Dobrý den, poslední dobou se stále častěji zaobírám myšlenkou laserové operace očí. Rád bych se zeptal, zda je možné operovat i tupozraké oko? Na každém oku mám jednu dioptrii, ale jedno oko mám bohužel ještě k tomu tupozraké. Moje oční lékařka mi říkala, že tupozrakost odstranit nelze, ale je možné odstranit tu dioptrickou vadu. I to bych bral jako obrovský úspěch, protože ačkoliv na to tupozraké oko nevidím zcela dobře ani s brýlemi, ale když mám brýle tak na optotypu přečtu o dva řádky více, ten rozdíl je vážně velký (pokud si to dobře pamatuju tak na tom tupozrakém mám s brýlemi ostrost 6/12, bez brýlí 6/24, nevím co to ale znamená, ale jak píšu přečtu cca o dva řádky lépe s brýlemi). Bydlím kousek od Hradce Králové a přemýšlím o operaci v tamní fakultní nemocnici, ale na webu jsem četl že mají jenom metodu PPK, nikoliv Lasik či Neolasik které jsou údajně nejlepší. Chtěl bych se zeptat, o kolik je Lasik bezpečnější než PPK. Dále bych se rád zeptal, jak moc je obecně operace riskantní, zda existují statistiky (procentuelně) kolik pacitentů po operaci nedejbože ztratí zrak nebo se jim zrak zhorší více než byl před operací, protože se toho vážně bojím. Díky za případnou odpověd.
Operace očí při tupozrakosti
(Diskuze k tématu Laserové operace očí)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážený pane Adame,
děkuji Vám za Vaše dotazy, které Vám rádi odpovíme v našem refrakčním centru, které jsme založili v roce 1994.Metodu Lasik provádíme samozřejmě také, již více jak 10 let. Obecně jsou laserové operace očí vysoce bezpečné, jinak by je ani nebylo možné dělat. Objednejte se prosím na tel č. 49 583 3336, abychom se Vám mohli věnovat.
S pozdravem
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Dobrý den, měl bych takový dotaz. Uvažuji o laserové operaci očí a při hledání informací k operacím mě zarazilo upozornění na jednom fóru na možnou komplikaci v případě tupozrakosti. Respektive že pokud máte tupozraké oko a skrytě šilháte (což když máte tak od dětství, tak vám to nepřijde), tak operací laserem by mohlo dojít ke zhoršení šilhání a tedy vlastně ke zhoršení vidění. Máme tupozrakost v rodině, otec je tupozraký na pravé oko. Já tuto diagnózu nemám, ale zajímalo by mě jestli by se mohlo stát, že bych ji měl, ale nevěděl o tom? Stejně tak jako to skryté šilhání? Existuje možnost, že by se na to při běžných kontrolách u očního nepřišlo? Když bych chtěl mít jistotu, že ani jednu tuhle vadu nemám, můžu si vyžádat nějaké vyšetření, kterým se to ukáže? Po čem bych se měl ptát nebo kde se nechat vyšetřit? Nebo nemusím mít strach, protože tohle se testuje před každou operací laserem. Děkuji (a omluva za asi trochu chaotický text) David
Dobrý večer Davide,
Vaše oční potíže jsou natolik závažné, že vyžadují komplexní
a detailní vyšetření a na základě zhodnocení všech testů
si Vám dovolím navrhnout optimální léčebný postup, který Vám
opravdu pomůže. Pokud máte zájem objednejte se prosím
telefonicky nebo e- mailem na osobní vyšetření a konzultaci u mne:
532 234 334( ev.336 nebo 201), rautrata@fnbrno.cz
S pozdravem
Prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA
přednosta oční kliniky LF MU a FN Brno
Černopolní 9, 61300 Brno
Dobrý den. Všechny oční vady, včetně tupozrakosti a skrytého šilhání se při kompletním očním vyštření před laserovou operací testují a odhalí. Rádi Vám toto vyšetření provedeme. Pro více informací nás kontaktujte na tel. 585 242 729, 602 525 723. S pozdravem MUDr.Špačková, oční centrum Tana.
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den
mám 6ti letého syna ,který je tupozraký.Na horším oku má 5.75 dioptrií.Chtěla jsem požádat o radu zda je možno docílit zmenšení dioptrií nebo nějak jinak pomoci k lepšímu zraku.Moc děkuji za přídadnou odpověď Martina.
Dobrý den,
je velmi důležité, aby Váš syn měl správnou brýlovou korekci. Neuvádíte jestli je Váš syn dalekozraký nebo krátkozraký. Pokud má navíc tupozrakost, je dobré i v šesti letech s její léčbou úplně nepřestávat. I u dětí se provádí laserové operace k odstranění dioptrií, v šesti letech je u Vašeho syna na takovouto operaci brzy. Stávající dioptrie se Vašemu synovi budou růstem oka ještě měnit.
S pozdravem,
MUDr. K. Vodičková, Ph.D.
Oční klinika Neovize Brno
návštěvník
Počet příspěvků: 2
Dobrý den
jsem tupozraká na levé oko,dalekozraká,levé oko 4,5 dioptrie,pravé oko 2 dioptrie a chtěla jsem se zeptat zda je možné laserovou operací docílit alespoň snížení dioptrií a kolik taková operace asi tak stojí.Moc děkuji Martina.
