Vrozený šedý zákal a krátkozrakost

(Diskuze k tématu Léčba šedého zákalu (katarakty))

Vrozený šedý zákal a krátkozrakost

Dobrý den.Je mi 43let.Před 2lety jsem poprvé navštívila oční lékařku s problémem krátkozrakostí.Ta mi sdělila že mam 1dioptrii plus že mám vrozený šedý zákal.Sdělila mi že krátkozrakost nelze operovat laserem.Jak mohu postupovat v vyléčeni.Děkuji

2.2.2009 15:35

Probíhá odesílání formuláře

Odpověd na Vrozený šedý zákal a krátkozrakost / 2.2.2009 15:35

Vážená paní Jitko,
Operace dioptrické vady laserem je za určitých podmínek možná při plusové i mínusové vadě v očích. Ale po 40. roce věku se zpravidla objevuje potřeba použití brýlí na čtení tzv. presbyopie. Jestliže Vám oční lékařka stanovila šedý zákal, bylo by asi nejlepší ve Vašem případě provést operaci šedého zákalu s výměnou dioptrické nitrooční čočky, a tím vyřešit současně i optickou vadu oka. V dnešní době je možno implantovat do oka i čočku multifokální, která zajistí dobré vidění do dálky i na čtení. S pozdravem Procházková

3.2.2009 21:53

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)
Odpověd na Vrozený šedý zákal a krátkozrakost / 2.2.2009 15:35

Dobrý den - jednu dioptrii určitě laserem operovat lze. Je jen otázka, zda je to při existenci vrozeného šedého zákalu dobrý nápad. Lepší by bylo operovat šedý zákal a tím odstranti i potřebu dioptrií. Doporučuji použít bud nitrooční čočku Acrysof alcon natural ( naše klinika ji poskytuje každému zdaram a bez doplatku) nebo čočku Alcon Restor 3D
MUDr. Josef Hycl, CSc. Oční klinka Neovize www.neovize.cz

15.5.2009 13:39

Kvalitní  (0)    Nekvalitní  (0)