po operaci šedého zákalu se mi najednou objevily černé plovoucí tečky. Je to nebezpečné? Co s tím? Děkuji Pavla
Černé plovoucí tečky po operaci katarakty
(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))
návštěvník
Probíhá odesílání formuláře
| Premium member |
Hradec Králové
Počet příspěvků: 284
Vážená paní,
děkuji za dotaz. Nejspíše po úspěšné operaci čočky vidíte zákaly ve sklivci, které tam však byly zcela jistě již předtím. Pokud nejde o nic jiného je to běžný jev. Jistě bude dobré Vašeho lékaře na to upozornit, aby Vás v tomto směru prohlédl a ujistil Vás o podstatě jevu.
S pozdravem
návštěvník
Počet příspěvků: 5
děkuji mnohokrát pane Dr. Rozsíval
Dobrý den,
na stejný dotaz se táže tak 60 % pacientů po operaci šedého zákalu. Jedná se o sklivcové zákalky, které jste měla již před operací. Ale vzhledem k zahuštěné čočce jste je nevnímala. Teď, po implantaci naprosto čiré čočky, už nemají s čím splývat, a proto jste jich všimla. Sklivcové zákalky jsou naprosto neškodné. I přes to, na další kontrole lékaře upozorněte na tento fakt a on více prohlédne oční pozadí, zda nedochází i k jiným změnám.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
Naše internetové projekty a obchody:
www.ocniklinikapce.cz
www.ocni-centrum.eu
www.prodejcocek.cz
www.cocka-kontaktni.cz
www.prodej-cocek.cz
www.ophtha-trade.cz
---------------------------------------------------
tel.: 464 007 800, GSM: +420 608 800 886
email: korda@ocni-centrum.eu
návštěvník
Děkuji Vám pane Dr.Korda za vysvětlení.
Jen je mi divné, že se tečky objevily až 6 týdnů po operaci a ne hned. Kontaktovala jsem pana Dr. v Českých Budějovicích, který mi operaci prováděl, a protože jsem právě na delší dobu ve Španělsku, šla jsem dle jeho rady na konzultaci k místnímu očaři.Tam to bylo hrozné, neměl skoro žádné vybavení a nic jsem se nedozvěděla,za 70 Euro.
Tečky po týdnu ustupují a já tuším, že mi asi praskla cévka, po té co jsem zvedla těžší věc. ASI. S pozdravem Pavla
návštěvník
Počet příspěvků: 19
dulezite je peclive vysetreni a posouzeni stavu. samozrejme je dobre sledovat vyvoj Vasich obtizi a vcas svemu oftalmologovi hlasit zmenu. nebezpeci odchlipeni sitnice hrozi i po provedeni nekomplikovane ocni operace. nejcastejsi pricinou poletujicich zakalku byva kolaps sklivce.
s pozdravem prim. MUDr. Martin Fučík, oční klinika Gemini Pruhonice
Dobrý den,
pokud měly ony tečky vzhled padajících sazí (a ne průhledná tečka s tmavším okrajem), pak se opravdu mohlo jednat o prasklou cévku nebo vytvoření trhliny v sítnici. Zvednutí těžkého břemene k tomu mohlo přispět. Cévka pak prokrvácela do sklivce a teď se ony shluky krve postupně vstřebávají. V případě, že by se stav zhoršoval a opravdu černých fleků přibývalo, tak to nepodceňujte. V takovém případě by se mohlo jednat i počínající odchlípení sítnice.
s pozdravem MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
návštěvník
Dobrý den, děkuji za vysvětlení pane Dr.Korda. Co by znamenaly ty průhledné tečky s tmavším okrajem? Vedle nepravidelných černých flíčků vidím ještě průhledné kroužky olemované kolečkem. Ale jen na jednom oku. Musím říct, že se to za týden podstatně zlepšilo. Tmavé flíčky jsou už jen minimální.Tak jste měl pravdu.Pavla
návštěvník
Počet příspěvků: 9
Dobeý de,
jsem dva dny po operaco obou očí na šedý zákal, je mi 56 let.
První oko operované v úterý druhý den super-bez bolesti a bezva vidění.
Druhé oko operované ve středu-pro mě hrůza - hnědožlutozelené vidění, silné dráždění, v šeru téměř nic nevidím. Dnes jsem byla na kontrole a prý je vše v pořádku, ale pro mě je to utrpení. Může e to ještě zlepšit?
Další kontrola u operatéra v úterý 25.10.2011.
Děkuji moc za odpověď.
Zlata
návštěvník
Dobrý den, jsem den a dva dny po operaci obou očí na šedý zákal. v úterý operované oko super hned druhý den, ale druhé oko žlutohnědozelené vidění, drobné tečky a silné dření a za šera téměř nic nevidím. Na dnešní kontrole jsem celkem četla dobře a oko mi bylo i rozkapáno a prý vše tak jak má být. Může se tento stav ještě zlepšit?
Další kontrola u operatéra 25.10.
Děkuji
Zlata
Dobrý den,
ty průhledné tečky s tmavším okrajem jsou právě ony sklivcové zákalky, které jsou neškodné. Buď jste je již v oku měla a nebo došlo pooperačně ke změnám ve sklivci. Ale vysloveně černé fleky jsou podezřelé. Jak jsem řekl, pokud černých bude přibývat vyhledejte neprodleně pomoc.
I sama se můžete trochu hlídat. Zakryjte si jedno oko, na Vám známé místě, a pamatujte si kam až vidíte při pohledu do jednoho místa. Toto pravidelně opakujte. Pokud se rozsah zorného pole změní (sníží), tak je nutné vyhledat oftalmologa, protože by se mohlo jednat o odchlípnutí sítnice, které je nutno řešit opravdu co nejdřív po vzniku (do dvou dnů).
s pozdravem MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
návštěvník
Dobrý den,
jsem tři dny po operaci obou očí. Levé oko hned OK, pravé problémy-první den se objevilo několik drobných pohyblivých teček a třetí den již toho mám plné oko/ některé jsou tmavé tečky a některé jsou průhledné/, ale každopádně je to velmi obtěžující. Od dětství jsem silně krátkozraká a na obou očích mám sklivcové zákaly, ale tohle se objevilo na jednom oku až po operaci. Mám šanci, že se to vstřebá, protože jinak si neumím návrat k práci s bílými papíry představit.
Děkuji a přeji pěkný víkend.
Zlata
Dobrý den,
pokud se jedná o opravdu černé tečky a ne klasické sklivcové zákalky, tak neváhejte a navštivte oftalmologa ihned. Mohlo by se jednat o trhlinu v sítnici, ke kterým jako silně krátkozraký jedinec máte větší tendence. Zkuste si doma zakrýt levé oko a pokud má pravé omezené zorné pole je potřebné akutní vyšetření. Další možností je zhroucení sklivce nebo i další méně akutní stavy.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
Naše internetové projekty a obchody:
www.ocniklinikapce.cz
www.ocni-centrum.eu
www.prodejcocek.cz
www.cocka-kontaktni.cz
www.prodej-cocek.cz
www.ophtha-trade.cz