Keratokonus a měkké čočky

(Diskuze k tématu Léčba keratokonu metodou CCL/CXL)

Keratokonus a měkké čočky

Dobrý den ráda nevím jestli jsem se zařadila do správné diskuze , ale potřebovala bych se poradit .Mám keratokonus v levém oku horší v pravém jen trochu. Tento stav se mi už cca 5 let nemění. Chodím na kontrolu do FNM a tam mi doporučili nošení tvrdých kontakních čoček. Do této doby jsem celkem úspěšně nosila měkké čočky a mohla běžně fungovat i pracovat na počítači.Byla jsem spokojená .Nyní mám zkušebně tvrdé čočky , ale vzhledem k tomu že mám sušší oči mi nošení tvrdých čoček nedělá moc dobře. Oči mě tlačí .Můj kontaktolog mi tvrdí že měkké čočky jsou při keratokonu nevhodné . Je to pravda? Opravdu si s měkkými čočkami mohu ublížit když je budu nosit dál? A ještě by mě zajímalo zda-li je pravda , že keratokonus se vždy postupně zhoršuje až po nutnost transplantace? Nebo se vyvine do určitého stádia a je možné , že už nebude mít sestupnou tendenci?Zatím jsem se setkala jen s názorem , že transplantace je nezvratná .Moc Vám děkuji za odpověď

30.4.2010 13:28

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Keratokonus a měkké čočky / 30.4.2010 13:28

Dobrý den,
léčba keratokonu se za posledních 5 let velmi zmněnila a je řada dalších postupů kromě čoček a transplantace.
Pokud máte keratokonus určitě byste měla podstoupit metodu CCL (CXL) - jedná se o zpevnění tkáně pomocí ultrafialového záření - zabrání dalšímu zhoršování keratokonu. Další metodou je implantace prstenců - metoda ICRS. Ta umí rohovku oploštit a symetrizovat - což zlepší přirozené vidění a eventuelně zlepší i snášenlivost čoček. Co se týče budoucnost je pravda, že bez těchto dvou metod se rohovka u keratokonu pomalu zhoršuje - asi 30% lidí pak skončí transplantací. U řady lidí ale keratokonus nedosáhen takového stupně aby transplantace byla nutná.
Pokud máte o moderní léčbu keratokonu zájem objednejte sa na pražskou kliniku Duovize - kontakty najdete na www.duovize.cz Pokud je mi známo v FNM tyto metody nikdo neprovádí ani na to nemají vybavení

děkuji za dotaz a zdravím
MUDr. Josef Hycl, CSc.
Lékařský ředitel Oční kliniky NeoVize

Oční klinika NeoVize
Poliklinika Viniční, 1. patro
Viniční 4049/235
615 00 Brno-Židenice

Telefon: 517 070 700, 517 070 707
Mobil: 775 858 700
Fax: 533 306 113
E-mail: info@neovize.cz
www.neovize.cz