Dobrý den. Je mi 16 let a 15. prosince mi lékařka sdělila, že mám počáteční fázi glaukomu. Teď tedy beru kapky a uvidí se jestli zaberou. Strašně bych chtěla skákat padákem. Je to možné? Přestala jsem kvůli tomu hrát na flétnu. Myslíte si, že mi má doktor vystavit omezení na tělocvik?( jsem na osmiletém gymnáziu). A kdo by mi ho měl vystavit? Oční lékař nebo obvodní? Děkuju za odpovděď.
Glaukom a sportovní omezení
(Diskuze k tématu Léčba glaukomu - zeleného zákalu)
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážená slečno,
děkuji Vám za dotaz. Pokud máte počíteční fázi glaukomu ve Vašem věku, neměla by být prakticky žádná omezení pro Vaši činnost, včetně sportovních aktivit a hraní na hudební nástroje. Buďte prosím tak laskava domluvte se s Vaší ošetřující lékařkou, která zná Váš zdravotní stav.
S pozdravem
návštěvník
Počet příspěvků: 2
| Basic member |
Zlín
Počet příspěvků: 42
Dobrý den,
zelený zákal je nutné smanozřejmě pečlivě hlídat a pravidelně si kapat do očí kapky. Poté, co lékař pacientovi určí léčbu, která mu "nejlépe sedí" měl by se glaukom ve velkém procentu případů stabilizovat. Nemyslím si, že by bylo vhodné nějak rapidně měnit životní styl z důvodů tohoto onemocnění (skočtě si padákem, trénujte na flétnu,....). Pacienti, kteří se pro nemoc vzdají svých zálib (a není to nutné) si spíše škodí (především své psychice).
S pozdravem MUDr.Petra Uhlářová
Oční centrum Gemini
Dobrý den,
svůj život nemusíte kvůli diagnostikovanému zákalu tak repidně omezovat. Hrajte na flétnu, tělocvik neomezujte, klidně si i skočte padákem. Pokud budete dodržovat nastavenou léčbu, není důvod takto zásadním způsobem měnit svůj životní styl.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
--------------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: 420 608 800 886
email: korda@oftex.cz