Dobrý den před lety jsem prodělala PKP pro těžký keratoconus , po takové operaci mám však těžký nepravidelný astigmatismus 13cyl a asi -14D , tak že pro velkou refrakční vadu vlastně nemohu oko použivat , zajimalo by mě co by jste mě v tomto případě poradili, vyzkoušela jsem snad všechny možnosti tvrdých kontatkntích čoček včetně čočky sklerální a minisklerální, cočky však pro velmi křivé oko nechtějí na oku dobřet sedět vidím s nimi deformovaně a taky je velmi špatně snáším , tak že je nosit nemohu . Po vyšetření v několika refrakčních centrech mi řekli že se oko nehodí pro žádnou možnost refrakční chirurgie Laser nelze vada moc vysoká fakická čočka nelze prý by tak vysoký nepravidelný astigmatismus nedokazala korigovat , a ani RLE pry také nelze z důvodu astigmatismu , a také prý méně kvalitní endotelové mapy a hrozí prý že by rohovka RLE stejně nevydržela a i kdyby ano tak z důvodu nepravidelného astigmatismu by prý vysledky byly nevalné . Poslední možnost o které jsem přemyšlela byla implantace ringu ta byla také vyloučena, z důvodu toho že ring by přišel přesně do jizvy a tím by se transplantat odhojil a taková operace by prý vlastně neměla smysl , Na oku byla provedena 4x astigmatická keratotomie z toho jednou s zašitím stehy po zákroku a také bez efektu . Zajimalo by mě co by jste mě v takovém případě doporučili , já už se začinám pomalu i když s velkým strachem uchylovat k přetransplantovaní rohovky ? Myslite že je toto správná cesta? provadí se operace už dnes lepe než před 10 lety? , aby bylo možé vysledný asigmatismus minimalizovat? je nějaké jine řešení než dělat transplantaci novou ? Moc děkuji všem kteří budou věnovat svůj čas na odpovědi na moje otázky . Děkuji Jaroslava"
Refrakční vada po PKP - marný boj
(Diskuze k tématu Léčba keratokonu metodou CCL/CXL)
Jaroslava291
návštěvník
Počet příspěvků: 9 návštěvník
29.3.2010 17:33
Probíhá odesílání formuláře
prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO
Oftalmologie
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážená paní,
děkuji Vám za vaše dotazy, na které jste si vlastně odpověděla sama. Pokud není možné oko používat pro vysokou refrakční vadu, kterou nelze korigovat dostupnými prostředky, pak opravdu je dobrou možností provést novou transplantaci s větším terčem, který by měl zajistit lepší refrakční výsledek. Základní onemocnění - keratokonus však působí změnu tvaru rohovky v okrajových částech a může nepříznivě ovlivňovat tvar nového transplantátu.
S pozdravem
30.3.2010 06:30
Kvalitní
()
Nekvalitní
()
Soutěž