Prohloubení zrakových nervů

(Diskuze k tématu Léčba glaukomu - zeleného zákalu)

Prohloubení zrakových nervů

Dobrý den prosím minulý týden mi lékařka řekla že mám prohloubené oční nervy a ptala se na výskyt zeleného zákalu v rodině,na bolesti hlavy,rozmazané vidění atd.Nic z toho nemám a v rodině tato nemoc není.Měření nitroočního tlaku dopadlo zřejmě dobře a spon podle vyjádření lékařky,přesto mě poslala na jiné pracoviště kde mi také foukali do oka.Na základě donesených výsledků mi lékařka provedla vyšetření prostorového vidění,které dopadlo také dobře.Řekla jen že na kontrolu mám přijít za rok,nic víc.Mám se obávat že onemocním glaukomem?Něco přece muselo zapříčinit prohloubení zrakových nervů.O žádné léčbě se lékařka nezminovala,nevím také zda tato mnou popsaná vyšetření byla dostatečná pro odhalení počátku glaukomu.DěkujiZa odpověd.Palasová Olga

12.1.2010 19:58

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Prohloubení zrakových nervů / 12.1.2010 19:58

Vážená paní,
vzhled zrakových nervů v oku je velmi variabilní. Proto Vaše lékařka provedla velmi podrobné vyšetření s negativním výsledkem stran možného glaukomu. Tato nemoc se rozvíjí velmi pozvolna a v dnešní době máme řadu možností jak jej včas zjistit pokud se na ní myslí, což se stalo. Nemusíte se ničeho obávat. Nechte si Vše vysvětlit od vaší lékařky.
S pozdravem

13.1.2010 06:02

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)

Glaukom je onemocnění, které nebolí a ani předchozí výskyt v rodině není podmínkou.Při podezření je nutno vyšetřit nitrooční tlak, např.zmíněným fouknutím do oka, je vhodné doplnit změření tloušťky rohovky, dále se vyšetří perimetr-tedy prostor.vidění a vzhled zrak.nervu.Pokud jste měla vše vyšetřeno a další kontrola je naplánovaná za rok, můžete být klidná.Určitě je ale dobré plánované kontrol. vyšetření udělat.Vzhled zrakového nervu je u každého jiný, je třeba hodnotit prohloubení/exkavaci/ a lem nervových vláken, který ji obkružuje.Pro zpřesnění lze provést vyšetření přístroji, které zrak.nerv.přesně změří a zhodnotí, např.OCT či HRT.

13.1.2010 10:07

Dobrý den paní Palasová,
Pro potvrzení zeleného zákalu je nutno potvrdit najednou více příznaků. Nález jen jednoho z nich ještě neznamená, že jste nemocná. "prohoubení nervů" nemusí nic znamenat a naopak znamená něco jen pokud zároven máte další změny - na "prostorovém vidění", tlak, nervová vlákna atd.
Lékařka postupuje správně. Větší chybou než neléčit by možná bylo léčit zbytečně. Glaukom postupuje velmi pomalu a kontrolal za rok je (pokud máte jen jeden příznakú přiměřená - více nalzenete také v mém článku na tomto servru - Mam nebo nemám glaukom
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize
Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235, 615 00 Brno-Židenice
Telefon: 517 070 700, 517 070 707
Mobil: 775 858 700
Fax: 533 306 113
E-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz

13.1.2010 20:48