CCL-životnost

(Diskuze k tématu Léčba keratokonu metodou CCL/CXL)

CCL-životnost

Dobrý den před 2 lety jsem prodělala zákrok CCL s velmi dobrými výsledky , a nasledně po tom implantaci ICL-T vidění je na 95% bez korekce rada bych se zeptala jestli je tento stav definitivní nebo se i po těchto zákrocích mohu někdy v budoucnu obávat zhoršování vidění

7.6.2010 14:40

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na CCL-životnost / 7.6.2010 14:40

Vážená paní,
tyto zákroky velmi účinně stabilizují rohovku a upravují refrakci, ale co bude v budoucnu nikdo přesně neví. Pokud tyto výkony přispějí k odložení potřeby transplantace rohovky je to dobrý výsledek.
S pozdravem

7.6.2010 15:17

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na CCL-životnost / 7.6.2010 14:40

Dobrý den,
je dobré, že Váš současný stav je takový, jaký popisujete. Zda dojde do budoucna k nějakému zhoršení nelze říci. Při zhoršení se ale opět můžete obrátit na refrakční centrum, zvláště důležité jsou kontroly rohovky na rohovkovém topografu, CCL lze případně i opakovat. Jistě bude možné stav v budoucnu korigovat.
S pozdravem
MUDr. Jakub Ventruba, Ph.D.
Evropská oční klinika Lexum
Bezručova 22, Brno
tel. 597 465 600
mobil. 775 203 457
www.lexum.cz

10.6.2010 11:45

CCL-životnost

Dobrý den,
Rád bych se zeptal v případě kdy mám diagnostikovaný keratokonus I.stadium v roce 2008 a jsem po operaci CXC v roce 2009 dochází stále k změně dioptrií. Od roku 2008 do 2012 z +0,75 na +2,00.
Docházím pravidelně na kontroly a dle vyšetření z Pentacamu nedochází ke změně. Je zapotřebí provést nějakou další operaci např. keraring? Aby nedocházelo ke zvyšování dioptrií a nebo je zapotřebí počkat na případné další stádium?
Dle vyjádření lékaře není keraring v tomto stádiu zapotřebí.
Děkuji za odpověď. Milan 32let

11.4.2012 17:12

RE: CCL-životnost

Dobrý den,
při takovéhle progresi dioptrické vady se jedná spíše o manifestaci skrytých plusových dioptrií (hypermetropie). Dříve jste dioptrickou vadu kompenzoval zvýšenou akomodací, ale jak ubývá pružnost čočky, tak se snižuje i schopnost "stáhnout" tyto dioptrie a vadu je nutné korigovat brýlemi. Při stabilním nálezu na pentacamu se další zákrok nedoporučuje.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
www.ocniklinikapce.cz
--------------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: korda@oftex.cz

11.4.2012 22:26