická čočka.

14.11.2011 17:22

Kvalitní  (3)    Nekvalitní  (1)

Dalekozrakost je refrakční očí vada, při které se paprsky nesetkávají na sítnici, ale za sítnicí. Většinou je způsobena nedostatečnou délkou oka k lomivosti rohovky a čočky. Korigovat se dá brýlemi, kontaktními čočkami nebo refrakční operací.

15.11.2011 08:12

Kvalitní  (2)    Nekvalitní  (1)

Dobrý den, prosím o radu nějakého lékaře. Mám téměř 5-ti letého syna, kterému diagnostikovali tento týden dalekozrakost. Dnes jsme byli na měření dioptrií a lékař naměřil čtyři na každém z očí s tím, že pokud nebude nosit brýle od rána do večera hrozí i tupozrakost. Do dnešního dne jsem na synovi nepozorovala nic, co by nasvědčovalo tomu, že špatně vidí. Mám strach, že nedojde ke zlepšení. Syn hraje hokej. Zdá se mi, že 4 dioptrie na každému očíčku je strašně moc. Prosím o radu, jak mohu synovi ještě pomoci ke zlepšení. Nevím, jaké činnosti bychom měli vynechat (malování nebo mluvení o obrázcích), popř. jaké světlo mít doma. Toto je prý dědičné, ale tak vysoké dioptrie v rodině nikdo nemá. V optice mi řekli, že takové dioptrie jsou u dětí již nad průměr. Děkuji za radu a za jakoukoliv informaci o tomto problému, neboť se mi zdá, že těch informací mám málo. Bohunka

12.1.2012 17:11

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Dobrý den,
děti v tomto věku mají velkou schopnost stáhnout dioptrie pomocí akomodace a tak zůstává dalekozrakost poměrně často nepoznána. Naprostou většinu akomodace ale syn využije na dobré vidění do dálky a na zaostření na blízko už nezbývá dostatečná schopnost zaostřit. Teoreticky by pak mohl mít problémy ve škole, zejména při psaní. Brýle by opravdu měl nosit stále, aby se zajistil správný vývoj zrakových funkcí (tj. jako prevence vzniku tupozrakosti a také šilhání). Momentálně můžete synovi pomoci pouze tím, že zajistíte nošení brýlí. Žádné činnosti omezovat nemusíte. Hodnota dioptrií je u dítěte jeho věku nadprůměrná , ale s tím jak poroste je poměrně velká šance na snížení vady.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel

12.1.2012 23:48

Dobrý den, dalekozrakost je u předškoláků nejčastější dioptrickou vadou. Je správné, že Vám pan doktor pro synka doporučil brýle. Měl by je nosit podstatnou část dne a to zejména na činnosti do blízka. Možná si teprv se zpožděním uvědomíte, že s brýlemi třeba lépe vybarvuje a vůbec má šikovnější jemnou motoriku. Dobré je tedy oči trénovat zejména na blízko - stavebnice, korálky, vybarvování, malování, apod.
Na sport brýle nosit nemusí, na dálku vidí, i když s námahou, i bez brýlí dobře. Až oči povyrostou, tak se s velkou pravděpodobností vada zmenší, myslí si, že má velkou šanci být v určitém období života(ve věku od 8-9r. do 35r.)bez brýlí. Teď je ovšem potřeba korekci nosit plnou, aby se zrak dovyvinul po funkční stránce(tedy nevznikla tuporakost).
S pozdravem

13.1.2012 09:07

Operace dalekozrakosti

Dobrý den,

uvažuji o operaci očí mám dalekozrakost na každém oku 3 dioptrie a jedno je nějak mírně vychílený ale to se v rámci brýlí neřeší, paní doktorka mi to jen říkala, ale že to nevadí. Denně pracuji s počítačem a chtěl jsem se zeptat zda to hodně vadí, zda by jsem musel být nějakou dobu na neschopence(jak dlouho)? Taky mě oči celkem z pc bolí. Problém asi bude v tom, že když jsem dostal brýle na dálku tak jsem je začal nosit stále a teď po cca 12 letech už na blízko bez brýlí nevidím. Původně jsem měl 2 a 2,25 dioptrie a nějakou dobu nosil i kontaktní čočky. Nyní mám vadu ustálenou cca 7 let (ty 3 dipotrie) a asi tak stejně dlouho již čočky nenosím. Myslíte, že operace očí by pro mě byla vhodná? Bojím se hlavně toho, že mám z pc ty oči špatné a celkem i krvavé a to by asi mohlo vadit. Na kontrole jsem byl asi před 3/4 roku a prý vše ok a bolest očí z pc je prý normální.

Děkuji

S pozdravem

Václav Pavlíček

20.3.2012 20:55

Operace dalekozrakosti v 58 letech

moje vada je dalekozrakost (-3 a -4), můj věk je 58 let. Otázka je - zda mně tuto operaci doporučujete a kolik se za zákrok u Vás platí?

23.3.2012 13:07

Dobry Den,

Je mi 28 let, deti nemam. Trpim dalekozrakosti, mam 1.25 dioptrie na kazdem oku (jeste pred pul rokem to bylo 0.75). Pracuji denne s pocitacem. Uvazuji o laserove opearci oci v Brne, muzete mi prosim poradit? Neziji v Ceske Republice ale v srpnu prijedu na mesic, tudiz bych mohla podstoupit operaci. Kolik stoji a kdy bych musela podstoupit vysetreni (jak dlouho pred opearci?). Je v cene dozivotni zaruka? Velmi dekuji

30.4.2012 16:05