Dobrý den, Martino,
vlastní tupozrakost úplně vyléčit nejde. Lze ovšem výrazně zlepšit vidění odstraněním přidružené dioptrické vady. Nakolik lze vidění zlepšit však není možné říci bez vyšetření vašich očí. Ale i částečné zlepšení stojí za to. Velmi pravděpodobně bychom použili metodu NeoLASIK, která stojí 19 tisíc za 1 oko. V přídapě, že máte více než 35 let,je možná operace s výměnou nitrooční čočky (PRELEX za 29 tisíc za oko nebo CLE za 20 tisíc za oko. Podrobnosti najdete na www.neovize.cz.
V případě zájmu se můžete objednat na vyšetření na níže uvedených číslech.
Děkuji za váš dotaz a zdravím.
MUDr. Jitka Wernerová
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235
615 00 Brno-Židenice
Telefon: 517 070 700, 517 070 707
Mobil: 775 858 700
Fax: 533 306 113
E-mail: info@neovize.cz
návštěvník
Počet příspěvků: 4
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda je možný nějaký zákrok jsem tupozraký a na levém oku mám 3,75+ a na pravém oku 3,5 + ,Jaká je šance na úspěšnou operaci a co by se operací vyřešilo popřípadě jaké pracoviště kontaktovat a popř.jaká motoda by byla použita děkuji s pozdravem Horáček 774161161 horacekfin@seznam.cz
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážený pane Horáčku,
děkuji Vám za Váš dotaz. Operace tupozrakosti obecně není možná, je to funkční stav očí vznikající v časném dětství, který je třeba také v této době léčit. Dioptrie, které máte lze řešit pomocí laserové operace, vložením nové nitrooční čočky se zachováním Vaší čočky, popřípadě operace náhrady vlastní čočky. Indikace k danému výkonu závisí na Vašem věku a stavu Vašich očí. Pokud budete mít zájem, můžeme Vám provést vyšetření očí a domluvit se s Vámi v našem refrakčním centru, tel 49 583 3336.
S pozdravem
Dobrý den pane Horáčku,
předpokládám, že dioptrie, které jste uvedl, jsou v brýlích. Léčbu tupozrakosti lze provádět pouze do 8 let věku (ve většině případů do 6 let), kdy se vidění ještě zcela neutvrdilo. Ve Vašem případě se bude jednat jen o znírmění dopadu na vidění dané tupozrakostí. První co je třeba absolvat je samozřejmě oftalmologické a refrakční vyšetření, při němž se zjistí skrytý potenciál tupozrakého oka - jak oko kouká při plné dioptrické korekci. Zejména podle tohoto vyšetření se pak odvijí úspěšnost zlepšení vidění. Možné je použít nitrooční čočku (předněkomorou, nebo čočku, která se umístí místo Vaší přirozené čočky), do úvahy připadá i laserové odstranění dioptrií, které ale vzhledem k předpokládané skutečné vadě bude nevhodný. Kontaktovat lze jakoukoli refrakční kliniku.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
návštěvník
Počet příspěvků: 1
Probíhá v dnešní době nějaký výzkum nebo nezkouší se nějaká nová léčba tupozrakosti? Mám 9 letého syna který je tupozraký na jedno oko, bohužel se nám léčba okluzorem moc nepovedla, bylo to dost hysterické a já nebyla bohužel dost přísná čehož dneska lituji, protože mi dochází jaké to má následky, ale přeci doktoři dneska dokážou takové věci, tak snad se i tahle vada jednou povede vyléčit...
Dobrý den,
tupozrakost je funkční porucha. Tzn. že mozek se přizpůsobil dané situaci a oko potlačil. S tím se bohužel už v tomto věku nic dělat nedá. Léčba je možná jen dokud se vidění neutvrdí a to probíhá nejpozději do 7 let věku. Zatím existují jen operační metody ke zmírnění špatného vidění oka, ale vždy jen do určité míry. Ono zlepšení se odvíjí od stupně tupozrakosti. Výzkumy probíhají neustále. Zatím největší potenciál se jeví ve výzkumu přenosu signálu z oka do mozku, neboť někde na této cestě je vjem blokován. Cílem je najít přenašeče signálu a ovlivnit je tak, aby bylo vnímání obnoveno v plné kvalitě.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Dobrý den,
Vlastní tupozrakost vyléčit nejde. Vzniká a je dále fixována v dětství. Léčebně lze působit do 6, max.8 let věku dítěte. Mnohdy lze výrazně zlepšit vidění odstraněním přidružené dioptrické vady. Můžeme použít moderní metody refrakční chirurgie, např. laserovou metodu NeoLASIK, která stojí 19 tisíc za 1 oko. Nakolik lze vidění zlepšit není možné říci bez vstupního vyšetření.
Pokud se budete chtít objednat na vyšetření, zavolejte prosím na níže uvedené tel. číslo. Sekretářky vás budou informovat o aktuálních termínech na objednání.
517070700
Děkuji za váš dotaz a zdravím
MUDr.Renata Matějková
Oční klinika NeoVize