Mám 14 měsíční dceru, na preventivním vyšetření u očního lékařce paní doktorka naměřila na pravém oku 7 dioptrií a na levém 4, oční pozadí je prý v pořádku. Z manželovi strany se v rodině objevuje tupozrakost.Můžete mi k tomu napsat něco více, jsou ty dioptrie vysoké u tak malého dítěte?
Dioptrie u batolete
(Diskuze k tématu Laserové operace očí)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
V jednom roce by se měli dioptrie pohybovat kolem +3D v cykloplegii, tzn. když se vyřadí akomodace a zorničky se maximálně roztáhnou.Takže kdyby byly obě oči na 4D, pak bych doporučil jen sledování. Ale pravé očko má těch dioptrií již moc a vzhledem ke genetické zátěži, je postup paní doktorky na místě. U Vaší dcerky se neprojevují žádné příznaky, jelikož to levé očko utáhne samo. Tupozrakost začne totiž vznikat v okamžiku, kdy je na tom každé oko dioptricky jinak. A to je právě případ Vaší dcery. V tomto věku má ještě velmi vysokou schopnost tyto dioptrie "stáhnout" hlavně na dálku, proto nenaráží a mává dědovi. Na blízko už pravým očkem může vidět rozmazaně. Oko se totiž namáhá (akomoduje) už na to, aby stahlo ty dioptrie do dálky a nezbude síla na zaostření do blízko, což jsou tak další 2,5 dioptrie. A právě do blízka vzniká potíž a mozek si říká, proč mám mít jeden obraz ostrý a druhý rozmazaný - v důsledku toho utlumuje rozmazaný obraz a preferuje si ostrý. S přibývajícím věkem se schopnost akomodace bude fyziologicky snižovat a právě v tom okamžiku může začít dcerka vidět hůře i na dálku. V takovém případě by se přidala pleoptická léčba. To ale předbíhám...v tomto věku se musí brýle napsat, hlavně aby se zabránilo tupozrakosti a i případnému vzniku šilhání (dcerka je teď právě v kritickém věku).